31 oct. 2013

8 dureri pe care ar fi bine să nu le ignori niciodată





Cum să faci diferenţa dintre o durere minoră şi una care poate să ascundă probleme serioase? Află de la celebrul Dr. Oz când nu trebuie să ignori durerea cu care te confrunţi.

Durerea de spate, genunchi, dinţi sau orice altă durere semnalată în diverse zone ale corpului poate să fie una minoră, dar în acelaşi timp poate să ascundă ceva mult mai serios. De aceea, există câteva reguli pe care te poţi baza pentru a face diferenţa dintre aceste dureri.

Iată care sunt semnele pe care nu ar trebui să le ignori, după cum avertizează Dr. Oz:


 
1. Durerea de cap care apare brusc

Tipul acesta de durere apare brusc şi ţi se pare că este cea mai intensă durere de cap pe care ai resimţit-o vreodată. Dr. Oz susţine că poate să-ţi pună viaţa în pericol, deoarece poate să ascundă o ruptură de anevrism sau o slăbire a unui vas de sânge în creier, lucru care poate să declanşeze o hemoragie internă. Dacă ai avut vreodată astfel de dureri este recomandat să nu le ignori şi să consulţi un medic.


2. Durere de gambe

Dacă ai urcat pe un traseu sau ai făcut exerciţii pentru picioare poţi să te confrunţi cu dureri musculare la nivelul gambelor. Însă, Dr. Oz avertizează că această durere poate să ascundă şi o afecţiune serioasă, cum ar fi tromboza venoasă profundă. Aceasta apare atunci când un cheag de sânge se formează în venă şi blochează circulaţia sângelui spre inimă. De asemenea, părţi din cheagul de sânge pot să circule spre plămâni, cauzând probleme grave. Acordă atenţia cuvenită acestui tip de durere, cu atât mai mult cu cât gamba este umflată, înroşită şi simţi zona respectivă foarte caldă la atingere.


3. Arsuri în piept sau abdomen

Aceste dureri le poţi pune pe seama unei indigestii sau arsuri stomacale, însă Dr Oz spune că pot să ascundă şi un ulcer. Dacă nu este tratat, ulcerul poate să conducă la infecţii serioase şi sângerări interne. Aşadar, acordă atenţia cuvenită acestei senzaţii de arsură care apare în piept sau abdomen şi mergi la medic dacă aceasta este rezistentă la medicaţia obişnuită.


4. Durerea de braţ şi umăr

Senzaţia de presiune şi strângere care apare la braţ şi umăr poate să semnaleze un atac de inimă. Durerea de braţ este cu atât mai periculoasă cu cât o resimţi dinspre piept spre mână şi se situează pe partea stângă. Atunci când această durere este însoţită de transpiraţie abundentă, durere în piept, oboseală, dificultăţi în respiraţie şi greaţă este necesar să consulţi de urgenţă un medic.


5. Durere abdomninală resimţită în partea dreaptă jos

Durerile abdominale pot să aibă numeroase cauze, însă unele nu trebuie ignorate. De exemplu, durerea care apare în jurul buricului, creşte în intensitate şi se localizează în partea dreaptă jos poate să ascundă o inflamaţie a apendicelui. Durerea este mai intensă atunci când încerci să te mişti, iar uneori este însoţită de simptome precum febră, pierderea apetitului, senzaţie de greaţă şi vomă. La femei, acest tip de durere poate să semnaleze şi o problemă cu ovarele, cum ar fi apariţia unui chist sau o torsiune de ovar. Nu ignora aceste dureri şi mergi la un medic ginecolog.


6. Durerea în zona gâtului

Poate să apară în momente de tensiune musculară sau când petreci mult timp într-o pozţie inconfortabilă la birou, însă mai poate să ascundă şi o meningită. În acest caz, gâtul este înţepenit şi este foarte dureros atunci când încerci să mişti capul. Mergi degrabă la un consult specializat!


7. Durerea de ochi

Durerea resimţită la nivelul ochilor, cu senzaţia de inflamare şi tulburări de vedere poate să fie un semn de boli oculare grave, precum celulita orbitală şi glaucomul. Celulita orbitală este o infecţie care se manifestă în ţesuturile din jurul ochilor, cauzând inflamarea pleoapelor sau a obrajilor.

Glaucomul acut apare atunci când presiunea oculară este mare şi distruge nervul optic. Simptomele care pot să apară sunt de înroşire a ochilor, senzaţia de greutate a ochilor şi o durere intensă asociată cu tulburări de vedere.


8. Durere abdominală resimţită în partea dreaptă sus

Acest tip de durere poate să ascundă probleme cu vezica biliară. De obicei, durerea se înrăutăţeşte după mesele copioase cu multe grăsimi, fiind asociată cu existenţa pietrelor la fiere. Dacă persistă şi este însoţită de senzaţii de greaţă, vomă şi febră, Dr. Oz susţine că este vorba despre o inflamaţie la nivelul vezicii biliare care necesită un control medical de urgenţă.  

5 cei mai buni carbohidraţi care te ajută să scapi de kilogramele în plus




Multe femei care ţin cură de slăbire evită carbohidraţii pe motiv că îngraşă. Dacă vorbim despre cei rafinaţi este adevărat. Dar mai există şi alţi carbohidraţi care asigură energie şi nu te îngraşă.

Orice produs care are la bază făina albă rafinată intră în categoria carbohidraţilor răi. Pâinea albă, orezul alb, pastele din făină rafinată, produsele de patiserie şi snacks-urile procesate măresc nivelul zahărului din sânge, conducând la creşterea în greutate şi favorizând apariţia reacţiilor inflamatorii în organism care stau la baza multor boli grave.

De partea cealaltă a baricadei se află acei carbohidraţi buni, cum ar fi cerealele integrale, leguminoasele şi legumele cu amidon care aduc beneficii organismului, nu îngraşă şi-l apără de boli grave precum diabetul zaharat şi cancerul.


Care este diferenţa dintre carbohidraţii buni şi cei răi (albi, rafinaţi)?

Potrivit celebrului Dr.Oz, carbohidraţii rafinaţi se digeră în tractul digestiv superior sau în intestinul subţire, după care sunt covertiţi în glucoză, generând un plus de energie, dar şi reacţii inflamatorii şi stocarea grăsimilor în corp. Pe de altă parte, carbohidraţii buni trec prin intestinul subţire şi ajung întregi în intestinul gros, determinând o digestie lentă, creşterea nivelului de energie şi o absorbţie mai bună a nutrienţilor.

Cercetările arată că o dietă bogată în plante şi carbohidraţi buni reduce riscul de apariţie a cancerului la colon, sâni, dar previne şi dezvoltarea diabetului zaharat.

Iată care sunt cei mai buni carbohidraţi pe care te poţi baza chiar dacă eşti la cură de slăbire. Ei asigură energie, saţietate şi nu te balonează:


1. Mazărea

O jumătate de cană de boabe de mazăre gătite cconţine 67 calorii, 12,5 grame carbohidraţi şi 4,5 grame fibre. De asemenea, o jumătate de cană cu mazăre asigură 12% din necesarul zilnic de zinc. Acest mineral reduce senzaţia de foame prin creşterea nivelului de leptină, un hormon care anunţă creierul când ai mâncat destul.


2. Paste din făină integrală

60 de grame de paste integrale conţin 198 calorii, 43 grame de carbohidraţi şi 5 grame de fibre. Un studiu recent realizat în Marea Britanie arată că un consum zilnic de cereale integrale scade indicele de masa corporală şi depunerile de grăsime pe abdomen. Aşadar nu ezita să consumi porţii mici de paste integrale, în asociere cu legume coapte.


3. Fasolea boabe

O jumătate de cană cu boabe de fasole fierte conţine 109 calorii, 20 grame carbohidraţi şi 8 grame fibre. Potrivit unui studiu apărut în publicaţia Journal of the American College of Nutrition, persoanele care obişnuiesc să consume boabe de fasole au un risc mai mic de a se îngrăşa în zona abdominală, dar şi de a suferi de obezitate. Dacă foloseşti fasolea conservată, nu uita să clăteşti cu apă boabele pentru a reduce cantitatea de sare.


4. Quinoa

O jumătate de cană cu quinoa fiartă conţine 111 calorii, 20 grame carbohidraţi şi 2,5 grame fibre. Quinoa conţine toţi cei nouă aminoacizi esenţiali, fără a aduce şi grăsimi saturate care se găsesc în produsele animale. Senzaţia de saţietate oferită de quinoa este un alt lucru bun pentru persoanele care doresc să slăbească, deoarece nu vor resimţi foamea între mesele principale.


5. Ovăz

O jumătate de cană de ovăz conţine 153 calorii, 27 grame carbohidraţi şi 4 grame fibre. Jumătate din fibrele conţinute de ovăz sunt de cele solubile care se dizolvă în stomac formând un gel care întârzie eliminarea lor şi menţine senzaţia de saţietate. Un studiu apărut în publicaţia Obesity arată că un consum zilnic de fibre solubile împiedică depunerea grăsimilor în zona abdominală. 

Sursa: eva.ro
 
Foto: eva.ro

Cum scapi de dependenţa de zahăr în doar 28 de zile




Creierul are nevoie de aproximativ patru săptămâni ca să scape de obiceiurile nesănătoase şi să se obişnuiască cu un nou stil de alimentaţie.

Potrivit celebrului Dr. Oz, cheia succesului ca să scapi de obiceiurile nesănătoase este aceea de a le înlocui treptat cu obiceiuri alimentare sănătoase. Astfel, că prin intermediul unui program de patru săptămână, Dr. Oz te invaţă cum să scapi de dependenţa de zahăr, inamicul numărul unu al sănătăţii.

Cantitatea de zahăr consumată în zilele noastre este una imensă, iar organismul nostru nu este conceput să reziste la o asemenea "avalanşă". În special pentru că vorbim despre zahărul alb rafinat pe care îl găsim în majoritatea produselor procesate, atât dulci cât şi sărate.

Zahărul rafinat îşi pierde toţi nutrienţii în urma proceselor la care este supus. Prin acest proces, în compoziţia zahărului se formează şi alte substanţe dăunătoare, cum ar fi acid fosforic, dioxid de sulf, acid formic, favorizând apariţia celor mai periculoase boli din zilele noastre: bolile cardiovasculare, cancerul şi diabetul zaharat.

S-a demonstrat ştiinţific faptul că zahărul rafinat este implicat în dezvoltarea şi răspândirea cancerului. Un consum excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase. "Această intoxicare a celulei conduce la o mai mare cantitate de insulină secretată şi la o cantitate mai mare de acid lactic, atât în celulă, cât şi în jurul ei - factori importanţi de creştere tumorală", explică prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar boli interne, în cartea sa "Nu hrăni cancerul!"

Aşadar, ai toate motivele ca să încerci să reduci cât mai mult cantitatea de zahăr consumată. Iată cum îţi propune Dr. Oz ca să scapi de dependeţa de zahăr cu ajutorul unul plan conceput pentru patru săptămână!
Prima săptămână: detoxifierea - Nu trebuie să sari niciodată peste micul dejun

Acesta trebuie să conţină proteine şi fibre, nicidecum produse dulci care conţin zahăr.

În prima săptămână poţi să consumi puţin zahăr, însă trebuie să fii atentă la alegerile pe care le faci. De exemplu, Dr. Oz vorbeşte despre cerealele dulci din comerţ pe care trebuie să le eviţi. Acestea conţin de la bun început o cantitate mare de zahăr. Dr. Oz susţine că este de preferat să cumperi cerealele integrale fără zahăr la care poţi să adaugi o linguriţă de miere sau fructe uscate atunci când le consumi cu lapte.

De asemenea, celelalte mese pe care le ai pe parcursul zilei este de preferat să nu conţină o cantitate mare de zahăr, ci mai bine să adaugi tu puţină miere de albine sau zahăr nerafinat sau de cocos.
A doua săptămână: Atenţie la zahărul ascuns!

Multe produse la care nu te aştepţi pot să conţină zahăr. Fii atentă la etichetă!

Aici vorbim despre pâinea albă, maioneza, sosurile pentru paste, untul de arahide, ketchup-ul şi multe alte produse care intră la categoria dulciuri. De asemenea, trebuie să fii atentă la produsele etichetate ca având o cantitate mică de grăsimi "low-fat", avertizează Dr. Oz. Pentru a substitui grăsimile extrase, producătorii adaugă adesea o cantitate mai mare de zahăr în ele, susţine expertul.

Citeşte de fiecare dată eticheta produsului pe care-l cumperi. Dr. Oz spune să fii atentă la cuvintele care se termină în "oză", cum ar fi dextroză, fructoză, maltoză şi la cele care se termină în "ol" cum ar fi sorbitol. Toate acestea sunt substanţe care vin să substituie absenţa grăsimilor, însă nu sunt sănătoase.
A treia săptămână: Găseşte alternative sănătoase la zahărul rafinat

Dr. Oz nu recomandă consumul îndulcitorilor artificiali, prin urmare nu aceasta este soluţia perfectă. În loc să foloseşti zahărul alb rafinat poţi să îndulceşti cafeaua cu o linguriţă de miere de albine, sirop de agave, zahăr de cocos sau extract de stevia (care are zero calorii).
A patra săptămână: Găseşte combinaţii care să-ţi incite papilele gustative!

De exemplu, Dr. Oz îţi recomandă ca în loc să adaugi zahăr în cafeaua de dimineaţă, să pui puţină scorţişoară sau ghimbir. Astfel, vei aduce ceva nou, papilele gustative vor recepta acest gust şi poţi să te bucuri la fel de mult de acea cafea după care tânjeşti dimineaţa. Dar fără să-i adaugi 2-3 linguriţe de zahăr ca să o simţi perfectă pentru gustul tău.

De asemenea, în loc să alegi dulciurile rafinate din comerţ, prepară alternative sănătoase acasă sau rezumă-te la a consuma fructe proaspete pentru a-ţi satisface pofta de dulce.

Încearcă să schimbi treptat obiceiurile pe care le ai pentru că ele contează pentru sănătatea ta.

Sursa: eva.ro
 
Foto: eva.ro

Slăbit rapid: Top 5 obiceiuri care te îngraşă cel mai mult



Eşti în culmea disperării de câte ori te urci pe cântar şi vezi că eforturile tale nu au fost răsplătite ... kilogramele sunt la locul lor, ba mai mult s-au şi adăugat unele în plus. Celebrul medic Dr. Oz îţi explică ce obiceiuri te îngraşă cel mai mult!

Eşti atentă la ceea ce mănânci, ai un program ordonat de mese, însă nu cunoşti anumiţi factori care pot avea un impact major asupra caloriilor pe care le consumi în fiecare zi. Iată câteva situaţii şi obiceiuri alimentare la care nu te gândeai că ar putea să-ţi saboteze dieta. Celebrul Dr. Oz a prezentat într-o ediţie a emisiunii sale "The Dr. Oz Show", cinci dintre cele mai frecvente greşeli pe care le face orice femeie atunci când ţine cură de slăbire.

1. Foloseşti îndulcitori artificiali

Se pare că îndulcitorii artificiali pe care se bazau persoanele care urmează un regim de slăbit au un efect contrar celui aşteptat, experţii avertizând că organismul nostru nu poate să facă diferenţa între aceşti substituţi de zahăr. Ultimele cercetări scot în evidenţă faptul că utilizarea lor nu te ajută să scapi de kilograme, ci din contră pe termen lung pot avea exact efectul opus. Îndulcitorii artificiali se comportă într-un fel similar cu zahărul, prin activarea unor senzori în intestin care sunt esenţiali pentru absorbţia glucozei. Gustul lor dulce artificial păcăleşte creierul, care aşteaptă să apară şi caloriile după consumul acestor îndulcitori. Caloriile nu vin, deoarece aceştia nu conţin calorii, iar creierul, prin secreţia unor hormoni, modifică metabolismul în aşa fel încât se reţin cantităţi mai mari de calorii din celelalte alimente consumate.

Sfatul doctorul Oz:
Foloseşte îndulcitori naturali (miere, agave, zahăr brut) în cantităţi moderate.


2. Obişnuieşti să mănânci produsele direct din ambalaj

Astfel nu poţi să contorizezi cantitatea pe care o consumi.
Obişnuieşte-te să pui pe farfurie orice produs ambalat înainte de a-l consuma. Numai aşa vei putea să controlezi cât mănânci.


3. În timp ce mănânci faci şi alte lucruri

Când mănânci trebuie să laşi alte preocupări deoparte. Asta înseamnă că nu te uiţi la televizor, nu stai în faţa calculatorului şi nici nu vorbeşti la telefon, ci doar stai la masă şi mănânci. Astfel, vei reuşi să controlezi porţiile pe care le consumi.


4. Mănânci cu prietenii

Studiile arată că atunci când luăm masa cu alte persoane avem tendinţa să mâncăm mai mult, fără să ne dăm seama de acest lucru. Astfel, dacă iei masa cu o prietenă vei consuma cu 35% mai multă hrană decât atunci când mănânci singură. Procentul creşte pe măsură ce se adaugă şi alte persoane la masă, susţin experţii.

Sfatul doctorului Oz: Încearcă să te controlezi şi să nu comanzi o porţie mai mare de mâncare.


5. Consumi numai produse sărace în grăsimi (degresate, low-fat)

Da, aceste produse nu conţin grăsimi, dar asta nu te scuteşte de un conţinut caloric ridicat. De ce? Simplu, explică Dr. Oz care menţionează faptul că producătorii au obiceiul să adauge diverşi substituţi cum ar fi zahăr, făină sau agenţi de înroşare care măresc conţinutul caloric al produsul respectiv. Prin urmare, nu ai grăsimi, dar ai un surplus de alte ingrediente care aduc un aport la fel de ridicat de calorii, favorizând îngrşarea. În plus, studiile arată că eşti tentată să consumi o cantitate mai mare din acel aliment care se presupune că te fereşte de un surplus de calorii.

Sfatul doctorului Oz: Stai departe de produsele intens procesate, cum ar fi diversele dulciuri din comerţ. În schimb, produsele care nu au fost atât de procesate (cum ar fi lactatele) pot fi consumate în cantităţi moderate.

Sursa: eva.ro

Foto: eva.ro

5 alimente de sezon pe care să le foloseşti cu încredere ca să fii sănătos


 
Dovleacul şi merele sunt două dintre ingredientele perfecte de toamnă, care sunt versatile şi le poţi folosi într-o multitudine de reţete.


Este important să consumi alimente de sezon, deoarece ele sunt proaspăt culese şi îşi păstrează o mare parte din nutrienţi intacţi. Astfel că este de preferat să consumi dovleacul în locul altor fructe exotice, cum ar fi papaya. Profită de bogăţia roadelor de toamnă pe care le găseşti în pieţe şi prepară reţete delicioase, pline de vitamine.

Iată ce nu trebuie să ratezi în această toamnă:

1. Dovleacul

Este o sursă importantă de fibre, dar şi betacaroten care are rolul de a proteja pielea şi ochii. Îl găseşti la supermarket, dar şi la piaţă la un preţ bun. Chiar dacă ai fost obişnuită doar cu dovleacul copt sau fiert simplu, trebuie să ştii că îl poţi folosi în foarte multe combinaţii, atât dulci cât şi sărate.

Cum să-l foloseşti:
  • copt la cuptor şi stropit cu miere de albine şi scorţişoară;
  • sub formă de piure în aluatul pentru brioşe şi checuri;
  • fiert şi pasat cu blenderul pentru a obţine o supă-cremă delicioasă;
  • tăiat cubuleţe, stropit cu ulei plus alte condimente (de exemplu chimen, coriandru, sare, piper) şi lăsat la cuptor;
  • în risotto;
  • în smoothie-uri împreună cu banană, lapte, scorţişoară şi unt de arahide;
  • în budinci;
  • în tocăniţe.

2. Merele

Avem multe soiuri care nu se compară la gust cu cele pe care le găseşti la supermarket şi sunt aduse de peste mări şi ţări. Cumpără merele de la ţară pe cât posibil sau din piaţă. Nu le ocoli pe cele mici şi mai amărâte, nu trebuie să arate perfect, ci să fie aromate. Gustul este mai important decât aspectul. Pe lângă faptul că sunt pline de vitamine, minerale, fibre, antioxidanţi şi sunt perfecte pentru gustările dintre mese, merele mai pot să fie folosite într-o multitudine de combinaţii. De asemenea, merele conţin quercetină, o substanţă care protejează inima de boli.

Cum să le foloseşti:
  • în salată alături de macrou afumat şi ţelină, cu un dressing simplu;
  • în plăcinte;
  • în brioşe;
  • puse la cuptor, acoperite cu un strat generos de fulgi de ovăz, migdale, seminţe de floarea-soarelui, zahăr nerafinat, vanilie şi puţin unt;
  • piure de mere pe care îl poţi folosi la prăjituri, checuri, brioşe, smoothie;
  • suc de mere amestecat după preferinţă cu alt fruct sau cu frunze de mentă.

3.Perele

Conţin o cantitate însemnată de fibre care ajută la digestie, dar şi vitamina C care întăreşte imunitatea. Acum este momentul să le consumi, însă nu le cumpăra pe cele de la supermarket dacă nu sunt româneşti. Caută la piaţă şi vei găsi pere mult mai gustoase şi aromate.

Cum să le foloseşti:
  • suc de pere
  • smoothie cu pere, dar nu le curăţa de coajă
  • în prăjituri
  • piure de pere cu avocado, măr şi seminţe de chia
  • puse la cuptor şi acoperite cu fulgi de ovăz, migdale, zahăr nerafinat şi unt.

4. Gutuile

Au o mulţime de nutrienţi şi ajută sistemul digestiv. De asemenea, gutuile sunt recunoscute pentru efectul lor antiinflamator şi diuretic, reducând riscul de inflamaţii în corp şi ajutând rinichii să filtreze mai uşor toxinele. Profită de ele şi consumă-le zilnic în această perioadă!

Cum să le foloseşti:
  • ca gustări între mesele principale
  • coapte
  • compoturi
  • în diverse mâncăruri în combinaţie cu puiul.

5. Păstârnacul

Conţine multe fibre, acid folic, vitamina C şi potasiu. Este ieftin şi va conferi o aromă senzaţională supelor, tocăniţelor sau salatelor de iarnă.

Cum să-l foloseşti:
  • piure amestecat cu pastă de năut (hummus);
  • în supe, ciorbe;
  • în tocăniţe;
  • la cuptor, împreună cu alte rădăcinoase;
  • în salate cu alte rădăcinoase şi verdeţuri.
Sursa: eva.ro

Foto: eva.ro