21 mai 2011

Nucsoara – Myristica fragrans

Denumirea botanica: Myristica fragrans
Nucsoara este nucleu uscat al semintelor unui arbore vesnic verde. Are o aroma puternica, cu un gust usor amarui. Arborele de nucsoara are o inaltime de 9-12 m, dar cateodata ajunge la inaltimea de 20 de m si chiar mai mult. Arborii de nucsoara cresc in Indonezia, Malaezia, Sri Lanka si Indiile de Vest.
Nuscoara contine uleiuri esentiale si saponina. Semintele coapte, uscate ale fructului contin un ulei volatil si un ulei fix. Frunzele uscate ale arborelui elimina un ulei esential constand in miristicina.
Beneficiile nucsoarei
Nucsoara a fost utilizata pentru prepararea diferitelor medicamente, in vremurile antice. Chiar si astazi este folosita pentru cateva preparate farmaceutice importante si larg utilizate. Uleiul extras din aceasta planta este utilizat in alifii, parfumuri, lotiuni pentru par si ca antispastic carminativ.
Afectiuni digestive

Pudra de nucsoara, cca. 5-15 g, amestecata cu suc de mere sau banana, este utilizata ca remediu specific pentru diareea cauzata de indigestii. Aceasi cantitate de pudra de nucsoara luata cu o lingura de suc de amla, de 3 ori pe zi, este eficienta pentru indigestie, sughituri si greturi matinale.
Insomnii
Pudra de nucsoara, amestecata cu suc prospat de amla, este eficienta pentru insomnii, iritabilitate si depresie. Pasta de nuscoara amestecata cu miere este data copiilor care plang noaptea, fara motiv aparent, pentru a induce somnul. Totusi, nu trebuie administrata in mod regulat fara sfatul medicului, deoarece poate cauza complicatii serioase si dependenta, in cazul copiilor.
Deshidratare
Aceasta planta este utila in tratarea deshidratarii provocate de voma si diaree, in special in caz de holera. Un tratament eficient este reprezentat de o infuzie pregatita din o jumatate de nucsoara in jumatate de litru de apa, administrata cu apa usoara de nuca de cocos, in doze de 15 g/ administrare.
Afectiuni la nivelul pielii

Nucsoara este utilizata in tratarea afectiunilor pielii, precum pecingine si eczeme. Pasta din aceasta planta, pregatita prin frecarea pe o dala de piatra in propria saliva a unei persoane, recoltata de dimineata, inainte de curatarea gurii, se aplica o data pe zi, ca remediu specific in tratarea acestor afectiuni.
Raceli comune
In caz ca va curge nasul, pasta obtinuta din nucsoara si lapte de vaca si 75 mg de opiu trebuie aplicata pe frunte si pe nas. Alinarea va surveni instantaneu.
Alte intrebuintari:
Stimulent al sexului
Nucsoara, amestecata cu miere si o jumatate de ou fiert face un excelent tonix sexual. Prelungeste durata actului sexual, daca este administrata cu o ora inainte de contactul sexual.
Precautii
Nucsoara trebuie consumata in doze foarte mici. In doze apreciabile excita cortexul motor si produce convulsii epileptice si leziuni ale ficatului. Chiar si o lingurita de nucsoara poate produce simptome toxice, precum arsuri stomacale, greata, voma, agitatie si ameteli insotite de halucinatii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu