Deseori, ceaiul de tei este considerat ca fiind banal, datorita raspandirii consumului sau. Totusi, se uita de unde provine acest consum masiv: efectele sale sunt binefacatoare pentru un organism care a depus o munca fizica sau intelectuala grea, ori indelungata.
Pentru a obtine un maximum al efectului, florile de tei trebuiesc culese imediat dupa ce au inflorit, in vreme insorita, si uscate la umbra.
Infuzia de ceai de tei diminueaza tensiunea nervoasa, anxietatea, si ajuta la dormit. Este recomandata chiar si pentru copiii foarte activi.
Ceaiul de tei poate fi consumat daca exista simptome asociate cu: tensiunea, durerile de cap, dureri menstruale, colici, crampe.
Datorita efectelor relaxante, in combinatie cu bioflavonoidele, ceaiul sau infuzia de tei este un bun remediu pentru hipertensiune arteriala, arterioscleroza.
Una dintre cele mai importante calitati este tratarea afectiunilor respiratorii si a celor digestive, fie si acestea de scurta durata.
Ajuta in dureri usoare ale vezicii biliare, deranjari la stomac, indigestii si in cazul in care excesul de gaze face ca stomacul sa preseze asupra inimii (cunoscut, de asemenea, sub denumirea de sindromul gastrocardiac).
Ceaiul de tei actioneaza ca un sudorific, daca este baut fierbinte. Sudorificele induc o febra usoara, de aceea, facand posibila intarirea sistemului imunitar pentru a lupta impotriva infectiilor. Aceasta febra nu creste foarte mult deoarece asudand temperatura corpului se raceste.
In cateva tari europene, teiul a primit aprobarea medicala pentru folosirea in cazul tratamentului racelii si a tusei asociate acesteia.
Daca este sa luam in functie de ce parti ale teiului sunt folosite pentru ceai:
Florile de tei ajuta la: raceli, tuse, bronsite, boli infectioase, dureri de cap (in special migrene), diuretic (mareste producerea de urina si ajuta la eliminarea toxinelor), antispasmodic (reduce spasmele), sedativ.
Frunzele de tei ajuta la tratament intern (pentru deranjamente intestinale), tratament extern (pentru ulcer la picioare).
Lemnul ajuta la tratament al tulburarilor de ficat si ale vezicii biliare, celulite (inflamari ale tesutului conjunctiv).
Dozaj si administrare
Conform site-ului pro-sanatate infuzia de ceai de tei se face tinand acoperit vasul timp de 20 de minute. Ceaiul se va consuma de 3 ori pe zi.
Daca se consuma sub forma de tinctura, aceasta se ia de 3 ori pe zi, in doze de 4 pana la 10 ml.
Administrarea se face in functie de masa corporala a persoanei. Majoritatea dozelor sunt in general calculate dupa masa standard de 70 kilograme a persoanei. Daca, de exemplu, un copil cantareste 20-30 de kilograme, acestuia i se va administra 1/3 din doza.
Daca ti se ofera o ceasca de ceai de tei, ai norocul sa bei un minunat ceai.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu