26 oct. 2011

Ata dentara

tehnica_utilizare_ata_dentaraUtilizarea atei dentare este o parte esentiala a procesului de igiena orala, deoarece indeparteaza placa bacteriana dintre dinti, la linia gingiei, acolo unde se formeaza bolile parodontale. Se recomanda folosirea atei dentare de doua ori pe zi, sau cel putin o data seara.

Ata dentara este un fir subtire folosit pentru a indeparta resturile alimentare dintre dinti, sau dintre dinti si gingie. Ata dentara se prezinta sub forma unei bobine, de obicei intr-o cutiuta de plastic, cu o parte metalica pentru taierea atei. Aceasta poate fi usor ceruita, ceruita sau neceruita. Poate avea si diverse arome - scortisoara, mentol, etc. Ata ceruita este recomandata mai ales pentru dintii inghesuiti, deoarece aluneca mai bine.

Ata dentara este facuta fie din nylon, fie din teflon, ambii fiind polimeri. Recent, s-au dezvoltat noi tehnici de confectionare a atei - spre deosebire de ata obisnuita, care este constituita din mai multe fire alaturate, "ultra floss" este o impletitura de fire foarte rezistenta la destramare si care se intinde pentru a patrunde intre dinti, apoi revine la forma initiala, captand placa bacteriana in tesatura sa.

Tehnica de utilizare a atei dentare


- Desfaceti aproximativ 40 cm de ata dentara. Infasurati capetele dupa degetele mijlocii si prindeti ata intre degetul aratator si degetul mare, lasand libera o sectiune de aproximativ 3 - 4 cm. Folositi degetele aratatoare pentru a introduce ata intinsa intre dinti de jos si degetele mari pentru dintii de sus.

- Ghidati ata in spatiile dintre dinti si dintre dinti si gingie, incercand sa "razuiti" suprafata dintelui, cu o miscare in "zig-zag".

- Curatati bine fiecare spatiu dintre dinti, de fiecare data cu o bucata curata de ata. Curatati si dupa conturul ultimului molar.

- Este foarte posibil ca prima data cand folositi ata dentara gingiile sa sangereze. Acest lucru va inceta in cateva zile. Daca persista, consultati medicul.

- O curatare eficienta inseamna curatarea portiunii dintelui aflata sub gingie.

- Mentineti intotdeauna ata incordata pe suprafata dintelui. Nu faceti acelasi lucru si pe gingie; ata dentara se foloseste doar pe dinti.

- Aratati-i medicului cum folositi ata dentara. Acesta va corecta efentualele greseli.

- Folositi ata in fiecare zi, deoarece placa bacteriana se formeaza intr-un timp foarte scurt, chiar si pe dintele curat. Formarea repetata de placa bacteriana duce la aparitia tartrului, intr-un interval de 24 pana la 72 de ore. Tartrul poate fi indepartat numai de catre stomatolog.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu