30 mai 2011

Salvia: beneficii pentru sanatate

216031967_1307dc161a_mDintre toate plantele culinare, salvia este probabil planta cu cea mai vasta arie de utilizari medicinale. Asa cum veti observa in acest articol, salvia este anti-hipertensiva, anti-diabetica, anti-inflamatorie si anti-microbiana. In plus, ajuta la curatarea sangelui si este posibil sa previna si aparitia bolii Alzheimer.
Beneficiile medicinale ale salviei
In anul 2001, Asociatia Internationala a Plantelor a acordat salviei distinsul titlu de “Planta anului”. Beneficiile pentru sanatate aduse de salvie sunt similare cu cele atribuite si altor membri din familia mentei. Salvia este, poate, cea mai asemanatoare cu rozmarinul. Componentele medicinale primare din salvie sunt uleiurile volatile, flavonoizii si acidul rozmarinic. Efectele speciale ale salviei au fost identificate ca fiind anhidrotice (previne transpiratia), reduc nivelul glicemiei la diabetici, antimicrobiene si de reducere a fluxului de lapte in timpul perioadei de lactatie.
Dupa consumul de extract de salvie, subiectii supusi testelor s-au simtit mai energici, mai calmi si mai multumiti, beneficiile durand cateva ore bune dupa.
Dozajul utilizat: Pentru suplimente, trebuie urmate instructiunile de pe eticheta privind dozele si modul de administrare. Pentru gatit, tocati salvia sau folositi frunze intregi pentru a aroma carnea de pui sau de curcan.
Nu folositi salvia daca suferiti de orice tip de tulburari convulsive.
Uleiul de salvie contine un compus numit tuiona, un agent foarte eficient atat impotriva salmonella, cat si Candida. Salvia mai contine si acid fenolic, acidul rozmarinic, ambele cu proprietati antioxidante si anti-inflamatorii. Din acest motiv, salvia este considerata foarte benefica in lupta impotriva afectiunilor inflamatorii, precum gingivita si artrita reumatoida. Pe baza studiilor desfasurate pe animale, s-a descoperit ca salvia are si proprietati anti-hipertensive, diminuand tensiunea arteriala. Iar unul dintre aceste studii a demonstrat ca are si efect antidiabetic, dar acest lucru nu a fost confirmat inca de studiile pe oameni.
Asociatia Internationala a Plantelor desfasoara in permanenta studii pentru descoperirea de noi vesti despre plante si beneficiile sau pericolele utilizarii acestora.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu