Dovleacul şi merele sunt două dintre ingredientele perfecte de toamnă,
care sunt versatile şi le poţi folosi într-o multitudine de reţete.
Este important să consumi alimente de sezon, deoarece ele sunt proaspăt
culese şi îşi păstrează o mare parte din nutrienţi intacţi. Astfel că
este de preferat să consumi dovleacul în locul altor fructe exotice, cum
ar fi papaya. Profită de bogăţia roadelor de toamnă pe care le găseşti
în pieţe şi prepară reţete delicioase, pline de vitamine.
Iată ce nu trebuie să ratezi în această toamnă:
1. Dovleacul
Este
o sursă importantă de fibre, dar şi betacaroten care are rolul de a
proteja pielea şi ochii. Îl găseşti la supermarket, dar şi la piaţă la
un preţ bun. Chiar dacă ai fost obişnuită doar cu dovleacul copt sau
fiert simplu, trebuie să ştii că îl poţi folosi în foarte multe
combinaţii, atât dulci cât şi sărate.
Cum să-l foloseşti:
- copt la cuptor şi stropit cu miere de albine şi scorţişoară;
- sub formă de piure în aluatul pentru brioşe şi checuri;
- fiert şi pasat cu blenderul pentru a obţine o supă-cremă delicioasă;
- tăiat cubuleţe, stropit cu ulei plus alte condimente (de exemplu chimen, coriandru, sare, piper) şi lăsat la cuptor;
- în risotto;
- în smoothie-uri împreună cu banană, lapte, scorţişoară şi unt de arahide;
- în budinci;
- în tocăniţe.
2. Merele
Avem
multe soiuri care nu se compară la gust cu cele pe care le găseşti la
supermarket şi sunt aduse de peste mări şi ţări. Cumpără merele de la
ţară pe cât posibil sau din piaţă. Nu le ocoli pe cele mici şi mai
amărâte, nu trebuie să arate perfect, ci să fie aromate. Gustul este mai
important decât aspectul. Pe lângă faptul că sunt pline de vitamine,
minerale, fibre, antioxidanţi şi sunt perfecte pentru gustările dintre
mese, merele mai pot să fie folosite într-o multitudine de combinaţii.
De asemenea, merele conţin quercetină, o substanţă care protejează inima
de boli.
Cum să le foloseşti:
- în salată alături de macrou afumat şi ţelină, cu un dressing simplu;
- în plăcinte;
- în brioşe;
- puse la cuptor, acoperite cu un strat generos de fulgi de ovăz, migdale, seminţe de floarea-soarelui, zahăr nerafinat, vanilie şi puţin unt;
- piure de mere pe care îl poţi folosi la prăjituri, checuri, brioşe, smoothie;
- suc de mere amestecat după preferinţă cu alt fruct sau cu frunze de mentă.
3.Perele
Conţin o cantitate însemnată de fibre care ajută la digestie, dar şi vitamina C care întăreşte imunitatea.
Acum este momentul să le consumi, însă nu le cumpăra pe cele de la
supermarket dacă nu sunt româneşti. Caută la piaţă şi vei găsi pere mult
mai gustoase şi aromate.
Cum să le foloseşti:
- suc de pere
- smoothie cu pere, dar nu le curăţa de coajă
- în prăjituri
- piure de pere cu avocado, măr şi seminţe de chia
- puse la cuptor şi acoperite cu fulgi de ovăz, migdale, zahăr nerafinat şi unt.
4. Gutuile
Au
o mulţime de nutrienţi şi ajută sistemul digestiv. De asemenea, gutuile
sunt recunoscute pentru efectul lor antiinflamator şi diuretic,
reducând riscul de inflamaţii în corp şi ajutând rinichii să filtreze
mai uşor toxinele. Profită de ele şi consumă-le zilnic în această
perioadă!
Cum să le foloseşti:
- ca gustări între mesele principale
- coapte
- compoturi
- în diverse mâncăruri în combinaţie cu puiul.
5. Păstârnacul
Conţine
multe fibre, acid folic, vitamina C şi potasiu. Este ieftin şi va
conferi o aromă senzaţională supelor, tocăniţelor sau salatelor de
iarnă.
Cum să-l foloseşti:
- piure amestecat cu pastă de năut (hummus);
- în supe, ciorbe;
- în tocăniţe;
- la cuptor, împreună cu alte rădăcinoase;
- în salate cu alte rădăcinoase şi verdeţuri.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu