25 dec. 2012

Mancaruri care ar trebui evitate de Sarbatori




A venit vremea colindelor si a gandurilor bune de Craciun si de Anul Nou. E momentul in care ne adunam pentru a petrece clipe de neuitat impreuna cu cei dragi, insa nu trebuie sa exageram cu mancarea si bautura si mai presus de acestea trebuie sa tinem cont de regulile alimentatiei sanatoase pentru a nu avea de suferit dupa sarbatori.

In randurile urmatoare vom trece in revista cateva alimente de la care daca nu va puteti abtine, ar fi recomandat sa le consumati in cantitati cat mai mici.

Saleurile cu brana sau cascaval

Desi este foarte apetisant si arata foarte bine rumenit, un singur saleu contine o treime din limita zilnica recomandata de grasimi saturate, iar combinat cu alte mancaruri "grele" conduce la o stare de indispozitie si va contribui cu cateva grame in plus la greutatea acumulata in timpul Sarbatorilor de Iarna.

Vinul fiert

Vinul rosu este foarte bun pentru sanatate deoarece un paharel pe zi stimuleaza sanatatea inimii, nu contine grasimi, si are doar 100 de calorii. Din cauza adaosului de zahar numarul de calorii poate creste considerabil. Pentru a consuma o bautura cat mai sanatoasa dar si gustoasa, redu zaharul adaugat, si pune mai multe condimente: scortisoara, cuisoare, aroma de portocala.

Cartofii umpluti

Cartofii copti contin vitamina C, dar in combinatie cu branza grasa, smantana sau unt se  neutralizeaza toate efectele pozitive. Un cartof copt si umplut cu branza/unt are 316 calorii si 8,25 grame de grasimi saturate, fiind aproape jumatate din limita superioara zilnica de grasimi saturate. Se pot folosi produse cat mai slabe, adauga legume, ceapa, spanac, porumb, patrunjel sau marar.

Chiftelutele

Aceste bunatati contin cel putin 400 de calorii de unt, ulei/untura, carne grasa de porc sau de vita asezonata cu un sos delicios. Daca se modifica putin reteta bunicii, se pot prepara cu cat mai putin ulei si din carne de pui sau curcan.

Fursecurile

Reteta fursecurilor este simpla, dar daca se reduce cantitatea de zahar, se foloseste faina integrala pentru a mari cantitatea de fibre, si de la ou doar albusul pentru a reduce colesterolul, se obtine un aliment care nu pune prea multe probleme tranzitului intestinal. O astfel de prajitura poate avea in jur de 200 de calorii si 14 grame de zahar. 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu