La nivel mondial, 210 milioane de persoane sunt afectate de BPOC (bronhopneumopatia obstructiva cronica), iar prevalenta este in crestere. Daca boala este depistata la timp, plamanii traiesc mai mult. De aceea, cu ocazia Zilei Mondiale impotriva BPOC, specialistii te indeamna sa-ti faci anual un control pulmonar.
BPOC este o afectiune pulmonara cu prevalenta in continua crestere, cu impact devastator atat asupra celor afectati de aceasta boala, cat si asupra familiilor lor. Este o afectiune care ucide milioane de oameni la nivel mondial. Stadiile de inceput ale bolii sunt de cele mai multe ori nerecunoscute, desi riscul ca o persoana sa aiba BPOC poate fi determinat extrem de simplu. Testul se numeste spirometrie, este foarte de usor de facut, rapid si nu este dureros. Cu cat BPOC este depistat mai devreme, cu atat tratamentele instituite in fazele de debut pot sa previna mai eficient caderea functiei pulmonare.
In Romania, conform unui studiu realizat in 2008 de Societatea Romana de Pneumologie si CPSS, exista cel putin 1 milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este in continuare redus (mai putin de 50% dintre pacienti beneficiasera de o spirometrie in ultimul an). "Accesul extins la spirometrie poate ajuta la diagnosticarea precoce a BPOC, reducand astfel povara mondiala socio-economica de care aceasta afectiune se face responsabila", este de parare Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie. In acest sens, Societatea Romana de Pneumologie a mobilizat in acest an importante resurse
educationale pentru a incuraja profesionistii din domeniul sanitar sa includa spirometria intre investigatiile curente.
"Multi dintre noi considera ca e important sa ne monitorizam nivelul colesterolului cel putin o data pe an. Pentru cei la care se identifica factori de risc pentru dezvoltarea BPOC, o determinare anuala a functiei pulmonare este la fel de importanta", adauga Prof. Dr. Florin Mihaltan. In lipsa tratamentului, BPOC este o afectiune progresiva, care pe masura ce se agraveaza, modifica dramatic activitatile zilnice ale pacientilor care ajung sa intampine dificultati majore in respiratie sau u senzatia de sufocare atunci cand urca treptele, se plimba sau chiar cand se spala sau se imbraca dimineata.
La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alti factori de risc sunt pulberile industriale si noxele chimice existente in mediul de lucru, ca si fumul produs prin arderea combustibililor biologici: carbune, lemn sau gunoi de grajd, folosite pentru incalzire sau gatit, in incaperi slab ventilate, situatie intalnita in special in tarile in curs de dezvoltare.
BPOC va fi principala cauza de deces la nivel mondial
Peste 3 milioane de persoane au decedat in 2005 din cauza BPOC, cifra reprezentand 5% din totalul deceselor la nivel mondial. Circa 90% din decesele prin BPOC se inregistreaza in tarile cu venituri mici-medii, unde strategiile de prevenire si control nu sunt implementate inca sau lipsesc. In Romania, pacientii se prezinta prea tarziu la medicul de familie si afectiunea este depistata de cele mai multe ori in stadii severe. Ingrijorator este si faptul ca numarul fumatorilor este in continua crestere, mai ales in randul femeilor. Astfel, in 2000, rata deceselor in randul femeilor a egalat rata deceselor barbatilor afectati de BPOC. In 20 de ani rata deceselor la femei a crescut cu 38,2%, fata de 27%, rata deceselor la barbatii u BPOC.
Pacientul tipic cu BPOC este barbat, cu varsta peste 50 de ani (medie 60) care are un istoric lung (in ani) de fumat, cu numar mare de tigari/zi, cu status socio-economic – mediu-scazut, asocieri frecvente cu abuzul de alcool si care apeleaza la medic atunci cand boala se afla deja in stadii severe.
"Aceasta boala scade, in medie, speranta de viata cu 20 de ani. Daca acesti pacienti ar fi tratati corespunzator, numarul de excerbari si de spitalizari ar scadea cu pana la 25%", potrivit prof. dr. Miron Bogdan, sef catedra Pneumologie.
BPOC este singura cauza majora de deces care a crescut semnificativ in ultimii ani (163%). Comparativ, bolile cardiovasculare au scazut cu 59%, iar accidentele vasculare cerebrale au scazut cu 64%. "Poluarea prin tutun este o amenintare reala. Astfel, aceasta boala necesita costuri mari atat pentru sistemul de sanatate, cat si pentru societate", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Costurile generate prin scaderea productivitatii muncii in U.E. cauzate de BPOC sunt de 28.5 miliarde euro anual.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu