6 oct. 2015

Cum afectează îngrăşatul coloana vertebrală? 8 efecte

O persoană supraponderală este ca un om normal care duce permanent în spate un sac de 15, 25 sau 50 de kilograme, în funcție de surplusul fiecăruia.



Obezitatea afectează inima, plămânii, vasele de sânge, însă nu trebuie să uităm nici de coloana vertebrală, avertizează Dr. Ion Manea, directorul medical al clinicii Bio Ortoclinic.

”Cel puțin jumătate din populație are probleme cu coloana vertebrală și circa 50% sunt cauzate de faptul că articulațiile acesteia și ale membrelor inferioare suportă în permanență greutatea porțiunii din corp situată deasupra lor și forța mușchilor. Ca să fie și mai clar, o persoană supraponderală este ca un om normal care duce permanent în spate un sac de 15, 25 sau 50 de kg, în funcție de surplusul fiecăruia”, explică dr. Ion Manea.

În aceste condiții, uzura accentuată a discurilor intervertebrale și în cazurile mai grave, distrugerea acestora, pot provoca dureri greu de suportat.

”Persoanele afectate ajung să aibă dureri acute sau cronice pe tot spatele, nu doar în zona lombară sau cervicală, care se extind de multe ori către brațe și picioare. Probleme mari sunt însă și în zona cervicală, iar acestea dau alte simptome adiacente”, a mai spus specialistul. 


Efectele surplusului de grăsime asupra coloanei vertebrale

1. Dureri de cap, amețeli, dificultăți în efectuarea unor mișcări ale capului
2. Agravarea unor artroze;
3. Degenerările discale;
4. Apariția unor poziții vicioase ale corpului;
5. Exagerarea curburii coloanei vertebrale în regiunea lombară;
6. Apariția sau agravarea spondilozei;
7. Apariția ori accentuarea artrozelor șoldului (coxartroza) sau genunchiului (gonartroza);
8. Durerile și limitarea activității ori a mobilității.

Când apar durerile înțepătoare pacienții trebuie să se adreseze de urgență medicului. ”Pe lângă limitarea în mișcări pot apărea căderi de natură nervoasă (paralizii și tulburări senzoriale), atunci când sunt lezate discurile intervertebrale. La ora actuală există suficiente proceduri netraumatizante cu ajutorul cărora problemele pot fi rezolvate fără intervenții chirurgicale”, a subliniat dr. Manea.


Alţi factori care-ţi afectează coloana vertebrală

Pe lângă surplusul de grăsime care afectează grav coloana vertebrală mai sunt şi alţi factori la care trebuie să fim atenţi, deoarece au un impact nefavorabil asupra sistemului locomotor. Iată care sunt aceştia:

Aceeași poziție menținută mai mult timp (statul în picioare sau statul pe scaun);
Adoptarea unei poziții greșite atunci când ridicăm sau ducem greutăți;
Prea mult timp petrecut în mașină și prea puțină mișcare;
Perioadele lunigi petrecute în spații umede, reci sau în care este curent.

Sursa: eva.ro

Ce să mănânci ca să nu fii depresiv. 5 alimente bune

Verdeţurile au mai multă vitamina E decât legumele, de aceea trebuie să le consumi zilnic. Ele protejează neuronii şi previn degradarea funcţiilor mentale




O nouă cercetare vine să întărească legătura puternică dintre alimentele pe care le consumăm şi starea noastră psihică. Studiul a arătat clar că o dietă săracă în produse procesate şi bogată în fructe, legume, leguminoase, peşte şi oleaginoase scade semnificativ riscul de a suferi de depresie.

Au fost implicaţi peste 15.000 de participanţi la studiu care nu au avut niciodată un episod depresiv, iar după zece ani în care unii şi-au schimbat dieta s-a constatat că peste 1500 dintre ei au fost diagnosticaţi cu depresie şi trataţi cu medicamente antidepresive. Concluzia cercetătorilor a fost aceea că persoanele care au urmat o dietă sănătoasă au prezentat un risc mult diminuat de a face depresie.

Iată ce alimente nu trebuie să-ţi lipsească din dietă:

1. Verdeţurile

Două studii mari realizate de-a lungul timpului scot la iveală clar faptul că un consum ridicat de verdeţuri şi legume proaspete împiedică degradarea creierului şi-l apără de probleme grave.


Este important să consumi zilnic verdeţuri, deoarece acestea au un conţinut mult mai ridicat de vitamina E decât legumele, iar acesta este un nutrient esenţial care protejează neuronii. Foloseşte tot timpul uleiul de măsline extravirgin în salatele de verdeţuri, deoarece grăsimile sănătoase favorizează o absorbţie mai bună a vitaminei E.

2. Fructe de pădure

Dacă îţi place să mănânci iaurt simplu cu câteva fructe la alegere este mai bine să optezi pentru căpşuni sau afine. Acestea protejează creierul de îmbătrânirea prematură

3. Peşte

Una sau două porţii de peşte pe săptămână sunt esenţiale pentru sănătatea creierului şi a inimii, susţin cercetătorii.

4. Vin roşu

Consumat cu moderaţie oferă protecţie pentru inimă şi previne îmbătrânirea prematură a creierului. Prin urmare, în loc să optezi pentru alte băuturi alcoolice este recomandat să bei câte puţin vin roşu pentru a te relaxa.

5. Nuci şi alte oleaginoase

Conţin acizi graşi omega-3 care protejează creierul de boli şi te ajută să previi depresia. Consumă-le în cantităţi mici, deoarece nu este necesar să exagerezi cu ele pentru a beneficia de efectele protectoare!

Cum trebuie să mănânci ca să nu ai probleme cu depresia

În fiecare zi

cereale integrale (trei porţii)
verdeţuri (o porţie)
legume (1-2 porţii)
un pahar cu vin roşu.


Aproape zilnic
oleaginoase (migdale sau nuci)
ulei de măsline extravirgin.


Din două în două zile
leguminoase (fasole, năut, linte, mazăre).


De două ori pe săptămână
afine sau căpşuni
carne de pui.


Cel puţin o dată pe săptămână
peşte.


Redu consumul acestor alimente
unt (mai puţin de o lingură pe zi)
fast food şi cartofi prăjiţi (maxim o porţie pe săptămână)
brânzeturi grase (o porţie pe săptămână)
carne roşie (maxim 4 porţii pe săptămână)
produse de patiserie şi dulciuri (nu mai mult de 5 porţii pe săptămână).


Sursa: eva.ro

5 oct. 2015

Ce trebuie să conţină un meniu anti-colesterol. 6 alimente esenţiale

Năutul este unul dintre ingredientele de bază şi îţi permite să-l foloseşti în nenumărate preparate. Descoperă ce nu trebuie să-ţi lipsească din dietă!



Un tratament adecvat combinat cu o alimentaţie corespunzătoare scade nivelul colesterolului rău. Dacă ţi-ai făcut analizele de rutină şi ai un nivel crescut al colesterolului este important să nu ignori acest lucru, ci să încerci să faci anumite schimbări în alimentaţia ta, recomandă celebrul Dr. Oz.Potrivit specialistului, cele mai bune alimente pe care nu trebuie să le omiţi din dietă sunt:

1. Năutul

Se găseşte foarte uşor, atât sub formă de boabe uscate precum fasolea, cât şi în conserve. Îl poţi folosi pentru salate, tocăniţe, deserturi vegane şi pentru a face celebra pastă numită hummus. Boabele de năut au capacitatea de a scădea nivelul colesterolului rău, având un efect benefic pentru sănătatea inimii.

2.Uleiul de măsline extravirgin

Nu este necesar să-l consumi în cantităţi mari, avertizează specialistul. Doar două linguri cu ulei de măsline extravirgin sunt suficiente pentru a avea un efect benefic asupra inimii, scăzând spectaculos nivelul colesterolului rău.

3. Ciocolata neagră

Trebuie să aibă un conţinut ridicat de cacao, în general peste 70% pentru a beneficia de efectele sale protectoare asupra inimii, susţine specialistul. Are un conţinut bogat în acid oleic (o grăsime mononesaturată care se regăseşte şi în ciocolata neagră) şi antioxidanţi care scad colesterolul.

4. Germenii/vlăstarii de broccoli

Un pumn mic de germeni de broccoli consumat zilnic are un efect benefic asupra corpului şi scade riscul de inflamaţii. Acest lucru este deosebit de important, deoarece un nivel crescut de colesterolul generează diverse reacţii inflamatorii în corp, cu efect negativ asupra inimii.

5. Afinele

Sunt considerate un superaliment, datorită efectelor benefice pe care le aduc pentru corp. Consumă zilnic un pumn mic de afine (proaspete sau congelate), deoarece protejează ficatul de boli şi scad nivelul colesterolului.

6. Peştele

Carnea de peşte gras, în special somon, macrou, hering, sardine, anşoa, scade nivelul colesterolului rău şi creşte nivelul colesterolului bun. Datorită conţinutului bogat în acizi graşi omega-3, carnea de peşte previne formarea cheagurilor de sânge şi menţine în limite normale tensiunea arteriale, prevenind astfel bolile de inimă.

Sursa: eva.ro

5 semne care te atenţionează că mănânci prea mult zahăr

Pofta de făinoase şi starea permanentă de oboseală pot să fie printre primele semnale la care trebuie să fii atentă. Înseamnă că deja exagerezi cu dulciurile!



Eşti dependentă de zahăr? Iată care sunt câteva dintre cele mai bune semnale pe care ţi le transmite corpul ca să conştientizezi că ai început să exagerezi cu cantităţile de zahăr pe care le consumi:



1. Eşti în permanenţă obosită şi nu ai deloc energie?


Este primul şi cel mai important semnal că ai început să consumi prea mult zahăr, susţin specialiştii. Această stare de oboseală care nu trece nici după o noapte de somn odihnitor este legată de cantitatea de zahăr pe care o consumi zilnic. De aceea, dacă vrei să-ţi îmbunătăţeşti starea încearcă să limitezi consumul de dulciuri, alimente procesate care ascund diverse forme de zahăr în ele, sucuri carbogazoase sau produse de patiserie.



2. Ai zilnic poftă de dulce şi carbohidraţi?


Cred că eşti conştientă de faptul că în acest caz eşti deja dependentă de zahăr. Dacă pofteşti în fiecare zi la dulciuri şi vezi în faţa ochilor numai produse de patiserie/paste/pizza/covrigi este cazul să rezişti ispitelor şi să tai din porţia de zahăr pe care o consumi. 


3. Răceşti frecvent?


Dacă te îmbolnăveşti mult mai des este foarte posibil să fie de vină cantitatea de zahăr pe care o ingerezi zilnic. Consumul exagerat de zahăr slăbeşte sistemul imunitar şi te face vulnerabilă în faţa viruşilor de tot felul. 



4. Ai cearcăne accentuate?


Zahărul are un efect inflamator în corp, de aceea poate să genereze tot felul de probleme dermatologice. Dacă tenul tău este afectat de acnee, rozacee, eczemă sau este mult prea gras/uscat atunci poţi să dai vina şi pe zahăr dacă te ştii vinovată de un consum exagerat.

Studiile arată că atunci când reduci cantitatea de zahăr şi lactate pe care le consumi zilnic, tenul tău poate să arate mult mai curat. 


De asemenea, cearcănele accentuate pot să fie cauzate de zahărul consumat în exces care afectează glandele suprarenale. 



5. Ai probleme cu greutatea?


Corpul nostru este făcut să tolereze o cantitate mică de zahăr, iar atunci când este bombardat din toate părţile de alimente dulci, caloriile sunt depozitate sub formă de grăsime. Acest lucru favorizează creşterea în greutate şi aduce după el o mulţime de probleme medicale serioase, cum ar fi hipercolesterolemia, probleme cardiace, tulburări de somn, diabet.

Sursa: eva.ro

Ce trebuie să conţină pacheţelul cu mâncare al copilului tău?

S-a demonstrat că există o strânsă legătură între randamentul cerebral și calitatea alimentelor, în special în perioadele de creștere și stres psihic.




În fiecare an, odată cu începerea școlii, emoțiile specifice părinților sunt completate de întrebarea pe care și-o adresează cu toții: ”Ce îi pun azi copilului în pachețelul de mâncare?” 

"Să le aduci oamenilor mâncare sănătoasă și să îi ferești de chimicale este un crez onest, iar acum construim o companie cu o filozofie sănătoasă, care să permită oricărei familii să se hrănească bio, nefiind limitată de buget”, adaugă Ciprian Stancu, fondatorul Republica BIO, sigurul magazin online din România ce comercializează doar produse certificate ecologic. 




1. Pentru copii totul este o joacă!


De aceea, dacă mesele zilnice nu sunt suficient de atractive, atât vizual, cât și olfactiv, vor refuza orice schimbare în alimentația lor. 




2. Evită cât mai mult unilateralitatea!


Primul pas este de a învăța copilul să mănânce sănătos. Cine servește aceeași mâncare în fiecare zi, nu poate oferi celor dragi doza zilnică recomandată de 15% proteine, 30% grăsimi, 55% carbohidrați sănătoși, vitamine esentiale, fibre, substanțe din plantele nutritive, minerale și oligoelemente.




3. Cel puţin două gustări!


Este important ca regimul alimentar zilnic al celui mic să includă cel puţin două gustări, care să le asigure copiilor necesarul de energie şi nutrienţi pentru întreaga zi. Copiii au o rată metabolică mult mai mare decât a unui adult şi consumă energia mai repede, consum care de cele mai multe ori nu este echivalat în timpul meselor principale şi face necesară includerea în alimentaţia lor a gustărilor dintre mese.



4. Micul dejun – obligatoriu în cazul școlarilor și preșcolarilor!


Nu uita că pachețelul de la școală este doar o gustare, nu poate ține loc de mic dejun sau de prânz. Copilul trebuie să mănânce trei mese principale și una sau două gustări zilnic. Un mic dejun hrănitor îl reprezintă cerealele bio, chiar fără gluten, cu lapte vegetal din migdale, orez sau cocos. Mulți copii dezvoltă, fără ca părinții să bănuiască, intoleranță la lactoză. Gustul laptelui vegetal este mai bun decât cel al laptelui de vacă, mai ales în combinație cu cerealele. 

O altă variantă include celebrul pahar cu lapte și cacao degresată bio sau pudră de carob, un înlocuitor pentru cacao, un foarte bun antioxidant, potrivit mai ales pentru cei mici, nefiind la fel de iritabil precum cacaua. Acesta ar putea fi completat de o felie de pâine neagră sau cu semințe, tartinată cu ulei de cocos bio, care contine antioxidanți naturali, vitaminele A, C si E, vitamina K, Fier și Calciu și ajută la creșterea imunității. Se pot de asemenea folosi și alte creme tartinabile cum ar fi untul de arahide, de cacao natural sau crema de macadamia sau pateuri vegetale.


Sursa: eva.ro