25 dec. 2012

Cum se asociaza cel mai bine alimentele de Sarbatori




Pentru o digestie cat mai buna si pentru a nu lua kilograme in plus este necesara o atentie sporita la asocierea alimentelor servite de Sarbatori. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, explică cum trebuie să asociem mâncărurile de Crăciun si de Revelion.

Carnea de porc, ca de altfel toate proteinele grase, nu trebuie asociată cu garnituri de tip mămăliguţă, cartofi, mai ales prăjiţi, sau pâine deoarece carnea grasă nu se poate asimila în aceste condiţii. Putem combina, în schimb, ca garnitură, legume, în special cele preparate la grătar.

"Legumele ajută foarte mult digestia proteinei grase. Murăturile fermentate, nu cele în oţet, asociate cu carnea de porc, ajută foarte mult la digestie. Moderaţia ajută foarte mult", spune doctorul Mencinicopschi.

Desertul (dulciurile în general) trebuie să fie simplu şi consumat cu moderaţie, iar cozonacul de exemplu poate fi înlocuit cu baclavaua.

Fructele se mănâncă la o distanţă de cel puţin o oră, două de celelalte alimente. Combinate cu mâncărurile din carne de porc sau cu dulciurile, nu se vor digera, iar efectul va fi unul de balonare.

Ca la orice ocazie speciala alcoolul trebuie să fie consumat cu multă moderaţie. Consumul în exces, împreună cu găsimea, poate să ducă la situaţii foarte grave, cum ar fi pancreatita acută.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu