26 oct. 2011

Pulpectomia si pulpotomia (devitalizare)

Pulpectomia este extirparea (ablatia) pulpei dentare. Numita si extirpare vitala, aceasta reprezinta operatia de extragere a nervului inflamat din canalul unui dinte.
Pulpa dentara contine nervul dentar, numeroase vase de sange, tesut conjunctiv si celule reparatorii ce asigura vitalitatea dintelui.
Sinonim: Devitalizare

Pulpectomia este efectuata doar sub anestezie si nu este dureroasa.
Dupa extirpare se realizeaza o sigilare a canalelor dentare, asa numita obturatie de canal.

Pulpectomia reprezinta indepartarea completa a tesuturilor pulpei dentare, atat din coroana dentara cat si din canalele radiculare ale dintelui. Acesta reprezinta primul pas in cadrul unui tratament endodontic (al canalelor radiculare) cat si a procedurilor de apexificare (procedeu care permite varfului radacinii unui dinte imatur sa formeze o bariera de tesut fibros) .

Chiar si dintii copiilor pot experimenta astfel de probleme, la varste fragede. In stomatologia pediatrica terapia pulpei dentare asigura vitalitatea dintelui afectat (pentru a preveni pierderea acestuia) . Cele mai frecvente cauze sunt cariile dentare sau vatamarea in urma unei traume.

Simptome ale inflamatiei pulpei dentare:


- orice durere spontana severa, in special pe timpul noptii;
- durere resimtita in timpul ocluziei, masticatiei sau expunerii la schimbari de temperatura (rece, fierbine) ;
- nevoie acuta de analgezice pentru a calma durerea;
- aparitia unei fisuri, fracturi la nivelul crestei marginale cauzate de extinderea cariilor;
- aparitia umflaturilor faciale sau la nivelul cavitatii bucale.


Investigatia facuta de specialist la aparitia a cel putin 3 dintre simptomele prezentate, incepe cu aplicarea unei presiuni usoare asupra dintelui pentru a determina daca acesta este mobil sau sensibil la atingere. Urmatorele informatii sunt culese in urma unei radiografii pentru a stabili cat de extinsa este caria si apropierea de cornul pulpar.
Exista cazuri in care dintele trebuie extras, in special atunci cand nu se poate aplica nici o metoda de restaurare in urma realizarii unui tratament al pulpei dentare, atunci cand cariile au afectat mai mult de 3 dinti consecutivi, in cazul internarii de urgenta (umflare faciala acuta) sau al riscului unei infectii reziduale (atunci cand dintele este aproape de cadere) .

Procesul de tratare al pulpei dentare cuprinde mai multe alternative:
** aplicarea unui tratament indirect – atunci cand pulpa dentara nu este afectata direct;
consta in indepartarea cariilor evitand expunerea pulpei apoi un material din ionomeri de sticla este plasat pentru a obtura cavitatea.

** aplicarea unui tratament direct (coafaj pulpar) - nu este recomandat pentru copii; dintele este izolat si este aplicat un tampon medicamentos, dupa care se obtureaza zona cu hidroxid de calciu.

Tratamentul de sedare al pulpei dentare reduce inflamarea acesteia si simptomele pentru a facilita o viitoare procedura de pulpectomie sau pulpotomie.
Pulpectomia este aplicata pentru a indeparta inflamatia ireversibila a pulpei sau pulpa necrozata, urmat de o curatare a sistemului radicular si obturarea acestuia.
In cazul abcesului instalat la dintii primari, acesta nu creeaza disconfort, aceasta deoarece structura osoasa de sustinere este spongioasa, poroasa. Astfel abcesul se poate drena prin structura osoasa si gingii fara a presa dintele. Pe de alta parte in cazul dintilor permanenti, dintele acumuleaza presiunea exercitata de abces si provoaca un disconfort major.

Un dinte primar profund afectat de carii nu va putea primi o plomba obisnuita datorita unei structuri de sustinere insuficienta pentru a suporta restaurarea. Acest lucru se poate intampla datorita tratamentelor repetate asupra dintelui, o pulpectomie, pulpotomie sau numarul suprafatelor dintelui care au fost afectate de carii. In acest caz cea mai buna optiune este o coroana din otel inoxidabil pentru a proteja dintele primar de fracturi si a-l mentine intact pana va veni timpul sa fie inlocuit de dintele permanent.

Etape


Pulpectomia se realizeaza atat dintilor primari cat si permanenti pentru a ameliora durererea acuta, in vederea realizarii unui tratament al canalului radicular. Se efectueaza doar sub efectul anesteziei.
Acest tratament este individualizat in functie de fiecare caz in parte, insa respecta urmatorii 4 pasi:
1. Realizarea unei deschizaturi in structura dintelui pentru a permite medicului dentist sa ajunga la locul infectiei.
2. Tesutul infectat este indepartat si are loc dezinfectia canalului (irigarea lui cu solutii pe baza de hipoclorit de sodiu) .
3. Pregatirea canalului radicular (curatarea peretilor canalului) si obturarea acestuia (cu o pasta care ramane definitiv pe canal.)
4. Aplicarea unei coroane dentare pentru a sigila si proteja dintele.


Datorita tehnicilor noi de radiografiere digitala si de masurare prin diferente de potential electric a lungimii radacinilor dentare, tehnica de tratament endodontic a devenit mai usoara, mai precisa si mai rapida.

Indicatii pentru o pulpectomie:
* o structura osoasa suficienta pentru a putea realiza procedura (fara pierderi osoase majore) ;
* existenta unei posibilitati de restaurare a dintelui;
* un pacient cooperativ.
Alternativa existenta este extractia dentara.

Pulpotomia

Pulpotomia presupune indepartarea pulpei dentare coronare si mentinerea pulpei radiculare. Aceasta se poate desfasura in 3 moduri:
1. cu prezervarea pulpei radiculare in stare vitala, sanatoasa;
2. pulpa radiculara inerta;
3. incurajarea regenerarii tesutului si vindecarii zonei de amputatie radiculara.


Denumita si amputatie pulpara, are scopul de a mentine vitalitatea portiunii ramase printr-un tratment si invelis adecvat.
Procedura poate fi aplicata atat asupra dintilor primari cat si celor permanenti pentru a conserva dintele si a evita realizarea unei obturatii de canal.

Este utilizata frecvent in cazul dintilor primari deoarece stratul de smalt al acestora este mult mai subtire decat al dintilor permanenti iar pericolul de a fi afectat de carii este mai mare. Atunci cand bacteriile penetreaza dintele pana in camaruta nervului si mai departe nervul, dintele va suferi un abces. In acest caz prin pulpotomie este indepartat nervul si tesutul pulpei dentare din coroana, iar in loc este plasat un material de obturatie sedativ, ce pastreaza nervul ramas intact si vital.
Dupa realizarea acestui tratament dintele are nevoie de un proces de restaurare completa (coroana dentara din otel inoxidabil sau compozite) pentru a proteja dintele impotriva fracturilor.

Singura alternativa a pulpotomiei este extractia dentara, ce va necesita pe termen lung alte tratamente de restaurare (punti dentare, implanturi) .

Diferenta dintre pulpectomie si pulpotomie

Pulpotomia se limiteaza doar la indepartarea pulpei dentare din coroana dintelui nu si din canalele radiculare ale dintelui.
Medicul dentist aplicata acest tratament in pincipal pentru dintii primari dar si sintii adultilor care din anumite motive nu si-au format o structura radiculara. Scopul, in cazul dintilor copiilor, este de a mentine dintele in locul sau pana cand acesta va fi inlocuit de dintele permanent.

Pulpita



Pulpita este o inflamatie a pulpei dentare
. Pulpita apare in urma patrunderii in pulpa dentara a unor microbi, fie prin smaltul si dentina distruse de caria dentara, fie prin orificiul apical al radacinii dintelui. Se caracterizeaza prin accese de dureri violente.

Daca este atinsa pulpa de la radacina dintelui, durerile pot iradia de-a lungul ramificatiilor nervului trigemen, iar bolnavul nu poate indica precis dintele bolnav si are impresia ca il dor cativa dinti.
In general acesta este un semn al necesitatii unei pulpectomii sau pulpotomii, datorita infectiei acute a pulpei dentare si poate anunta moartea nervului dentar. Pulpita ireversibila poate fi tratata doar printr-un tratament endodontic sau extractia dintelui.
Sursa: romedic.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu