Ata dentara este un fir subtire folosit pentru a indeparta resturile alimentare dintre dinti, sau dintre dinti si gingie. Ata dentara se prezinta sub forma unei bobine, de obicei intr-o cutiuta de plastic, cu o parte metalica pentru taierea atei. Aceasta poate fi usor ceruita, ceruita sau neceruita. Poate avea si diverse arome - scortisoara, mentol, etc. Ata ceruita este recomandata mai ales pentru dintii inghesuiti, deoarece aluneca mai bine.
Ata dentara este facuta fie din nylon, fie din teflon, ambii fiind polimeri. Recent, s-au dezvoltat noi tehnici de confectionare a atei - spre deosebire de ata obisnuita, care este constituita din mai multe fire alaturate, "ultra floss" este o impletitura de fire foarte rezistenta la destramare si care se intinde pentru a patrunde intre dinti, apoi revine la forma initiala, captand placa bacteriana in tesatura sa.
Tehnica de utilizare a atei dentare
- Desfaceti aproximativ 40 cm de ata dentara. Infasurati capetele dupa degetele mijlocii si prindeti ata intre degetul aratator si degetul mare, lasand libera o sectiune de aproximativ 3 - 4 cm. Folositi degetele aratatoare pentru a introduce ata intinsa intre dinti de jos si degetele mari pentru dintii de sus.
- Ghidati ata in spatiile dintre dinti si dintre dinti si gingie, incercand sa "razuiti" suprafata dintelui, cu o miscare in "zig-zag".
- Curatati bine fiecare spatiu dintre dinti, de fiecare data cu o bucata curata de ata. Curatati si dupa conturul ultimului molar.
- Este foarte posibil ca prima data cand folositi ata dentara gingiile sa sangereze. Acest lucru va inceta in cateva zile. Daca persista, consultati medicul.
- O curatare eficienta inseamna curatarea portiunii dintelui aflata sub gingie.
- Mentineti intotdeauna ata incordata pe suprafata dintelui. Nu faceti acelasi lucru si pe gingie; ata dentara se foloseste doar pe dinti.
- Aratati-i medicului cum folositi ata dentara. Acesta va corecta efentualele greseli.
- Folositi ata in fiecare zi, deoarece placa bacteriana se formeaza intr-un timp foarte scurt, chiar si pe dintele curat. Formarea repetata de placa bacteriana duce la aparitia tartrului, intr-un interval de 24 pana la 72 de ore. Tartrul poate fi indepartat numai de catre stomatolog.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu