7 oct. 2012

3 cauze ale balonării pe care trebuie să le iei în serios
Balonarea sau meteorismul abdominal este o problemă frecvent întâlnită care, pe lângă aspectul neplăcut de burtică, creează şi disconfort. Dacă aceasta persistă mai mult de 2 săptămâni poate să ascundă o afecţiune serioasă.

Dr. Oz a prezentat în cadrul emisiunii "The Dr. Oz Show" trei dintre cauzele balonării pe care trebuie neapărat să le iei în serios şi să faci investigaţii suplimentare. Iată care sunt acestea:

1. Diverticuloza

Diverticuloza este o afecţiune care poate apărea de-a lungul întregului tub digestiv şi care se caracterizează prin apariţia unor mici dilataţii de mărimea unui bob de fasole. După cum ne informează Prof.Univ.Dr. Radu Voiosu, medic primar gastroenterolog, această afecţiune apare mai ales în peretele colonului stâng deoarece aici materiile fecale devin consistente şi exercită o presiune asupra pereţilor colonului. Astfel, dilataţiile de la nivelul colonului sunt inflamate, dând naştere primei complicaţii a acestei afecţiuni şi anume diverticulita.

Prezintă-te la medic dacă ai constatat următoarele simptome: balonare persistentă, sânge în materiile fecale, constipaţie persistentă, crampe dureroase.


2. Dezvoltarea excesivă de bacterii în intestinul subţire

O altă cauză care poate conduce la o balonare persistentă este o dezvoltare excesivă a bacteriilor în intestinul subţire. Atunci când acestea rămân în intestinul subţire blochează absorbţia nutrienţilor, avertizează Dr. Oz. De asemenea, hrana rămâne nedigerată complet, iar aceste bacterii produc un surplus de gaze, conducând la balonare şi, în unele cazuri, diaree.

Printre cele mai frecvente simptome care anunţă o dezvoltare excesivă a bacteriilor în intestinul subţire se numără: balonarea (]n special imediat după masă) şi o stare persistentă de oboseală.


3. Cancerul ovarian

Cancerul ovarian este denumit şi ucigaşul silenţios, deoarece poate să afecteze femei de toate vârstele şi să nu manifeste simptome supărătoare de timpuriu. Medicii avertizează că riscul de apariţie creşte odată cu vârsta, 4 din 5 cazuri fiind diagnosticate la femeile care au peste 50 de ani. Boala este diagnostică de regulă în stadii avansate, de aceea rata de supravieţuire este foarte scazută, de doar 30%.

Balonarea persistentă poate să fie un semnal care anunţă cancerul ovarian, dar nu trebuie să te panichezi, ci doar să recurgi la un control medical anual. Pe lângă acest simptom, mai există şi altele la care trebuie să fii atentă, precum: distensia abdominală; urinările frecvente; durerile abdominale; sângerările post-menopauzale; pierderea poftei de mâncare şi scăderea bruscă în greutate, sângerările anale.

Printre cele mai bune alimente care sunt recunoscute pentru efectul protector împotriva cancerului ovarian se numără: Alimentele care te protejează de cancerul ovarian: andivele, ceapa, usturoiul, peştele, roşiile şi strugurii negri.

Sursa: eva.ro

Foto: dietik.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu