31 mai 2012

Uleiul de peste consumat regulat protejeaza impotriva bolilor mentale

O echipa de cercetatori conduc un studiu in America si Canada pentru a determina daca acizii grasi omega 3 suplimentind dieta pot ajuta in prevenirea debutului psihozelor si imbunatatesc simptomele clinice si prognosticul functional al tinerilor si adultilor care sunt la risc de schizofrenie si boli similare.

Acizii omega 3 sunt critici pentru functionarea normala a creierului si au fost studiati intensiv ca terapie potentiala pentru tulburarile medicale si psihiatrice. Un studiu din 2010 sugereaza ca acestia pot preveni trecerea de la un status psihotic, problematic la o psihoza adevarata. Studiul arata o diferenta de 30% a riscului de a progresa la psihoza la persoanele vulnerabile tinere care au primit suplimente cu ulei de peste timp de 12 saptamini fata de cei care au primit placebo. Beneficiile suplimentelor s-au mentinut timp de un an. Terapia cu acizi grasi omega 3 poate oferi o alternativa naturala la diferitele medicatii si terapii folosite astazi.

Persoanele alese pentru studiu sunt pacienti care s-au prezentat la medic pentru medicatie, cu virste intre 12 si 30 de ani si care au intrunit criteriile diagnostic pentru un posibil sindrom prodromic: prezenta zilnica a simptomelor similare psihozelor. Aceste persoane aveau ginduri anormale care ii tulburau, aptitudini sociale limitate si probleme la scoala. Psihoza este frecvent precedata de simptome pozitive atenuate, intre 25-30% dintre aceste persoane progreseaza la psihoza.

Pacientii au primit capsule cu ulei de peste de doua ori pe zi timp de 12 saptamini, cu o doza totala zilnica de 740 mg de acid icosapentanoic combinat cu 400 mg de acid docosahexaenoic si au fost urmariti timp de 18 luni. Se spera ca pina la sfirsitul studiului rata de conversie la psihoza la pacientii prodromici care au primic acizii grasi omega 3 sa fie semnificativ mai mica decit la cei care au primit placebo. Rezultatele vor apare peste 2 ani.

Sursa: romedic.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu