4 mai 2011

Injectia care te scapa de sforait

O injectie simpla in gura reduce semnificativ sforaitul, anunta cercetatorii. Aceasta metoda a fost lansata acum sase ani in SUA. Se realizeaza sub anestezie locala, dureaza doua minute si cei care o efectueaza pot pleca acasa imediat dupa ce au facut injectia.

Pentru persoanele obeze sau supraponderale sforaitul este periculos pentru sanatate intrucat mareste tensiunea arteriala si creste riscul de atac cerebral, diabet si boli cardiovasculare. Potrivit cotidianului Daily Mail, in Marea Britanie 15 milioane de persoane se confrunta cu aceasta problema, iar injectia ar fi solutia potrivita pentru ei, mai ales ca nu este nici foarte scumpa - costa doar 3 lire.

Impotriva sforaitului se folosesc adesea diverse dispozitive, ca de exemplu clipsuri pentru nas sau plasturi, dar majoritatea nu au niciun efect. Se mai poate apela la o procedura chirurgicala, dar aceasta este extrem de dureroasa si recuperarea dureaza foarte mult. Operatia este si foarte costisitoare, pretul se ridica la aproximativ 2.000 de lire si adesea nu rezolva problema.


In ce consta noua metoda?

Tratamentul actual a fost inventat de americani acum sase ani. Se face o injectie cu o substanta chimica la nivelul gurii care "arde" tesutul care vibreaza si care produce zgomotul. Pe masura ce se vindeca, tesutul se cicatrizeaza si nu mai poate vibra. Tehnica a fost descoperita cand pacientii erau pregatiti pentru operatie. S-a constatat ca daca li se administreaza aceasta injectie, tesutul respectiv se cicatrizeaza si nu mai este nevoie de interventia chirurgicala.

Initial metoda a fost testata pe 60 de pacienti carora li s-a facut o singura injectie cu substanta respectiva. 40 dintre acestia au inregistrat progrese semnificative. Pentru cei mai multi, sforaitul a disparut complet. La jumatate dintre primii pacienti, efectul a durat un an. Ceilalti au repetat terapia.

Procedura se face sub anestezie locala si dureaza doua minute. Pacientii pot pleca acasa imediat si pot sa manance si sa bea o jumatate de ora mai tarziu. Cei care au nevoie mai des de tratament, pot face trei injectii pe an. Potrivit specialistilor, aceasta metoda ajuta persoanele in varsta care nu ar putea suporta operatia, dar este eficienta si pentru cei tineri care nu pot lipsi saptamani intregi de la serviciu.

Totusi pacientii ar trebui alesi cu grija, pentru ca sforaitul are si mai multe cauze si metoda nu este eficienta pentru toata lumea, ca de exemplu pentru cei care sufera de apnee in somn. 

Din ce cauza sforaim?

Una dintre principalele cauze ale sforaitului este congestia nazala care apare in timpul racelii, alergiei sau a altor afectiuni respiratorii. Persoana afectata intampina greutate in respiratie deoarece vasele sanguine de la nivelul nasului se inflameaza, micsorand fluxul de aer.

Pe langa aceasta, mai pot fi si altele:
  • ereditatea: factorii fizici, precum arhitectura palatului moale, care pot contribui la aparitia sforaitului pot fi ereditari;
  • varsta mijlocie: dupa o anumita varsta, muschii gatului isi pot pierde tonusul, fapt ce favorizeaza sforaitul;
  • sexul masculin: de regula, sforaitul este mai intalnit la barbati;
  • obezitatea: grasimea in exces contribuie la aparitia sforaitului;
  • fumatul sau expunerea la fumatul pasiv favorizeaza aparitia congestiei nazale si, implicit, a sforaitului;
  • consumul de alcool si medicamente: produce o relaxare crescuta a musculaturii din peretii conductului aerian. Acestia se prabusesc in interior si se ingusteaza calea aeriana;
  • pozitia in timpul somnului: dormitul pe spate permite relaxarea musculaturii gatului si blocheaza caile respiratorii.
  • apneea in somn: o forma de obstructionare a respiratiei in timpului somnului, care se manifesta, prin oprirea respiratiei. Aceasta poate dura minim 10 secunde, iar reluarea respiratiei se face de cele mai multe ori cu un sforait puternic. 
Cum mai poti scapa de sforait?

Exista mai multe solutii pentru a ameliora sau a combate sforaitul. Unele dintre ele se refera la schimbarea stilului de viata:

Pierderea in greutate. Specialistii spun ca pana si o scadere foarte mica in greutate poate sa ajute si pe unele persoane le scapa de sforait.

Schimbarea pozitiei de dormit. In prima faza, sforaitul apare in cazul in care dormi pe spate, iar schimbarea pozitiei pe o parte poate opri acest fenomen. De asemenea, o perna mai groasa care sa mentina capul mai ridicat in timpul somnului poate fi o solutie ajutatoare.

Evitarea anumitor alimente, medicamente si a alcoolului inainte de culcare. Alcoolul si unele medicamente cresc relaxarea muschilor gatului si ai limbii, favorizand astfel sforaitul. Somniferele te ajuta sa adormi, dara pot avea acelasi efect. Produsele lactate grase precum si laptele de soia consumate inainte de culcare pot, de asemenea, sa favorizeze producerea sforaitului.

Inhalatiile inainte deculcare pot ajuta. Daca ai probleme cu sfaoraitul, poti lua de la farmacie un inhalant, poti pune cateva picaturi in apa fierbinte (1 litru) si sa inhalezi seara inainte de culcare.

Pe langa toate acestea, se mai poate apela la medicatie sau la interventie chirurgicala. De regula se folosesc medicamente pentru decongestionare, deoarece unele dintre aceste produse aduc senzatia de eliberare rapida prin vasoconstrictie. Totusi, specialistii avertizeaza ca mentinerea vasoconstrictiei distruge mucoasa nazala si exista un mare risc de dependenta. De aceea, aceste medicamente trebuie folosite doar o scurta perioada, nu mai mult de 2-3 zile.  Operatia de reducere a palatului (partea moale) prin indepartarea tesutului si/sau scoaterea amigdalelor, s-a dovedit a fi utila doar pentru 50% dintre pacientii care au apelat la ea.

Alte solutii sunt: implanturile dentare, care nu permit relaxarea prea puternica a muschilor gatului, sprayurile pentru cei care sforaie din cauza blocarii cailor respiratorii cu mucus sau benzile nazale care ridica cu blandete narile, marind deschiderea cailor nazale si permitand persoanei care foloseste produsul sa respire pe nas si nu pe gura. Acestea din urma reduc congestia nazala si, implicit, sforaitul. Studiile arata ca si-au dovedit eficacitatea in cazul a 75% dintre persoanele care le-au folosit pentru a scapa de sforait.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu