Ne fac viata mai dulce, mai efervescenta si mai colorata. Cel mai mult ne place sa le consumam in combinatie cu mancaruri gustoase din categoria fast-food. Indiferent de perioada anului, nu lipsesc bauturile carbogazoase, cu toate soiurile de arome si care au diferite culori.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, dezvaluie, in Libertatea, ingredientele aflate in bauturile carbogazoase care ne imbolnavesc. „Pe langa colorantii foarte periculosi, cum este tartrazina (E 102 - care «ingalbeneste » alimentele, dandu-ne impresia ca sunt asa de la portocale), sucurile carbogazoase contin aditivi cu o concentratie glicemica foarte mare. Cu alte cuvinte, multe, multe zaharuri. De exemplu, un litru de bautura de tip cola sau cu aroma de portocala este echivalent cu 100-110 grame de zahar alb, cantitate foarte mare pentru organismul nostru (n.r. - 100 g de zahar inseamna aproximativ jumatate de cana obisnuita, in conditiile in care, pentru un barbat, se admit 60 g de zahar pe zi, iar pentru o femeie, 50 g). Mai ales ca, intr-o zi normala, bem o cafea cu zahar si consumam dulciuri si produse de patiserie, care, pe langa zaharul alb, contin si aditivi cu o concentratie glicemica ridicata”, explica Mencinicopschi.
Tartrazina poate provoca agitatie permanenta
Tartrazina este colorantul galben care imita, la sucuri, „aportul” de portocale. In realitate, culoarea naturala oferita de citrice pe care o gasim la cele mai multe bauturi racoritoare este de maximum 2%. Restul este tartrazina, sau E 102. Cea mai grava afectiune care poate fi provocata de acest colorant este ADHD sau sindromul agitatiei permanente. Spre exemplu, un copil nu se mai poate concentra la ceea ce face, de pilda la lectii, si este in permanenta agitat, atat fizic, cat si psihic. Totodata, tartra- zina mai poate provoca multe forme de cancer.
Galben de chinolina, interzis micutilor
E 104, sau galben de chinolina, se afla pe lista celor mai periculosi coloranti. Bineinteles, imita culoarea portocalelor sau a lamailor. Potrivit specialistului in alimentatie doctor Gheorghe Mencinicopschi, sucurile care contin aceasta substanta ar trebui interzise urgent copiilor. Substanta este cancerigena, poate provoca obezitate si boli neurovegetative.
Galbenul portocaliu poate provoca alergii
E 110 e un alt colorant care imita culoarea galbena a fructelor. Se gaseste in foarte multe sucuri, dar si in guma de mestecat. Poate provoca alergii, congestie nazala, astm si disfunctii ale perceptiei gustului. Incercati sa excludeti din alimentatia voastra, dar mai ales a copiilor, produsele care contin galben sau portocaliu.
Aspartamul (E 951), extrem de nociv
Una dintre cele mai nocive substante pe care o gasim in sucuri. Este un indulcitor chimic extrem de daunator organismului, folosit la asa-zisele bauturi care nu contin zahar sau la cele light. Pentru a i se ascunde gustul chimic, aspartamul este folosit in combinatie cu alti aditivi, care, la randul lor, sunt extrem de nocivi. Poate provoca boli grave, precum cancer, scleroza, eplilepsie, maladiile Parkinson si Alzheimer.
Zaharina E 954, periculoasa
Adesea, multe dintre femeile care tin cura de slabire, pentru a evita zaharul, consuma zaharina - E 954. Si in bauturile racoritoare gasim acest aditiv. Studiile au aratat ca prezenta acestei substante in stomac, pe o perioada lunga de timp, duce la aparitia cancerului.
Acidul ciclamic care ne face obezi
Acidul ciclamic, sau E 952, e un alt indulcitor si potentator de gust care se gaseste in bauturile racoritoare. Potrivit lui Mencinicopschi, acest aditiv este nociv si poate crea obezitate, avand un indice glicemic ridicat. Cu alte cuvinte, fugim de bauturile cu zahar ca sa nu ne ingrasam, dar ne imbolnavim de la indulcitori. La randul ei, obezitatea aduce alte boli - de ficat, cardio-vasculare si chiar cerebrale.
Cancerul si sucraloza (E 955)
Unul dintre cei mai periculosi aditivi, care indulceste de 600 de ori mai mult decat zaharul si de doua ori mai mult decat zaharina, e sucraloza, sau E 955. Studiile arata ca aceasta afecteaza timusul (un organ mic, aflat in cavitatea toracica, care lupta contra cancerului). Timusul e dirijorul sistemului imunitar, iar sucraloza ii poate afecta activitatea si riscam sa ajungem la boli grave, precum cancerul.
„Femeile insarcinate care consuma sucuri carbogazoase ar trebui sa renunte urgent la ele. Substantele nocive ale acestora pot intra si in lichidul amniotic (n.r. - lichidul in care se dezvolta fatul) si pot afecta copilul, care se poate naste cu o predispozitie la obezitate”, explica profesorul Mencinicopschi.
Fructele, precum merele sau portocalele, sunt mai bune daca le mancam si nu le stoarcem cu un robot de bucatarie. Asadar, o parte din proprietatile fructelor se pierd atunci cand le transformam in „fresh”. Totusi, asta nu inseamna ca sucurile naturale pe care le facem in casa nu sunt bune, ba din contra, e bine sa inlocuim cu ele sucurile carbogazoase.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu