Cele trei specii sunt Gentiana lutea (ghintura galbena), Gentiana punctata (ghintura patata), Gentiana asclepiadea (lumanarica pamantului).
Prezentare: plante erbacee, ce au un rizom in pamant  din care pleaca numeroase radacini. Tulpina este dreapta, clindrica,  neramificata, fistuloasa cu frunze opuse, mari ovale, cele bazilare  petiolate. Gentiana asclepiadea are numai frunze tulpinale.
Florile dispuse la subtioara frunzelor sunt regulate, hermafrodite;  la Gentiana lutea sunt de culoare galbena si lung pedunculate, la  Gentiana punctata au corola culoarea galben deschis cu puncte rosii  brune, iar la Gentiana asclepiadea sunt lung pedunculate si cu corola  albastra-verzuie sub forma de clopot.
Raspandire: de la zona de campie pana la zona subalpina, la marginea padurilor, tufarisuri.
Perioada de inflorire: G. Lutea – iunie-august; G. punctata – iulie-septembrie; G. asclepiadea – august-septembrie.
Partile utilizate ale plantei: rizomii si radacinile, ce se vor recolta din luna august pana toamna tarziu.
Componentii principali: gentiopicrina, gentioamarina, amaragentina, gentianina tanin, lipide, substante minerale.
Proprietati: gastrice, tonic amare, crescand  apetitul, febrifuge si antihelminice. Radacina  de G. asclepiadea are si  actiune coleretica-colagoga.
Indicatii: anorexie (ca si supeptic amar), in convalescenta, dischinezie biliara, helmintiaza.
Mod de folosire: 
- decoct din o lingurita de planta maruntita la 1/2 l apa rece, ce se va fierbe 15 minute. Se va bea inaintea celor 3 mese principale.
- macerat-tictura: 20 g radacina la 100 g alcool de 70 grade timp de 8 zile. Se vor lua 15 picaturi in apa, cu o jumatate de ora inaintea meselor, marind pofta de mancare.
- sirop preparat din 10 g radacina oparita la 150 ml apa, dupa 6 ore se strecoara si se stoarce, se adauga apoi lichidului 230 g zahar, se fierbe si se filtreaza.
 
 
 Postări
Postări
 
 
 
 
 
 
 
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu