Te simti mereu obosit si ai probleme cu
somnul? Ai grija! Netratata, insomnia poate fi o problema grava de
sanatate si un factor de risc pentru afectiunile cardiace.
Iata 8 factori care ar putea fi responsabili pentru insomniile tale!
Iata 8 factori care ar putea fi responsabili pentru insomniile tale!
Durerile
Migrenele, durerile de cap, de spate sau de dinti sunt responsabile pentru problemele de somn si insomnii. Numeroase persoane care sufera de astfel de dureri se plang si de faptul ca pierd noptile si sunt in permanenta obositi.
Astfel, inainte de a apela la somnifere si alte medicamente calmante este indicat sa tratezi durerile si sa ai un somn cat mai linistit.
Stresul
Stresul este un alt factor care duce la pierderea noptilor. De altfel, insomnia este unul dintre principalele simptome ale depresiei si anxietatii.
Creierul foloseste aceiasi neurotransmitori pentru somn si starea psihica. Situatiile si evenimentele stresante, precum problemele financiare sau maritale, favorizeaza aparitia insomniei. Netratata, insomnia poate fi o problema serioasa, de durata.
Sforaitul
Sforaitul poate fi semnul unor probleme de sanatate serioase, precum afectiunile cardiovasculare sa hipertensiunea. Este si unul dintre motivele pentru care somnul tau nu este odihnitor, te trezesti obosita si cu dureri de cap.
Incearca sa rezolvi aceasta problema apeland la ajutorul unui medic specialist.
Fusul orar
Daca esti o persoana care calatoreste foarte mult, este forte posibil sa te confrunti cu efectele secundare ale schimbarilor de fus orar. Aceste schimbari dau peste cap ceasul intern al organismului, care transmite creierului ca trebuie sa doarma atunci cand afara este intuneric si sa se trezeasca atunci cand rasare soarele.
Pentru a face fata schimbarilor de fus orar, organismul are nevoie de cel putin trei zile pentru a-si ajusta noul orar de lumina - intuneric pentru zonele in care calatoresti. Daca aceste schimbari sunt dese, te poti confrunta cu serioase probleme de somn.
Munca in schimburi
Un program de munca care este in contradictie si orele normale de somn si trezire, precum cel efectuat de medici, asistente sau alti muncitori in ture, afecteaza ritmul circadian al organismului.
Persoanele care lucreaza prin rotatie au un nivel mai scazut de serotonina, un hormon si un neurotransmitator din sistemul central nervos care regleaza somnul.
Schimbarile hormonale
Menopauza, menstruatia sau sarcina sunt cateva dintre principalele cauze ale dereglarilor de somn in randul femeilor. Bufeurile, urinarile dese sau durerile de sani sunt simptome care intrerup adesea somnul.
Bolile
Cel mai adesea, dereglarile de somn apar ca simptom al unor afectiuni medicale. In cazul bolilor pulmonare sau astmului, respiratia sacadata sau stranuturile pot intrerupe somnul, in special catre dimineata. Si in cazul afectiunilor cerebrale sau al Parkinsonului, insomniile sunt frecvent unele dintre principalele simptome.
Medicamentele
Medicamentele pot afecta somnul, in special daca sunt administrate inainte de culcare sau daca doza lor este mare. Daca observi astfel de simptome dupa administrarea unui tip de medicament, este indicat sa discuti cu medicul.
Sursa: sanatate.ele.ro
Foto: sanatate.ele.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu