25 dec. 2012

Cum se asociaza cel mai bine alimentele de Sarbatori




Pentru o digestie cat mai buna si pentru a nu lua kilograme in plus este necesara o atentie sporita la asocierea alimentelor servite de Sarbatori. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, explică cum trebuie să asociem mâncărurile de Crăciun si de Revelion.

Carnea de porc, ca de altfel toate proteinele grase, nu trebuie asociată cu garnituri de tip mămăliguţă, cartofi, mai ales prăjiţi, sau pâine deoarece carnea grasă nu se poate asimila în aceste condiţii. Putem combina, în schimb, ca garnitură, legume, în special cele preparate la grătar.

"Legumele ajută foarte mult digestia proteinei grase. Murăturile fermentate, nu cele în oţet, asociate cu carnea de porc, ajută foarte mult la digestie. Moderaţia ajută foarte mult", spune doctorul Mencinicopschi.

Desertul (dulciurile în general) trebuie să fie simplu şi consumat cu moderaţie, iar cozonacul de exemplu poate fi înlocuit cu baclavaua.

Fructele se mănâncă la o distanţă de cel puţin o oră, două de celelalte alimente. Combinate cu mâncărurile din carne de porc sau cu dulciurile, nu se vor digera, iar efectul va fi unul de balonare.

Ca la orice ocazie speciala alcoolul trebuie să fie consumat cu multă moderaţie. Consumul în exces, împreună cu găsimea, poate să ducă la situaţii foarte grave, cum ar fi pancreatita acută.

Mancaruri care ar trebui evitate de Sarbatori




A venit vremea colindelor si a gandurilor bune de Craciun si de Anul Nou. E momentul in care ne adunam pentru a petrece clipe de neuitat impreuna cu cei dragi, insa nu trebuie sa exageram cu mancarea si bautura si mai presus de acestea trebuie sa tinem cont de regulile alimentatiei sanatoase pentru a nu avea de suferit dupa sarbatori.

In randurile urmatoare vom trece in revista cateva alimente de la care daca nu va puteti abtine, ar fi recomandat sa le consumati in cantitati cat mai mici.

Saleurile cu brana sau cascaval

Desi este foarte apetisant si arata foarte bine rumenit, un singur saleu contine o treime din limita zilnica recomandata de grasimi saturate, iar combinat cu alte mancaruri "grele" conduce la o stare de indispozitie si va contribui cu cateva grame in plus la greutatea acumulata in timpul Sarbatorilor de Iarna.

Vinul fiert

Vinul rosu este foarte bun pentru sanatate deoarece un paharel pe zi stimuleaza sanatatea inimii, nu contine grasimi, si are doar 100 de calorii. Din cauza adaosului de zahar numarul de calorii poate creste considerabil. Pentru a consuma o bautura cat mai sanatoasa dar si gustoasa, redu zaharul adaugat, si pune mai multe condimente: scortisoara, cuisoare, aroma de portocala.

Cartofii umpluti

Cartofii copti contin vitamina C, dar in combinatie cu branza grasa, smantana sau unt se  neutralizeaza toate efectele pozitive. Un cartof copt si umplut cu branza/unt are 316 calorii si 8,25 grame de grasimi saturate, fiind aproape jumatate din limita superioara zilnica de grasimi saturate. Se pot folosi produse cat mai slabe, adauga legume, ceapa, spanac, porumb, patrunjel sau marar.

Chiftelutele

Aceste bunatati contin cel putin 400 de calorii de unt, ulei/untura, carne grasa de porc sau de vita asezonata cu un sos delicios. Daca se modifica putin reteta bunicii, se pot prepara cu cat mai putin ulei si din carne de pui sau curcan.

Fursecurile

Reteta fursecurilor este simpla, dar daca se reduce cantitatea de zahar, se foloseste faina integrala pentru a mari cantitatea de fibre, si de la ou doar albusul pentru a reduce colesterolul, se obtine un aliment care nu pune prea multe probleme tranzitului intestinal. O astfel de prajitura poate avea in jur de 200 de calorii si 14 grame de zahar. 


10 dec. 2012

7 alimente care te feresc de racelile de sezon



Cea mai sigura cale de a scapa neatinsa de racelile de sezon este imbogatirea dietei tale zilnice cu cateva alimente care intaresc imunitatea si te ajuta eviti virozele.

Foloseste cele 7 alimente care te feresc de racelile de sezon, pentru a uita de pericolul unei viroze respiratorii in aceasta iarna.


Vitamine si mineralele care intaresc imunitatea pot fi obtinute si din suplimente alimentare, insa sunt mai eficate atunci cand le incluzi in mod natural in alimentatia ta.

Citrice


Clementinele au o concentratie foarte mare de vitamina C, dar sunt in acelasi timp printre cele mai dulci fructe citrice. Toate citricele pot contribui insa la intarirea sistemului imunitar.

Nutritionistii recomanda consumarea intregului fruct, nu doar a sucului acestuia. Daca nu-ti plac citricele deloc, mai poti obtine vitamina C din alte fructe delicioase: capsune, guava, kiwi si papaya.

Usturoi


Cu proprietati naturale antibiotice, usturoiul a fost laudat de mai multe studii de specialitate pentru proprietatile sale de intarire a sistemului imunitar.

Elementul cheie din usturoi este alicina, compus activat prin maruntirea sau zdrobirea usturoiului. Daca nu-ti place mirosul, bea un pahar de lapte, bogat in calciu, mineral prezent in cele mai multe suplimente alimentare pentru intarirea imunitatii.

Supa de vita cu fasole


Combinatia de carne de vita si fasole ofera un cocktail puternic de vitamine si minerale care iti mentin in stare optima sistemul imunitar si te feresc de racelile de sezon.

Continutul ridicat de vitamina B contribuie apararea organismului impotriva virusurilor, iar carnea de vita ofera un continut ridicat de fier. Deficienta acestuia mineral a fost asociata in mai multe studii unei imunitati deficitare.

Ciuperci


Alternativa la proteinele de origine animale cu mai putine grasimi, ciupercile au un continut ridicat de beta-glucan, substanta care si-a dovedit eficacitatea in intarirea sistemului imunitar.

Consumul regulat de ciuperci grabeste dezvoltarea anticorpilor la detectarea microorganismelor patogene, inclusiv virusurile care cauzeaza infectii respiratorii.

Pui la gratar


Bogat in glutamina, aminoacid crucial pentru organism in lupta cu infectiile si cu gripa, puiul la gratar este recomandat mai ales celor cu un stil de viata activ.

Glutamina se consuma repede in organism in timpul eforturilor fizice, astfel incat puiul la gratar poate fi masa perfecta dupa ce te-ai intors de la sala. O alternativa la fel de eficienta este carnea de ton.

Germeni de grau


Zincul este una dintre mineralele consumate insuficient de multi adulti cu imunitatea scazuta. Cea mai buna sursa vegetala de zinc sunt germenii de grau, dar acestia nu trebuie mancati uscati.

Daca inmoi germenii de grau in apa, lapte sau iaurt, vei beneficia de o absorbtie mai buna a zincului. Adauga si o lingurita de miere pentru protectie suplimentara.

Ceai verde


Cu un continut ridicat de antioxidanti, ceaiul verde te protejeaza impotriva racelilor de sezon mai ales prin catehina. Aceasta enzima ajuta organismul sa lupte mai bine cu virusurile ce provoaca infectii respiratorii si o ceasca de ceai verde pe zi te poate ajuta sa scapi de raceli pana la primavara.

Ai insomnii? Iata 8 factori care iti afecteaza somnul!



Te simti mereu obosit si ai probleme cu somnul? Ai grija! Netratata, insomnia poate fi o problema grava de sanatate si un factor de risc pentru afectiunile cardiace.

Iata 8 factori care ar putea fi responsabili pentru insomniile tale!

Durerile


Migrenele, durerile de cap, de spate sau de dinti sunt responsabile pentru problemele de somn si insomnii. Numeroase persoane care sufera de astfel de dureri se plang si de faptul ca pierd noptile si sunt in permanenta obositi.

Astfel, inainte de a apela la somnifere si alte medicamente calmante este indicat sa tratezi durerile si sa ai un somn cat mai linistit.

Stresul


Stresul este un alt factor care duce la pierderea noptilor. De altfel, insomnia este unul dintre principalele simptome ale depresiei si anxietatii.

Creierul foloseste aceiasi neurotransmitori pentru somn si starea psihica. Situatiile si evenimentele stresante, precum problemele financiare sau maritale, favorizeaza aparitia insomniei. Netratata, insomnia poate fi o problema serioasa, de durata.

Sforaitul


Sforaitul poate fi semnul unor probleme de sanatate serioase, precum afectiunile cardiovasculare sa hipertensiunea. Este si unul dintre motivele pentru care somnul tau nu este odihnitor, te trezesti obosita si cu dureri de cap.

Incearca sa rezolvi aceasta problema apeland la ajutorul unui medic specialist.

Fusul orar


Daca esti o persoana care calatoreste foarte mult, este forte posibil sa te confrunti cu efectele secundare ale schimbarilor de fus orar. Aceste schimbari dau peste cap ceasul intern al organismului, care transmite creierului ca trebuie sa doarma atunci cand afara este intuneric si sa se trezeasca atunci cand rasare soarele.

Pentru a face fata schimbarilor de fus orar, organismul are nevoie de cel putin trei zile pentru a-si ajusta noul orar de lumina - intuneric pentru zonele in care calatoresti. Daca aceste schimbari sunt dese, te poti confrunta cu serioase probleme de somn.

Munca in schimburi


Un program de munca care este in contradictie si orele normale de somn si trezire, precum cel efectuat de medici, asistente sau alti muncitori in ture, afecteaza ritmul circadian al organismului.

Persoanele care lucreaza prin rotatie au un nivel mai scazut de serotonina, un hormon si un neurotransmitator din sistemul central nervos care regleaza somnul.

Schimbarile hormonale


Menopauza, menstruatia sau sarcina sunt cateva dintre principalele cauze ale dereglarilor de somn in randul femeilor. Bufeurile, urinarile dese sau durerile de sani sunt simptome care intrerup adesea somnul.

Bolile


Cel mai adesea, dereglarile de somn apar ca simptom al unor afectiuni medicale. In cazul bolilor pulmonare sau astmului, respiratia sacadata sau stranuturile pot intrerupe somnul, in special catre dimineata. Si in cazul afectiunilor cerebrale sau al Parkinsonului, insomniile sunt frecvent unele dintre principalele simptome.

Medicamentele


Medicamentele pot afecta somnul, in special daca sunt administrate inainte de culcare sau daca doza lor este mare. Daca observi astfel de simptome dupa administrarea unui tip de medicament, este indicat sa discuti cu medicul.


Cele mai bune sfaturi babesti pentru o sanatate de fier



Ai capatat o raceala sau o gripa iar medicamentele parca nu isi fac efectul? Sau poate ai luat atat de multe incat ai ajuns sa crezi ca organismul tau este imun la ele?

Ei bine, noi iti vom prezenta cateva sfaturi babesti, numai bune sa tii cont de ele pentru a trata diferite afectiuni sau boli.

Multe dintre aceste sfaturi chiar au efecte pozitive asupra organismului.

Tu ce trucuri babesti ai incercat si cat de eficiente au fost?

Iata pe care ti le prezentam noi:

1. Mierea

Inca din cele mai vechi timpuri s-a stiut ca mierea este un aliment foarte bun pentru tratarea diferitelor probleme de sanatate, in special pentru tratarea alergiilor.

Motivul? Se pare ca mierea care este facuta in apropiere de zona in care locuiesti contine si polen de la florile ce pot cauza alergii, astfel ea actioneaza precum injectiile antialergice si protejeaza organismul de alergii.


2. Taratele de grau

In cazul in care te confrunti cu o raceala a plamanilor, poti apela la taratele de grau pentru a te trata. Raceala si tusea pot fi combatute daca iti pui pe piept comprese de tarate de grau fierbinte.

Respiratia va reveni la normal iar tu vei scapa de acea tuse care pur si simplu nu-ti mai da pace.

3. Cafeaua si lamaia

In cazul in care ai probleme cu stomacul si nu mai stii ce medicamente sa iei, noi te sfatuim sa consumi cafea cu suc de lamaie de 3 ori pe zi.

Efectele vor fi imediate!

4. Ceaiul de tei

Daca ai insomnii, consumul ceaiului de tei te poate ajuta sa adormi mult mai usor. Cateva cani de ceai de tei, insa servite cu miere, isi vor face efectele in cel mai scurt timp posibil.

Un alt truc ar fi sa consumi o cana de lapte cald inainte de culcare.

5. Bauturile alcoolice

Taria, cum ne mai place sa spunem, ajuta la calmarea durerilor de dinti. Foarte multe persoane recurg la aceasta metoda pentru ca alcoolul amorteste zona cu probleme.

Insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa facem abuz de alcool, iar o vizita la stomatolog ne va scapa complet de durere.

6. Lingura de lemn

Ti-a iesit un herpes si nu stii ce sa faci? Se spune ca o lingura de lemn, tinuta putin la foc apoi pusa pe zona cu probleme, va ajuta la ameliorarea herpesului.

Un alt truc ar fi acela al folosirii pastei de dinti, aceasta usuca locul unde este herpesul si ajuta la calmarea zonei datorita mentolului.
Sursa: sanatate.ele.ro

Foto: sanatate.ele.ro

Scortisoara, condimentul minune: 7 beneficii uimitoare pentru sanatate




Scortisoara este unul dintre cele mai indragite condimente din lume. A inceput sa fie folosita pentru aromatizarea dulciurilor si mancarurilor exotice in urma cu 4000 de ani, insa pe atunci doar cei cu dare de mana isi permiteau sa achizitioneze un saculet cu pretiosul condiment maroniu.

Astazi, scortisoara este la indemana tuturor, sub forma de batoane sau sub forma de pudra.


Pe langa faptul ca raspandeste un parfum irezistibil si confera preparatelor o savoare aparte, scortisoara are si o multime de beneficii pentru sanatate.

1. Previne diabetul si bolile cardiace


Studiile arata ca scortisoara are un efect benefic asupra glucozei din sange si poate contribui la prevenirea bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Un gram de scortisoara consumat zilnic, pe parcursul a 40 de zile, contribuie la scaderea nivelului de colesterol rau, ceea ce inseamna ca inima ta va fi protejata de afectiuni precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

2. Accelereaza metabolismul


Cu un gust usor astringent, dar dulceag, scortisoara este un condiment excelent daca iti doresti sa slabesti. Specialistii spun ca jumatate de lingurita de scortisoara adaugata in mancare contribuie la accelerarea metabolismului si la arderea mai rapida a celulelor adipoase.

Scortisoara iti confera rapid o senzatie de satietate si reduce pofta de mancare, ceea ce inseamna ca nu vei mai fi tentata sa consumi tot felul de gustari nesanatoase.

Nutritionistii spun ca, daca vrei sa slabesti, trebuie sa reduci considerabil cantitatea de zahar pe care o consumi zilnic. Scortisoara este un inlocuitor perfect pentru zahar. O poti presara peste prajituri, in orezul cu lapte, peste tarte si placinte, in cafea sau chiar in anumite feluri de mancare.

3. Imbunatateste functia cognitiva


Consumata cu moderatie, dar constant, scortisoara actioneaza ca un stimulent pentru creier si imbunatateste memoria si puterea de concentrare. Unii experti spun ca pentru imbunatatirea functiei cognitive este suficient sa mirosi scortisoara.

4. Previne cancerul


Scortisoara inhiba actiunea unor enzime care contribuie la inmultirea celulelor si poate preveni dezvoltarea celulelor canceroase de leucemie sau limfom. Chiar si cancerul de colon poate fi prevenit cu ajutorul scortisoarei, datorita continutului de calciu si fibre. Acesti nutrienti din scortisoara dizolva sarurile biliare care se depun pe colon.

5. Elimina respiratia urat mirositoare


Respiratia urat mirositoare poate fi anihilata cu ajutorul scortisoarei. Studiile arata ca acest condiment minune contine anumite substante care distrug bacteriile din cavitatea bucala.

6. Iti revigoreaza organismul


Te simti obosita si lipsita de energie? Adauga scortisoara in bauturile tale preferate (nu sucuri acidulate) si peste prajituri pentru a-ti revigora organismul. Scortisoara contribuie la intarirea sistemului imunitar si are chiar si proprietati antiaging.

7. Te scapa de migrene


Scortisoara este un remediu natural in cazul in care te confrunti cu dureri de cap minore sau cu migrene.

Este bine sa retii ca scortisoara nu trebuie consumata in cantitati mari, deoarece poate deveni toxica pentru ficat din cauza cumarinei pe care o contine. Daca ai dezechilibre hormonale, adreseaza-te unui medic inainte de a consuma scortisoara, intrucat mirodenia poate afecta nivelul de estrogen. Si daca esti insarcinata este bine sa consulti un medic inainte de a consuma scortisoara.


Ce este gingivita si care sunt cauzele aparitiei acesteia?



Gingivita reprezinta o inflamatie a gingiei si apare de cele mai multe ori datorita placii bacteriene formate la baza dintilor, aproape de gingie. Placa bacteriana este o masa bacteriana moale care se formeaza jurul marginii gingiei datorita acumularii de bacterii.

Lasata netratata, gingivita poate duce la paradontoza si, in consecinta la pierderea dintilor. Desi este cea mai comuna afectiune bucala, ea nu trebuie ignorata si trebuie tratata obligatoriu inca de la primele semne.


O persoana care sufera de gingivita va prezenta modificari ale gingiei astfel:


  • culoarea gingiei devine roz intens, rosu aprins sau rosu-violaceu, in functie de severitate;
  • aspectul lucios sau intins al gingiei;
  • gingia nu mai adera la osul alveolar al dintilor;
  • gingia prezinta inflamatie cu acumulare locala de lichid;
  • gingia nu mai este ferma, ci moale;
  • aparitia retractiei gingivale;
  • gingia sangereaza si la cea mai mica atingere, in timpul periajului sau la mestecarea alimentelor;
  • apar ulceratii si/sau fisuri la nivelul gingiei;
  • aparitia sensibilitatii gingivale;
  • respiratia devine urat mirositoare.

    Gingivita poate fi cauzata de:

  • infectarea cavitatii bucale cu o anumita bacterie sau un anumit virus;
  • mostenirea genetica;
  • leziuni in urma unor traume;
  • reactia organismului la corpuri straine introduse in cavitatea bucala;
  • inflamatii ale gingiei din cauze necunoscute;
  • igiena prala precara sau periajul dur al dintilor;
  • lucrari stomatologice realizate incorect;
  • alinierea incorecta a dintilor;
  • boli generale precum diabetul zaharat, boli endocrine, leucemii etc;
  • modificarile hormonale (de exemplu in timpul sarcinii);
  • anumite medicamente: antihipertensive, antiepileptice;
  • lipsa vitaminei C.



  • Diagnosticarea gingivitei: 

  • Medicul stomatolog iti poate pune diagnosticul de gingivita in urma unui control.



  • Cum se poate trata gingivita? 

  •  Daca pacientul este diagnosticat din timp si i se administreaza tratamentul corespunzator, afectiunea poate fi combatuta 100%. Astfel, medicul stomatolog poate apela la detartrajul supragingival si subgingival pentru eliminarea tartrului, periajul profesional si curatarea cu pulbere abraziva a dintilor. In continuare, medicul va va explica cum sa va periati corect dintii si va va recomanda folosirea atei dentare si a apei de gura.



  • In concluzie, gingivita este o afectiune foarte raspandita, aparent inofensiva, insa care poate avea efecte foarte grave asupra sanatatii daca alegem s-o ignoram. Cea mai buna si eficienta metoda prin care putem preveni aparitia gingivitei este sa mentinem o igiena corecta a cavitatii bucale. 



  • Fructele deshidratate: care sunt cele mai sanatoase si ce boli previn




    Fructele deshidratate au in general aceleasi beneficii importante oferite si de fructele proaspete. Continutul de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti ramane aproape intact dupa deshidratare. Afla care sunt cele mai sanatoase fructe deshidratate si ce boli previn.
     

    Deoarece fructele isi micsoreaza volumul de aproximativ 4 ori atunci cand sunt uscate, este important sa iti calculezi cu atentie portiile de fructe deshidratate, deoarece numarul de calorii ramane acelasi.

    Evita fructele uscate care sunt aproape intotdeauna confiate si au un adaos de zahar nedorit, ca ananasul, banana si pepenele, dar bucura-te de efectele benefice oferite de alte fructe deshidratate asupra sanatatii.

    Stafide


    Bogate in fibre, stafidele nu contin grasimi, dar ofera mult calciu si bor, iar ambele au efecte puternice in prevenirea scaderii densitatii oaselor. Din acest motiv, stafidele sunt excelente pentru prevenirea osteoporozei.

    Merisor uscat


    Fructele uscate de merisor contin adesea indulcitori, motiv pentru care este indicat sa le alegi pe cele cu nivelul cel mai scazut de zahar sau sa le deshidratezi chiar tu. Merisorul contribuie la scaderea riscului de infectii urinare, problema recurenta pentru multe femei, iar unele studii arata si ca incetineste cresterea tumorilor.

    Prune uscate


    Bogate in fibre, vitamina A si potasiu, prunele uscate sunt folosite de mult timp in tratarea constipatiei. In plus, contin si beta caroten, antioxidant care poate juca un rol important in prevenirea artritei si a cancerului la colon.

    Caise uscate


    Continutul ridicat de potasiu din caisele deshidratate recomanda aceste fructe pentru prevenirea cresterii tensiunii arteriale. Antioxidantii din caise pot avea insa si un rol de prevenire a cancerului la plamani, laringe si esofag.

    Curmale uscate


    Sunt foarte dulci, dar zaharurile din curmale se metabolizeaza incet, deci nu ridica rapid glicemia si iti ofera energie pentru mai mult timp. Curmalele deshidratate pot preveni anemia si constipatia, iar unele cercetari arata ca reduc riscul de cancer abdominal.

    Cirese uscate


    Cu un nivel de antioxidanti mai ridicat decat alte fructe deshidratate, ciresele pot preveni numeroase afectiuni inflamatorii: de la durerile musculare care apar dupa un efort fizic pana la artrita si guta. In plus, ciresele uscate contin si cantitari mari de fibre si acid folic.

    Afine uscate


    Bogate in vitaminele A, B si E, afinele deshidratate contin si calciu, potasiu, fier si fosfor. Capacitatile antioxidante ale afinelor pot contribui la prevenirea dezvoltarii cancerulului si ajuta organismul sa lupte si cu numeroase infectii.

    Smochine uscate


    Cu un continut ridicat de fier si acid folic, smochinele pot fi cea mai buna cale de a preveni anemia atunci cand nu mananci prea multa carne. Absorbtia fierului este accelerata de vitamina C, motiv pentru care aceste fructe au efectul maxim in combinatie cu citrice sau suc de citrice.

    Mango uscat


    Sursa excelenta de acizi grasi Omega-3 si Omega-6, mango are si un continut ridicat de fier. Chiar si deshidratat, acest fruct poate avea un efect puternic de prevenire a cancerului la san si la colon.



    2 dec. 2012

    De ce este periculos zahărul




    Dacă astăzi e o banalitate pentru toată lumea, acum câteva secole zahărul era o delicatesă pe care puţini şi-o permiteau. Indienii au deţinut mult timp secretul zahărului vânzând delicatesa dulce la preţuri exorbitante. Nu degeaba i s-a spus „aurul alb”. Se crede că europenii l-au descoperit abia în secolul XI şi de atunci puţini sunt cei care pot renunţa complet la el.


    Consumat în cantităţi mici, zahărul era plăcut şi nu avea efecte grave asupra sănătăţii. Însă pe măsură ce a devenit tot mai ieftin oamenii nu s-au mai mulţumit cu o linguriţă pe zi, ajungându-se cu timpul la excesele de astăzi. În ţările dezvoltate, precum SUA, se estimează că un om obişnuit consumă aproximativ 70 de kilograme de zahăr pe an şi probabil că nici noi nu suntem prea departe.

    Zahărul adăugat ca atare în mâncare sau băuturi reprezintă doar o mică parte din totalul consumat. 80% din cantitatea totală este zahărul ascuns în dulciuri, sucuri şi alte alimente procesate.

    Zahăr nu înseamnă doar acele mici cristale albe pe care le punem în cafea. Toţi carbohidraţii sunt făcuţi din zahăr, dar există mici diferenţe. Carbohidraţii simpli au gust dulce. Un exemplu este fructoza care se găseşte în fructe, fiind acel element care le dă gustul dulce. Carbohidraţii complecşi nu au gust dulce deşi sunt formaţi tot din zahăr. Un exemplu este amidonul care se găseşte în cartofi.

    Ce se întâmplă când mănânci zahăr


    Fie că ai mâncat cartofi, fructe sau ciocolată, zahărul din aceste alimente este transformat de corpul tău, cu ajutorul anumitor enzime, în glucoză, principala sursă de energie a majorităţii organismelor, de la bacterii până la oameni. 
    Glucoza este absorbită prin intestinul subţire, ajungând astfel în sânge. În acest moment pancreasul eliberează insulina, hormonul care ajută celulele să folosească glucoza ca sursă de energie.

    Prea multă glucoză în sânge este periculoasă, aşa că trebuie să fie folosită imediat. O parte din ea este transformată în energie, o parte este stocată în ficat şi în muşchi ca rezervă, iar ce rămâne „se depune” sub formă de grăsime. Evident, cu cât mănânci mai mulţi carbohidraţi, cu atât excesul este mai mare, deci cresc şansele să te îngraşi.
    Hipoglicemia şi hiperglicemia

    Când nu mănânci destui carbohidraţi, corpul apelează la rezervele stocate în ficat, dar când şi acestea se epuizează intervine hipoglicemia, situaţia în care zahărul din sânge este prea puţin pentru a acoperi nevoile de energie ale organismului. Hipoglicemia se manifestă prin letargie, slăbiciune, tremurături, nervozitate şi se poate ajunge până la paranoia sau este afectat creierul în mod permanent.

    Situaţia opusă este hiperglicemia, adică un nivel prea mare al glucozei în sânge. De obicei se întâmplă atunci când insulina fie nu este produsă în cantităţi suficiente, fie nu poate fi folosită de către celule, ceea ce înseamnă diabet de tipul I sau II. Simptomele hiperglicemiei sunt destul de vagi, însă pe termen lung excesul de zahăr din sânge afectează vasele sanguine provocând daune la nivelul ochilor, rinichilor etc.

    De ce este periculos zahărul


    Zahărul în sine nu poate provoca diabet, aşa cum ne-am obişnuit să credem. Chiar dacă mănânci mult zahăr nu vei deveni diabetic, cu condiţia să foloseşti energia care intră în corpul tău. Dacă nu, excesul de energie se depune sub formă de grăsime, iar obezitatea este unul din factorii care predispun la diabet.

    Deci indirect există o legătură între excesul de zahăr şi diabet, dar nu orice pasionat de dulciuri va face această boală.

    Chiar şi aşa, zahărul în exces este asociat cu o mulţime de probleme - cancer, depresie, hipertensiune, pietre la „fiere”, artrită şi, bineînţeles, carii dentare. Nu este vorba de zaharurile complexe - cereale, cartofi etc. - ci de cele simple, care se găsesc în dulciuri şi alte alimente procesate.

    Chiar de acum 60 de ani, unii nutriţionişti considerau zahărul o otravă pentru că are efecte periculoase, fără să aducă niciun beneficiu. Un gram de zahăr conţine patru calorii, fără a aduce vreun beneficiu organismului. Nu conţine vitamine, minerale sau alte elemente nutritive.
    Este zahărul un drog?

    Gustul dulce este preferatul nostru încă de la naştere, ba chiar încă din viaţa intrauterină. La începuturile omenirii preferinţa pentru dulce a ajutat se pare, la supravieţuirea speciei pentru că alimentele dulci, deci care conţineau mai mult zahăr erau o bună sursă de energie în perioadele când mâncarea era puţină.

    Astăzi, când căutarea hranei nu mai este o luptă permanentă, preferinţa pentru gustul dulce este în defavoarea noastră. Ştim că zahărul ne face rău şi totuşi nu ne putem abţine. După unii, asta e deja o dependenţă, mai ales dacă ţinem cont de poftele acute pe care le au unii din noi.

    După alţii, o dependenţă implică simptome fizice în perioada de sevraj, iar cei care renunţă la zahăr nu au tremurături sau dureri ca dependenţii de droguri. Singura problemă este să te poţi lipsi de ceva ce îţi provoacă o satisfacţie atât de mare ca gustul dulce.



    Foto: sanatos.gustos.ro

    Alimentele care te menţin tânăr




    Dacă vrei să arăţi şi să te simţi tânăr mai mult timp, secretul nu constă în operaţii estetice şi nici măcar în creme antirid scumpe. De bază este alimentaţia.

    ALIMENTE CARE TE ÎMBĂTRÂNESC

    Mai întâi să vedem ce alimente ar fi bine să eviţi.Mai multe studii au arătat că alimentele bogate în carbohidraţi simpli grăbesc degenerarea celulară. În această categorie intră pâinea albă şi restul de făinoase, dar şi dulciurile. 

    Desigur, n-o să îmbătrâneşti mai repede dacă pui două linguriţe de zahăr în cafea. Ideea este să eviţi excesele şi să nu faci din desert o obişnuinţă.

    La fel de periculoase sunt grăsimile saturate, de origine animală. Pe lângă faptul că îţi măresc colesterolul, ele contribuie şi la îmbătrânirea prematură. Unii nutriţionişti sugerează chiar că o dietă vegană ar fi singura care poate păstra tinereţea. Din fericire, studiile nu sprijină această afirmaţie, aşa că poţi mânca fără grijă carne, atâta timp cât nu faci excese şi alegi carnea slabă.

    Nu mai trebuie spus că produsele tip fast-food sunt total interzise, din moment ce pot conţine atât pâine albă, cât şi carne grasă.

    De asemenea, se înţelege de la sine că alcoolul, fumatul, sedentarismul şi excesele de orice fel îmbătrânesc cel mai mult.

    ALIMENTELE CARE TE MENŢIN TÂNĂR

    Din fericire, avocado se găseşte şi la noi în mai toate supermarketurile şi chiar dacă preţul nu e chiar mic, un avocado din când în când reprezintă o investiţie în sănătatea ta. Grăsimile mononesaturate din acest fruct sunt importante pentru sănătatea cardiovasculară, dar şi pentru piele, pe care o hidratează din interior. Cremele antirid sunt „nimic” pe lângă consumul regulat de avocado.

    Legumele crucifere - varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, ridichile - sunt pline de antioxidanţi şi au proprietăţi detoxifiante. Poţi să le consumi şi uşor fierte, dar e cel mai bine să le mănânci crude, mai ales că nici nu eşti nevoită să pierzi timpul gătindu-le. Salata de varză este una din cele mai sănătoase alegeri la oricare din mese.

    Iar dacă vrei şi un sos lângă felul principal, ar fi bine să pregăteşti unul care conţine usturoi crud. Deşi mirosul puternic şi persistent îl cam scoate de pe lista condimentelor preferate, usturoiul este una din cele mai bune alegeri când îţi doreşti mai mult gust. Pentru a ţine la distanţă bolile cardiovasculare şi îmbătrânirea prematură, ai nevoie doar de un căţel de usturoi pe zi.

    Măcar din când în când prepară un fel principal din spanac. Frunzele lui conţin luteină, care păstrează ochii frumoşi şi sănătoşi, şi multe vitamine, inclusiv acid folic, care ajută la regenerarea celulelor. Chiar dacă sezonul lui este destul de scurt, spanacul este foarte bun şi dacă îl cumperi congelat.

    Este bine să profiţi de beneficiile pepenelui atâta timp cât îl mai găseşti. Acest fruct ajută la hidratarea şi vitaminizarea organismului, fiind util şi în cura de slăbire. Mai puţini ştiu însă că nu numai pulpa, ci şi semintele de pepene au efecte benefice. Acei sâmburi negri conţin seleniu, zinc şi vitamina E, ingrediente cu rol antioxidant. Ideal ar fi să pasezi fructul la blender pentru că sâmburii trebuie să fie zdrobiţi.

    Dacă grăsimile saturate favorizează îmbătrânirea prematură, acizii graşi nesaturaţi reprezintă cel mai bun antidot. Iar cea mai bună sursă este peştele, în special speciile grase, cum sunt somonul şi macroul. Desigur, nu are rost să mai mănânci peşte dacă ai de gând să îl prăjeşti. Prepară-l la grătar, la cuptor sau la abur.

    Pentru momentele când simţi nevoia unei gustări, ţine în geantă o punguţă cu nuci. Banalele nuci „româneşti” sunt bogate în antioxidanţi, vitamine, minerale şi acizi graşi nesaturaţi. La o gustare ai nevoie de numai un pumn de nuci.

    La fel de bun pentru o gustare este şi iaurtul. Acum patru decenii, când s-a observat cât de mulţi centenari sunt în Georgia, cercetătorii şi-au dat seama că iaurtul este alimentul lor minune. Încă nu s-a aflat care este legătura între iaurt şi viaţa lungă a georgienilor, dar se bănuieşte că bacteriile bune din el au un cuvânt greu de spus.

    După atâta mâncare ai nevoie şi de o băutură la fel de sănătoasă. Ce-ai zice de un ceai verde? Bogat în antioxidanţi, ceaiul verde este secretul asiaticilor, care sunt printre cei mai longevivi oameni din lume. Unde mai pui că poate fi o băutură ideală atât iarna, cât şi vara, în funcţie de temperatura la care îl serveşti.


    Foto: sanatos.gustos.ro

    Slăbeşti în 60 de secunde!



    Dacă dormi opt ore pe noapte, înseamnă că stai trează 16 ore pe zi, adică 960 de minute. Cu atâtea minute la dispoziţie sigur îţi permiţi să iroseşti câteva pentru a folosi mici trucuri ce te ajută să slăbeşti chiar fără să-ţi dai seama.

    Lucrurile mici repetate pe termen lung înseamnă o slăbire lentă, dar sigură şi fără efectul yo-yo.
    Dacă îţi intră în rutina zilnică trucurile de mai jos te ajută să slăbeşti mai repede decât prin simpla cură de slăbire. Şi nici unul din ele nu-ţi va răpi mai mult de 60 de secunde.

    Bea apă înainte de fiecare masă.  

    Este dovedit ştiinţific faptul că cei care beau două pahare de apă înaintea fiecărei mese consumă mai puţine calorii. În cadrul unui studiu, cei care au folosit acest truc au slăbit cu 2,5 kilograme mai mult în 12 săptămâni.

    Pregăteşte-ţi mâncarea de acasă. 

    Într-adevăr, e posibil să-ţi ia mai mult de un minut, dar probabil mai puţin de cinci. Ajunge să „arunci” într-o caserolă câteva legume şi o bucată de brânză slabă şi te-ai ales cu un prânz sănătos şi mult mai dietetic decât cel pe care l-ai cumpăra de la patiserie.

    • Combină sucul cu apă. 

    Când vrei să îţi potoleşti setea cu sucul preferat, toarnă în pahar jumătate apă şi jumătate suc. Poţi să scuteşti peste 50 de calorii la un pahar mare.

    • Mişcă-te. 

    Când vorbeşti la telefon, când discuţi cu partenerul despre problemele casei, când urmăreşti ştirile la televizor găseşte-ţi şi o ocupaţie. Poţi să uzi florile, să ştergi praful etc. Par lucruri simple, dar în cursul unei zile caloriile arse se adună.

    • Sună o prietenă. 

     Nu ai cu ce să-ţi ocupi timpul? În loc să te îndrepţi către frigider, pune mâna pe telefon şi sună o prietenă cu care nu ai mai vorbit demult.

    • 10 flotări. 

    Iar când te chinuie pofta de ciocolată, încearcă să o păcăleşti cu 10 flotări, abdomene sau sărituri de coardă. Arzi nişte calorii şi îţi iei gândul de la ispită.

    • Mănâncă o bomboană. 

    Tot pentru momentele când îţi e poftă de ceva, ţine la îndemână nişte dropsuri mentolate fără zahăr. Gustul lor îţi va tăia pofta de dulce.• Studiază ambalajele. Durează doar câteva secunde să-ţi arunci ochii pe ambalajele alimentelor preferate şi nu este exclus să ai surprize.

    • Bea un ceai.  

    Ceaiul verde, foarte util în cura de slăbire, se poate consuma înainte de exerciţiile fizice pentru că încurajează transformarea grăsimilor în energie. Chiar dacă nu eşti tocmai sportivă, poţi să bei ceai înainte să pleci la plimbare sau la cumpărături. Şi mersul pe jos este tot o activitate fizică.

    • Presară seminţe de in în mâncare.  

    Seminţele de in conţin grăsimi sănătoase şi fibre care te ajută să te saturi mai repede. Le poţi pune în cerealele cu lapte, în supă, iaurt sau salate.


    1 dec. 2012

    6 secrete murdare din bucătăria restaurantelor. Ce trucuri de groază folosesc




    În bucătăria multor restaurante se ascund secrete bine păzite, dar care te pot îngrozi. Dr. Oz dezvăluie trucurile de groază folosite de multe restaurante pentru a satisface toate gusturile!

    Când păşeşti într-un restaurant ţine cont de câteva lucruri ca să te lămureşti dacă merită sau nu să serveşti masa în acel local. Potrivit unui bucătar şi patron de restaurant care a fost invitat în emisiunea celebrului Dr. Oz există câteva trucuri care te ajută să-ţi dai seama cum este în bucătăria unui restaurant.

    Prima regulă este aceea de a verifica toaleta, deoarece se spune că aşa cum este baia, aşa este şi bucătăria. Aşadar dacă mergi la un restaurant, mergi la baie înainte să comanzi mâncarea.

    A doua regulă esenţială este de a verifica tacâmurile şi halatele chelnerilor. Acestea trebuie să fie impecabile.

    A treia regulă atunci când comanzi mâncare la restaurant este aceea de a întreba cât mai multe detalii despre provenienţa ingredientelor pe care urmează să le consumi.

    Cu siguranţă ai auzit diverse poveşti din bucătăriile restaurantelor, însă există câteva secrete murdare pe care le aplică majoritatea restaurantelor, după cum aflăm de la celebrul Dr. Oz. Iată care sunt acestea:


    Secretul murdar nr. 1: Te-ai gândit că e posibil să mănânci carne în stare de putrefacţie?


    Dacă ai ales un meniu cu carne, Dr. Oz avertizează să acorzi atenţie maximă preparatelor cu carne şi să le analizezi cu atenţie înainte de a le mânca. Potrivit specialistului, un truc folosit în restaurante este acela de a păstra friptura rămasă pentru următoarele comenzi, din alte zile. Cu cât o găteşti mai bine, cu atât se ascunde mirosul care ar putea să ascundă o carne în curs de alterare. Este de preferat să alegi un preparat simplu şi care să nu conţină diverse sosuri peste bucata de carne. De foarte multe ori, sosurile puse peste bucata de carne au menirea de a ascunde diverse nereguli.

    Un alt truc folosit pentru preparatele din carne este acela de a înlocui carnea de viţel care este mai scumpă cu cea de porc, avertizează Dr. Oz. Odată inclusă în diverse tocaniţe, nimeni nu va simţi diferenţa.

    Sfatul specialistului: comandă carne care nu e gătită de tot, ci uşor rozalie în interior. Astfel, te vei asigura că friptura ta este proaspătă. Stai departe de supele sau tocanele de peşte şi alege-le doar dacă este supa zilei. Dacă vrei să mănânci carne de viţel, alege o friptură în loc de diverse tocane sau amestecuri care îi ascund gustul.


    Secretul murdar nr. 2: Ştiai că o masă la restaurant ascunde o cantitate extra de zahăr


    Zahărul face mâncarea mai gustoasă, este adictiv şi îi dă preparatului o strălucire aparte. Aşa că dacă te-ai întrebat cum de arată atât de bine pastele comandate, gândeşte-te imediat la zahăr, spune Dr. Oz. Acesta este adăugat în sosul de roşii pentru a-i da un plus de savoare, dar îl vei găsi şi în blatul pentru pizza şi în aproape toate preparatele.

    Sfatul specialistului: când comanzi o friptură, alege varianta cea mai simplă, fără adaosuri de mirodenii, deoarece unele amestecuri pentru carne conţin şi zahăr. Dacă ai poftă de legume, alege-le pe cele la abur, fără unt sau alte sosuri, deoarece acestea vor conţine cu siguranţă şi zahăr.


    Secretul murdar nr. 3: Specialitatea zilei nu este întotdeauna cea mai bună idee!


    Cu atât mai mult cu cât o comanzi într-o seară de duminică, avertizează Dr. Oz. De foarte multe ori, bucătarii folosesc ingredientele rămase din zilele anterioare pentru a prepara specialitatea zilei, spune Dr. Oz.

    Sfatul specialistului: întreabă tot ce vrei să ştii despre preparat şi nu-l comanda niciodată pentru cina de duminică.


    Secretul murdar nr. 4: O baie murdară înseamnă o bucătărie la fel de groaznică


    Înainte să comanzi mâncarea este bine să faci o mică vizită la baie. Dr. Oz este de părere că acest loc reflectă şi curăţenia din bucătărie. Aşadar dacă toaleta este un dezastru ar fi de preferat să nu mai comanzi mâncarea în acel loc.


    Secretul murdar nr. 5: Nu comanda mâncare dacă bucătăria este pe cale să se închidă


    Nu este recomandat să mănânci într-un restaurant cu o oră înainte de închiderea sa. Te vei alege cu alimente gătite în timpul zilei, nicidecum cu o cină proaspătă, avertizează Dr. Oz.


    Secretul murdar nr. 6: Lămâile din bucătăria unui restaurant sunt mai murdare decât podeaua


    Majoritatea restaurantelor nu spală lămâile înainte de a le folosi, ci le păstrează în lăzi până au nevoie de ele. Astfel că riscul de înmulţire a bacteriilor este unul foarte mare.

    Sfatul specialistului: comandă lămâile pe o farfurie separată şi stoarce-le cu atenţie, astfel încât sucul să nu atingă coaja. Apoi spală-te bine pe mâini. 

    Sursa: eva.ro

    Foto: eva.ro

    6 cine delicioase pe care le prepari în 12 minute


    Dacă nu ai idei pentru masa de seară, poti să prepari şase reţete delicioase şi sărace în grăsimi, numai bune pentru cină. Descoperă cât de rapid poţi să găteşti o cină sănătoasă!

    Ştii deja că masa de seară trebuie să fie una uşoară şi că nu este recomandat să mănânci după orele 20:00. Astfel, riscul de a te îngrăşa este mult redus şi nu vei avea probleme cu somnul. În loc să alegi mâncarea de la fast-food sau semipreparatele din supermarket, poţi să te bazezi pe legumele congelate sau pe carnea de peşte/pui care se prepară foarte rapid pe grătar.

    Iată câteva opţiuni rapide pentru o cină sănătoasă care nu îţi ia mai mult de 12 minute ca să o prepari:

    1. File de peşte la grătar cu tzatziki şi mazăre


    Ingrediente
    4 fileuri mici de peşte (de exemplu chefal)

    Pentru sosul tzatziki
    • 1 iaurt mic
    • 2 castraveţi mici
    • o jumătate de legătură de mărar
    • 1 căţel de usturoi
    • 2 linguri ulei de măsline
    • 1 ardei iute roşu
    • zeama de la o jumătate de lămâie
    • sare, piper

    Pentru garnitură
    • 1 lingură de unt
    • 2 căni fasole verde congelată
    • 2 căţei de usturoi pisaţi
    • sare, piper.

    Mod de preparare

    1. Pune bucăţile de peşte într-un grill din teflon.
    2. Se taie mărunt castraveţii şi se amestecă cu iaurtul, usturoiul pisat, uleiul de măsline, zeama de lămâie, sare, piper şi o parte din mărarul tocat mărunt.
    3. Pentru garnitură încălzeşte o tigaie, pune untul la topit şi adaugă fasolea verde, usturoiul pisat, sarea şi piperul. Lasă fasolea maxim 10 minute amestecând constant.
    4. Aşază bucăţile de peşte în farfurie, toarnă peste ele sos tzatziki. Lângă peşte se pune fasolea verde şi se presară mărar proaspăt şi rondele de ardei iute roşu.

    Se introduce tava cu peşte la cuptor pentru 20-25 de minute, la o temperatura de 170C. Legumele se frig pe grătar pe ambele parţi, se scot într-o tavă şi se stropesc cu oţet balsamic, se asezonează cu sare şi piper.
    Se pregăteşte sosul de unt şi lămâie, într-o cratiţă/sosiera se fierb 500 ml apă, se adauga Knorr Sos de unt şi lamaie şi se fierbe pentru 2 minute.
    Spre finalul fierberii se adaugă  capere (sotate în unt şi stropite cu vin alb).
    Fileul de peşte se serveşte la farfurie cu legume la grătar şi sos de capere.


    2. Salată răcoritoare cu quinoa şi legume


    Ai nevoie de: 1/2 cană cu quinoa fiartă în cantitate dublă de apă, castraveţi, ardei, puţină ceapă, pastă de susan sau ulei de măsline, sare, piper şi verdeaţă proaspătă. Se amestecă toate ingredientele.


    3. Legume la wok cu fâşii din piept de pui/curcan


    Ai nevoie de: un amestec congelat pentru wok, o bucată de piept de pui tăiat fâşii, ulei de măsline, un căţel de usturoi, seminţe de coriandru, curry, sare de mare şi piper.


    4. Paste integrale cu sos de avocado


    Ai nevoie de: o cană cu paste integrale fierte pe care să le amesteci cu pastă de avocado. Ca să prepari sosul se pisează avocado şi se amestecă cu sare de mare, piper, un căţel de usturoi, frunze de busuioc şi pastă de susan (tahina).


    5. Sandviş cu ciuperci


    Vei folosi 2 ciuperci mari pentru a înlocui chifla. Ca să le conferi o aromă, lasă-le 3-4 minute sub capac, într-o tigaie în care ai călit puţină ceapă cu ulei. După ce s-au răcit puţin, aşază între ele o felie de brânză, rondele de ceapă, felii de ardei, o frunză de salată verde.


    6. Taco cu boabe de fasole, busuioc şi salsa


    Pentru salată am folosit:
    • 1/2 cană boabe de fasole roşie;
    • 1 roşie, tăiată cubuleţe;
    • 1 ardei, tăiat cubuleţe;
    • 1 castravete, tăiat cubuleţe;
    • 1 ceapă roşie mică, mărunţită;
    • 1/2 legătură de pătrunjel;
    • 1/2 legătură de mărar;
    • un pumn de frunze de busuioc proaspăt;
    • rondele de ardei iute;
    • sare de mare;
    • piper negru;
    • ulei de măsline presat la rece (data viitoare voi folosi pastă de susan).

    Se amestecă toate ingredientele şi se adaugă în feliile de tortilla din porumb.

    Pentru sosul salsa:
    • 2 roşii;
    • 1 ceapă mică;
    • 1 căţel de usturoi;
    • 1 ardei iute;
    • sare de mare.

    Se amestecă toate ingredientele în blender. Se poate consuma crud sau îl poţi fierbe 2-3 minute la foc mediu. 

    Sursa: eva.ro
    Foto: eva.ro

    Detoxifiere: scapă de 3 kilograme până la Crăciun


    Ai un stres cu cele câteva kilograme pe care le-ai câştigat fără să-ţi dai seama. Dacă vrei să scapi de ele, cura de detoxifiere este soluţia perfectă pentru tine.

    Află ce presupune ea şi ce ai voie să mănânci în următoarea lună!

    Dacă urmezi o cură de detoxifiere nu te vei înfometa, nu trebuie să te stresezi cu calcularea caloriilor şi nici nu-ţi vei afecta sănătatea.

    Practic, îţi vei ajuta organismul să funcţioneze la capacitate normală, favorizând eliminarea toxinelor şi a grăsimilor acumulate, curăţând astfel colonul de reziduuri.

    Ca să îţi dai seama dacă sistemul tău digestiv funcţionează corect reţine că resturile alimentare nedigerate, deşeurile trebuie să părăsească organismul sub formă de scaune la 24 de ore după ingerarea lor. Un colon care funcţionează bine se goleşte de două ori pe zi.


    Ce presupune cura de detoxifiere?


    POŢI SĂ CONSUMI

    • fructe (crude, congelate, uscate, suc proaspăt stors în casă);
    • legume şi leguminoase (crude, congelate, conservate în apă);
    • orez brun şi paste integrale;
    • peşte proaspăt şi congelat;
    • seminţe oleaginoase neprăjite şi nesărate (nuci, migdale, alune de pădure, nuci caju, seminţe dovleac, seminţe de floarea soarelui, etc);
    • iaurt simplu, chefir, sana;
    • miere/zahăr brun;
    • condimente;
    • ceaiuri din plante sau fructe;
    • carne slabă (în cantităţi moderate).

    NU POŢI SĂ CONSUMI

    • produse procesate care conţin aditivi alimentari;
    • prăjeli;
    • afumături;
    • produsele făinoase preparate cu făină albă (pâine, biscuiţi, covrigei, patiserie, prăjituri, paste);
    • produse de tip fast-food;
    • lactate cu conţinut ridicat de grăsime;
    • unt şi margarină;
    • dulciuri, în special cele din comerţ, dar poţi să foloseşti mierea de albine şi zahărul brun pentru îndulcirea ceaiurilor;
    • băuturi carbogazoase, inclusiv cele dietetice;
    • alcool şi cafea, dar poţi să înlocuieşti cafeaua cu ceaiul verde;
    • sosuri pentru salate, maioneză, murături;
    • cantitatea de sare trebuie redusă şi înlocuită cu mirodenii.

    Fibrele ajută la controlarea greutăţii


    De reţinut! Trebuie să consumi alimente bogate în fibre în fiecare zi. Reţine că 1 gram de fibre arde 7 calorii. Fibrele stimulează metabolismul, reduc pofta de mâncare şi îţi dau un plus de energie, astfel încât poţi să slăbeşti fără să-ţi pui in pericol sănătatea! Cele mai bune surse de fibre le găseşti în: seminţele de in, tărâţele de grâu, seminţele de secară, fulgi de ovăz, alune de pădure, mazăre verde, varză, morcovi, banane, mere, pere, pâine cu seminţe şi fâină neagră.

    De asemenea, nu trebuie să înlocuieşti apa plată cu cafea sau băuturi răcoritoare. Consumul de apă plată este esenţial în procesul de slăbire, mai ales dacă doreşti să măreşti aportul zilnic de fibre, pentru că altfel te vei constipa. De aceea este absolut obligatoriu să consumi 2-2,5 litri de apă zilnic!  

    Sursa:eva.ro
     
    Foto:eva.ro

    5 alimente care au grijă de inima ta

    Bolile de inimă sunt tot mai răspândite dacă ne uităm peste cele mai recente statistici care arată că 50% din totalul deceselor din Europa sunt provocate de diverse probleme cardiovasculare. Află alimentele care au rolul de a-ţi proteja inima de boală!

    România se află în primele 4 locuri din lume în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de bolile de inimă. "Din păcate, majoritatea pacienţilor au dificultăţi în respectarea recomandărilor şi în asumarea unui stil de viaţă sănătos: alimentaţie corectă, menţinerea unei greutăţi corporale în limite normale, renunţarea la fumat, efectuarea de exerciţii fizice în mod regulat, şi, ceea ce este foarte îngrijorător, au o aderenţă scăzută la tratament", explică dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

    Nu ignora recomandările medicului, respectă regulile de alimentaţie şi medicaţie care se impun în această situaţie, fă mişcare în mod regulat şi nu uita să incluzi în planul de meniu zilnic aceste alimente recunoscute pentru efectele lor protectoare.

    1. Ceaiul verde şi negru

    Un studiu efectuat recent arată că riscul de boli de inimă poate fi redus cu aproximativ 11% consumând ceai verde sau negru. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Australia de Vest, ceaiul reduce riscul de îngroşare al arterelor şi asta datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi.

    2. Ceapa roşie

    Desi mai puţin consumată decât ceapa albă, este mai sănătoasă, arată un studiu recent. Potrivit cercetătorilor din Hong Kong, ceapa roşie oferă protecţie împotriva bolilor de inimă, reducând nivelul colesterolului "rău".

    3. Scorţişoara

    Un studiu recent arată că extractul de scorţişoară conţine antioxidanţi care pot reduce riscul de diabet şi boli de inimă cu până la 23%. Cercetătorii din cadrul Departamentului pentru Agricultură al SUA au observat că persoanele care iau câte 250 miliggrame de extract uscat de scorţişoară, de două ori pe zi, au un nivel cu circa 20% mai scăzut al glucozei în sange, comparativ cu cele care nu iau un astfel de remediu.

    4. Ciocolata neagră (peste 70% cacao)

    Cea mai recentă cercetare apărută în publicaţia Circulation: Heart Failure, jurnalul Asociaţiei Americane a Inimii arată că femeile peste 45 de ani pot să reducă riscul de insuficienţă cardiacă dacă mănâncă regulat o cantitate moderată de ciocolată neagră (peste 70% cacao). "Un lucru important de care trebuie să ţii seama este faptul că ciocolata neagră este eficientă în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, dar nu mai eficientă decât medicamentele indicate pentru tratarea lor. Deci, dacă ai dureri în zona pieptului, palpitaţii nu consuma mai multă ciocolată neagră, ci mergi la medic pentru o consultaţie".

    5. Consumă zilnic 2 g de acizi graşi omega 3, după cum recomandă Oragnizaţia Mondială a Sănătăţii

    De unde le iei: 100grame somon (2 grame omega 3), un pumn de nuci (1,5 gram omega 3), o lingură ulei de rapiţă (1,5 grame omega 3), 2 linguri ulei de soia (1 gram omega 3), 2 ceşti spanac sau 110 grame (0,07 grame omega 3), 80 grame broccoli (0,09 grame omega 3).

    Sursa: eva.ro
     
    Foto: eva.ro

    6 obiceiuri proaste care provoacă acnee


    Acneea este influenţată de obiceiurile tale, iar dacă ai observat că situaţia se înrăutăţeşte înseamnă că faci ceva greşit. Află de ce anume trebuie să te fereşti pentru a preveni apariţia coşurilor şi, implicit, agravarea problemei.

    Anumite ritualuri pe care le ai în fiecare zi îţi pot pune în pericol tenul, mai ales dacă este predispus spre îngrăşare. "Persoanele care au predispoziţie la acnee prezintă de cinci ori mai multe celule ale pielii comparativ cu acelea lipsite de astfel de probleme, producând mai mult sebum decât acestea din urmă", susţine Annet King, director în cadrul Institutului Internaţional de Dermatologie. Specialista prezintă câteva ritualuri care îţi pot agrava problema:

    1. Machiajul poate irita tenul

    Anumite ingrediente din produsele cosmetice pot irita tenul, favorizând apariţia acneei, avertizează medicul dermatolog Annet King. Încearcă să eviţi produsele care conţin coloranţi artificiali (în lista cu ingrediente îi găseşti sub denumirea "FD&C"), lanolină (grăsime de oaie), ulei mineral şi alţi derivaţi din petrol, parfumuri sintetice.

    Alege produsele care sunt etichetate că fiind noncomedogene şi hipoalergenice. "Există şi produse de machiaj special formulate pentru a trata acneea, care conţin ingrediente că bezoil peroxid sau acid salicilic", spune medicul dermatolog Andra Cristea.

    2. Foloseşti produse care usucă tenul

    Chiar dacă ţi se pare o idee bună să foloseşti loţiuni tonice cu alcool, loţiuni pentru curăţarea tenului sau săpunuri care usucă tenul gras cu tendinţa acneică, specialiştii avertizează să nu le foloseşti. Nu vei face decât să stimulezi şi mai mult secreţia de sebum, avertizează dr. King.

    3. Produsele pentru păr pot bloca porii

    Nu te-ai gândi că fixativul sau spuma pe care le foloseşti ca să-ţi aşezi coafura ar putea să dăuneze tenului. Ingredientele din produsele pentru coafat rămân pe firul de păr, le transferi pe pernă, dormi cu faţa pe ea şi pot să blocheze porii, avertizează dermatologul.

    4. Nu obişnuieşti să cureţi ustensilele pentru machiaj

    Bureţii şi pensulele pe care le foloseşti pentru aplicarea machiajului sunt o sursă nesfârşită de bacterii care pot favorizeze acneea. De aceea este recomandat ca bureţii să fie de unică folosinţă, iar pensulele să fie curăţate măcar o dată pe săptămână.

    5. Ciocolata şi alte alimente agravează acneea

    Nu există studii care să confirme faptul că ciocolata sau anumite alimente au legătură cu evoluţia acneei, însă există persoane care au observat în cazul lor o legătură între alimentaţie şi leziunile acneice. Dacă sunt alimente care ai observat că îţi agravează acneea, cea mai bună abordare este evitarea lor, însă nu există un sfat universal valabil în acest sens. 

    6. Pulverizezi parfumul în zona gâtului

    Este greşit pentru că parfumul sintetic poate să cauzeze şi să agraveze acneea în cazul în care ai tenul cu tendinţă acneică. Este recomandat să pulverizezi parfum pe încheietura mâinii şi să o duci apoi la gât/decolteu. Mare atenţie şi la produsele pentru baie care conţin parfum sintetic!

    Sursa: eva.ro 
    Foto: eva.ro

    9 ceaiuri care te scapă de pietre la rinichi

    Litiaza renală este determinată prin precipitarea şi cristalizarea substanţelor care se găsesc în mod normal în urină. Află cum poţi să tratezi această problemă cu ajutorul ceaiurilor!


    Calculii renali se pot localiza în rinichi, în ureter, vezică sau uretră. Uneori prezenţa calculilor este asimptomatică, există însă posibilitatea că aceştia să migreze şi să apăra astfel crize dureroase (colică renală).

    Calculii sunt formaţi de obicei din acid uric şi fosfat de calciu.


    Cum previi apariţia pietrelor la rinichi?


    -- consumă de cel puţin 2 litri de lichide pe zi, în special apa plată 
    -- înlocuieşte proteinele de origine animală cu cele de origine vegetală
    -- evită băuturile alcoolice, condimentele, murăturile şi mâncărurile bogate în oxalat (fasole, spanac, sfeclă, cartofi dulci, ţelină, ciocolată, struguri şi ardei verzi) şi mâncărurile bogate în calciu (lapte, unt, brânză şi alte produse lactate)
    -- consumă alimente bogate în vitamina A (dovlecei, caise, broccoli, pepene galben) legume, cereale integrale şi alimente bogate în fibre.


    Ceaiuri recomandate în litiaza renală


    1. Cozi de cireşe, frunze de merişor - 2 căni/zi 
    2. Frunze de mesteacăn - infuzie - 2-3 linguri/cană. Peste ceaiul rece se adaugă 1 vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, se consumă după aproximativ 6 ore.
    3. Mătase de porumb - 2-3 căni/zi - infuzie - 1 linguriţă/cană
    4. Muguri de pin - se pot administra sub formă de infuzie, din 20-40 grame la un litru de apă, bine îndulcită, din care se consumă 2-3 căni pe zi.
    5. Turiţă-mare - infuzie sau decoct - 1 linguriţă/cană; turiţă-mare + osul-iepurelui + traistă-ciobanului + frunze de mesteacăn - câte 20 grame din fiecare - infuzie.
    6. Ceai de brusture şi ceai de turiţă mare. Cura se ţine timp de 4 zile la rînd, în care nu se mănâncă alimente care conţin calciu.
    7. Săpunariţă: se foloseşte infuzia obţinută dintr-o linguriţă de flori sau frunze la 250 mililitri apă; cu tot atât de bune rezultate se foloseşte şi rădăcina, dar că decoct (1 linguriţă rădăcină fărâmiţată la 250 mililitri apă); se recomandă 2 căni pe zi.
    8. Ceai infuzie din pufuliţă cu flori mici, 1 ceaşcă dimineaţa cu o oră înainte de masă şi seara cu 1 oră înainte de cină.
    9. Ceai de coada calului, infuzie, 3 căni pe zi. Băi de şezut cu coada calului. Se prepară o infuzie din muguri de fag, 1 linguriţă la 250 mililitri de apă clocotită, timp de 15 minute. Se filtrează, se beau 2 căni pe zi. Se mai foloseşte decoctul din scoarţă de fag, are ca efect scăderea febrei.  

    Sursa: eva.ro
    Foto: eva.ro

    7 oct. 2012

    Cum să scapi de celulită prin masaj făcut acasă




    Credeţi sau nu, terapia prin masaj poate spori rezultatele programului de slăbire. Tocmai de aceea, masajul a devenit un element cheie în lupta cu kilogramele în plus. Masajul ajută la eliberarea tensiunii, a toxinelor şi redefineşte silueta.

    Pe măsură ce scade greutatea, corpul pierde din ţesutul gras, dar se întâmplă ca şi muşchii să se deshidrateze şi să îşi piardă din supleţe. Exerciţiile fizice şi dieta alimentară pot deveni mai eficiente dacă sunt însoţite de masaj, după cum explică medicul homeopat Cristina Bogdan:
    "Există multe lucruri pozitive atribuite masajului, de la eliberarea toxinelor, până la pierderea în greutate. După o anumită vârstă metabolismul poate încetini. Acest lucru, uneori, duce la creşterea în greutate. Masajul stimulează ritmul metabolic şi astfel grăsimile sunt arse mai repede, iar hrana este transformată în energie în loc de grăsime. Aşadar, o combinaţie de alimente sănătoase, exerciţii fizice zilnice şi un masaj săptămânal reprezintă o reţetă excelentă pentru a pierde în greutate. Prin masaj se stimulează circulaţia sangvină, se tonifiază musculatura, iar stratul adipos este vizibil redus. Dintre toate tipurile de masaj, cel anticelulitic este cel mai indicat atunci când este vorba despre un strat mai gros de grăsime."

    Elimină stratul de grăsime prin masajul anticelulitic !

    Masajul anti-celulitic este una dintre cele mai bune variante de a ne modela corpul şi de a scăpa de “coaja de portocală". Acest tip de masaj se efectuează local, în zonele afectate de celulită. Cel mai frecvent celulita apare pe şolduri, picioare, fese şi abdomen. În timpul procedurilor sunt folosite geluri speciale, creme, uleiuri esenţiale, care au efecte benefice asupra pielii şi care sporesc procesul de slăbire.
    "Cu ajutorul acestui masaj se stimulează elasticitatea pielii şi a ţesuturilor subcutanate şi se activează circulaţia sângelui. Masajul scade grosimea stratului adipos prin accentuarea lipolizei. Însă, trebuie să se aibă în vedere că masajul anti-celulitic nu este unul de relaxare, se acţionează insistent, uneori chiar dureros, asupra zonelor afectate de celulită", declară medicul homeopat Cristina Bogdan.

    În caz că vrei să încerci masajul anticelulitic acasă:

    1. Pentru masajul coapselor este indicată folosirea ambelor mâini, cu una se întinde pielea şi cu cealaltă se aplică crema sau gelul anticelulitic. Se execută mişcarea ascendent de la genunchi până la şold, apăsând uşor.

    2. Pentru masajul feselor loţiunea anticelulitică se aplică prin mişcări ascendente şi prin împingerea pielii în sus. Mişcarea de frecare trebuie să fie una energică.

    3. Masajul abdomenului presupune aplicarea loţiunii în sus, până spre coaste. Apoi, se execută cu toată palma mişcări circulare asupra abdomenului. Pentru efectuarea corectă a acestui masaj, pacientul trebuie să stea întins pe podea. În felul acesta se asigură o relaxare totală a muşchilor. De asemenea, masarea se va face de la dreapta spre stânga.

    4. Foloseşte creme cu proprietăţi de ardere a grăsimilor! Pentru toate masajele anticelulitice este indicată folosirea unor geluri sau creme pe bază de piper, cafea, capsaicină, alge marine sau alte asemenea ingrediente recunoscute pentru efectul lor benefic în lupta cu celulita.

    "Durata recomandată a unui astfel de masaj local este undeva între 10 şi 20 de minute. Şi este foarte important ca la finalul fiecărei şedinţe de masaj să nu uităm să ne hidratăm. Fiecare pacient ar trebui să bea cât de multă apă poate, cu înghiţituri mici pentru a se asigura că îşi hidratează din plin ţesuturile şi elimină toxinele", spune medicul homeopat Cristina Bogdan.
     

    Sursa: eva.ro 

    Foto: eva.ro