5 dec. 2011

Intarirea sistemul imunitar in sezonul rece

In Romania, un copil sufera, in medie, de 5 - 6 raceli pe an, iar un adult de 2 - 4 raceli pe an. Care sunt solutiile si ce alimente ar trebui sa consumam pe parcursul iernii, pentru a ne asigura un sistem imunitar puternic ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.


Alimentatia are un rol determinant pentru sanatatea noastra, de aceea trebuie sa fie adecvata varstei si sa se adapteze in permanenta nevoilor calorice ale organismului. Odata cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important.


70% din sistemul nostru imunitar este plasat la nivel intestinelor


Organismul vine in contact cu factorii externi prin intermediul pielii si al sistemului gastrointestinal. Aportul nutritional trebuie adaptat tinand cont de sezonul in care ne aflam. E demonstrat faptul ca 70% din sistemul imunitar al organismului este situat in intestin. Ca urmare, este evident ca printr-o alimentatie corect aleasa, ne putem mentine si creste rezistenta la imbolnavire, inclusiv la infectiile frecvente in timpul iernii. "Zilnic trebuie consumate probiotice", ne spune specialistul. "O flora intestinala echilibrata mareste rezistenta la imbolnaviri si minimizeaza consecintele terapiei cu antibiotice, foarte frecventa in acest sezon", adauga acesta. Un tranzit intestinal deficitar ne afecteaza viata. Intestinul este colonizat cu bacterii la cateva zile dupa nastere, apoi flora intestinala se modifica cu varsta. Dezechilibrul intestinal poate duce chiar la ingrasare.

Ce trebuie sa consumi in sezonul rece?


Potrvit specialistului, alimentatia alaturi de un stil de viata echilibrat ne ajuta sa tinem bolile la distanta. Vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt:

vitamina C: aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le poti gasi intr-un ardei rosu de marime medie, doua portocale sau un grapefruit, 100 g de patrunjel;
vitamina A: aportul zilnic recomandat este de 800 micrograme, pe care le poti procura din morcovi, ficat, peste, ou, unt.


Mineralele de care are nevoie sistemul imunitar sunt:

zinc - 10 mg pe zi, il gasesti in fructe de mare, seminte de dovleac, paine si cereale integrale;
seleniu - 55 micrograme/zi. Surse principale: nuci, paine, peste, carne, oua.


Iaurturile probiotice, cum sunt cele care contin tulpina L Casei Imunitass, te ajuta sa-ti intaresti sistemul imunitar si sa faci fata mai bine agentilor patogeni care te asalteaza in sezonul rece. Consumul zilnic te ajuta sa reduci frecventa imbolnavirilor si sa te vindeci mai rapid. Potrivit specialistului, alte surse de probiotice sunt: usturoiul, bananele, anghinarea, ceapa, ovazul, chefirul si muraturile, cele preparate traditional, puse la murat cu sare, nu facute cu otet.

O alimentatie variata si echilibrata este recomandata in orice anotimp. Imprieteneste-te cu merele! Sunt fructele traditionale si sunt surse de antioxidanti si vitamine. Produsele lactate nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic fiindca furnizeaza proteine de calitate superioara si sunt principala sursa alimentara de calciu.

Absorbtia calciului este conditionata de un aport suficient de vitamina D. In anotimpul friguros, din cauza expunerii foarte reduse la soare, sinteza endogena de vitamina D scade dramatic, deci e nevoie de un aport alimentar la nivelul necesarului zilnic de 5 micrograme. Sursele principale sunt pestele gras, ficatul, alimentele imbogatite cu vitamina D, de regula produse lactate. Vitamina D are rol demonstrat in modularea sistemului imunitar. Consuma alimente din cereale integrale - sunt o sursa de fibre esentiale pentru un sistem digestiv sanatos, dau senzatia de satietate si ajuta la mentinerea greutatii normale.

Consuma cat mai des peste, pentru ca este o importanta sursa de proteine si acizi grasi omega 3, care reduc nivelul colesterolului rau. Inlocuieste alimentele grase cu cele cu continut scazut de grasimi. Gateste sanatos si delicios, fierbe sau prepara carnea si legumele la gratar.

Daca tii post, pastreaza echilibrul alimentar si diversitatea si in aceasta perioada. "Cartofii prajiti sunt de post, usor de preparat si gustosi, dar contin multa grasime, deci multe calorii. Daca ii fierbi sau ii consumi copti, sunt foarte sanatosi si favorizeaza reducerea kilogramelor", ne spune prof. dr. Mencinicopschi. Absenta lactatelor si a carnii rosii poate produce deficiente de calciu si fier, minerale extrem de importante pentru sanatatea si echilibrul organismului – deficiente care trebuie neaparat compensate. Broccoli si spanacul sunt surse de calciu, respectiv fier, dar mai greu asimilabile decat din lapte sau carne. De aceea, in aceasta situatia suplimentele alimentare de calitate iti pot fi de folos.


Sfaturi de care sa tii cont in sezonul rece


Alaturi de alimentatia corecta, alte cateva conditii trebuie respectate pentru a te bucura de o iarna linistita:

imbracamintea calduroasa, adecvata conditiilor meteo;
miscarea: nimic nu se compara cu libertatea de miscare pe care o ofera sezonul calduros, insa, chiar daca plimbarile lungi nu mai sunt o optiune pentru toti, nu inseamna ca trebuie sa renunti la sport. Poti frecventa o sala de fitness sau un bazin de inot;
odihna suficienta este esentiala pentru un organism rezistent;
respectarea regulilor de igiena: evitarea contactului cu persoane bolnave, spalatul frecvent al mainilor etc.


Daca tii cont zilnic de aceste sfaturi, te vei bucura nu doar un sezon, ci pe termen lung, de avantajele unui organism rezistent si de o stare generala de bine.

Sursa: eva.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu