Pentru o digestie cat mai buna si pentru a nu lua kilograme in plus este necesara o atentie sporita la asocierea alimentelor servite de Sarbatori. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări
Alimentare, explică cum trebuie să asociem
mâncărurile de Crăciun si de Revelion.
Carnea de porc, ca de altfel toate proteinele grase, nu
trebuie asociată cu garnituri de tip mămăliguţă, cartofi, mai
ales prăjiţi, sau pâine deoarece carnea grasă nu se poate asimila în
aceste condiţii. Putem combina, în schimb, ca garnitură, legume, în
special cele preparate la grătar.
"Legumele ajută foarte mult digestia proteinei grase. Murăturile
fermentate, nu cele în oţet, asociate cu carnea de porc, ajută foarte
mult la digestie. Moderaţia ajută foarte mult", spune doctorul
Mencinicopschi.
Desertul (dulciurile în general) trebuie să fie
simplu şi consumat cu moderaţie, iar cozonacul de exemplu poate fi
înlocuit cu baclavaua.
Fructele se mănâncă la o distanţă de cel puţin o oră, două de
celelalte alimente. Combinate cu mâncărurile din carne de porc sau cu
dulciurile, nu se vor digera, iar efectul va fi unul de balonare.
Ca la orice ocazie speciala alcoolul trebuie să fie consumat cu multă moderaţie. Consumul în
exces, împreună cu găsimea, poate să ducă la situaţii foarte grave, cum
ar fi pancreatita acută.
Foto: realitatea.net
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu