4 dec. 2011

Lalelele - bucuria naturii pentru om

Laleaua

Fam. Liliaceae

Laleaua (Tulipa gesneriana L.)

Specie originara din Asia Mica (Turcia, Iran).

Laleaua se cultiva de peste 500 de ani.

In Romania exista orasul lalelelor “Pitesti”, oras in care anual se organizeaza Simfonia Lalelelor. Dintre tari, Olanda este cosnsiderata a fi tara lalelelor.

Substratul “solul” laleaua prefera soluri usoare (nisipoase) cu un drenaj corespunzator.

Inflorirea lalelei are loc din aprilie pana la sfarsitul lunii mai, inflorirea esalonata (pe o perioada mai lunga) este data de soi, exista soiuri care infloresc mai devreme si soiuri care infloresc mai tarziu.

Inmultirea lalelei

Laleaua se inmulteste prin bulbi – bulbii de culoare cafenie sunt acoperiti de o menbrana groasa ce ii protejeaza de uscaciune. Anual laleaua formeaza in locul bulbului plantat intre 1 si 5 noi bulbi, dispusi in adancime pana la 40-45 cm.

Fertilizarea:
Se poate aplica o singura data la 6 luni Substral Osmocote. Sau se pot aplica ingrasaminte complexe (N, P, K in raport egal). Aplicarea ingrasamintelor complexe se face fazial, cate 15-20 g/mp/faza, astfel: la plantare, la rasarire, la inflorire, dupa inflorire.

Bulbii de lalea se planteaza in octombrie, doar cei cu diametrul de cca 2,5-3 cm vor inflori primavara.

Bulbi mai mici (puii, <2,5 cm) de marimea arpagicului „de ceapa”, se planteaza separat, mai des (precun arpagicul de ceapa – adancimea de plantare 5 cm, 5-8 cm intre bulbi pe rand si 20 cm intre randuri). Bulbii de lalea trebuie sa creasca pentru a inflori peste 2 ani. O lalea face pana la 5 pui (bulbi).

Bulbii ce vor inflorii (diametru de 2,5-3 cm) se planteaza la adincimea de plantare de 5-10 cm distanta intre palnte pe rand de 10-15 cm iar distanta intre randuri de 20-30 cm.

Cultura fortata, se tin bulbii la racoare (10-15°C) si intuneric circa o luna. Se planteaza bulbii in ghivece (se ingroapa radacina si o mica parte din bulb) se aseaza ghivecele intr-un loc cu temperaturi ridicate, (peste +20°C). Laleaua va inflori dupa o luna.

Lalelele in cultura: dupa inflorire lalelele mai vegeteaza pana in iunie-iulie. Dupa ce frunzele de lalea s-au ingalbenit – bulbii de lalea se scot si se lasa sa se usuce (se vor curata de: radacinile, frunzele uscate si se vor sorta dupa marime). Bulbii sunt depozitati in locuri bine aerisite, la temperaturi in jurul valoriii de +20°C, asta pana la finele lunii august. Din luna august si pana in octombrie (la plantare) temperatura de pastrare a bulbilor se scade progresiv de la: +20°C pana la +10°C.

Recoltarea florilor de lalea:

Este bine sa recoltam lalelele in momentul imbobocirii (faza de boboc ce s-a colorat). Recoltarea trebuie sa se faca fie dimineata devrame, fie seara. Pentru pastrare este bine ca florile de lalea sa fie pastrate la intuneric si racoare (15°C).

Atentie:

- Daca nu se scot bulbii din pamant mai multi ani, plantele se vor indesi si vor inflori din ce in ce mai putine;

- Daca bulbii de lalea vor prinde o perioada mai umeda-in sol, multi dintre ei vor pierii „eu personal am pierdut circa 10.000 bulbi de lalea doar intro singura vara”;

- Bulbii de lalea cresc (migreaza) in sol – din ce in ce mai adanc, asa ca bulbii cei mai mari vor fi gasiti cat mai in adancime – uneori, adancimea depaseste (o cazma, aproximativ 35 cm);

- Faceti rotatia culturilor (schimbarea locului de cultivare a lalelelor) o data la 5-7 ani, intrucat veti prevenii atacul devastator al bolilor.

Bolile lalelelor:
Bolile de origine micotica, datorate ciupercilor – “fungi” ca (Botrytis tulipae, Fusarium oxysporum), acestea provoaca putrezirea bulbilor din sol, dar si atacuri pe frunze.

Preventia bolilor se face prin stropiri si imbaieri ale bulbilor cu solutii ale fungicidelor: Switch 1g/1l apa, Tachigaren 1,5 ml/1l apa sau Pyrus 400 SC. Se vor introduce cele doua fungicide intr-un litru de apa cu care se vor imbaia bulbii timp de 1,5-2 ore. Eventual daca va fi o perioada ploioasa se va proceda la udarea plantelor si stropirea plantelor cu aceasta solutie.

Soiuri: Mascotte, Carnaval de Nice, Wirosa, Valery Gergiev, Green Wave, Queen of Marvel, Prins Willem Alexander, Francoise, Lovely Surprise, Juan, Monsella, Ollioules.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu