6 oct. 2015

Cum afectează îngrăşatul coloana vertebrală? 8 efecte

O persoană supraponderală este ca un om normal care duce permanent în spate un sac de 15, 25 sau 50 de kilograme, în funcție de surplusul fiecăruia.



Obezitatea afectează inima, plămânii, vasele de sânge, însă nu trebuie să uităm nici de coloana vertebrală, avertizează Dr. Ion Manea, directorul medical al clinicii Bio Ortoclinic.

”Cel puțin jumătate din populație are probleme cu coloana vertebrală și circa 50% sunt cauzate de faptul că articulațiile acesteia și ale membrelor inferioare suportă în permanență greutatea porțiunii din corp situată deasupra lor și forța mușchilor. Ca să fie și mai clar, o persoană supraponderală este ca un om normal care duce permanent în spate un sac de 15, 25 sau 50 de kg, în funcție de surplusul fiecăruia”, explică dr. Ion Manea.

În aceste condiții, uzura accentuată a discurilor intervertebrale și în cazurile mai grave, distrugerea acestora, pot provoca dureri greu de suportat.

”Persoanele afectate ajung să aibă dureri acute sau cronice pe tot spatele, nu doar în zona lombară sau cervicală, care se extind de multe ori către brațe și picioare. Probleme mari sunt însă și în zona cervicală, iar acestea dau alte simptome adiacente”, a mai spus specialistul. 


Efectele surplusului de grăsime asupra coloanei vertebrale

1. Dureri de cap, amețeli, dificultăți în efectuarea unor mișcări ale capului
2. Agravarea unor artroze;
3. Degenerările discale;
4. Apariția unor poziții vicioase ale corpului;
5. Exagerarea curburii coloanei vertebrale în regiunea lombară;
6. Apariția sau agravarea spondilozei;
7. Apariția ori accentuarea artrozelor șoldului (coxartroza) sau genunchiului (gonartroza);
8. Durerile și limitarea activității ori a mobilității.

Când apar durerile înțepătoare pacienții trebuie să se adreseze de urgență medicului. ”Pe lângă limitarea în mișcări pot apărea căderi de natură nervoasă (paralizii și tulburări senzoriale), atunci când sunt lezate discurile intervertebrale. La ora actuală există suficiente proceduri netraumatizante cu ajutorul cărora problemele pot fi rezolvate fără intervenții chirurgicale”, a subliniat dr. Manea.


Alţi factori care-ţi afectează coloana vertebrală

Pe lângă surplusul de grăsime care afectează grav coloana vertebrală mai sunt şi alţi factori la care trebuie să fim atenţi, deoarece au un impact nefavorabil asupra sistemului locomotor. Iată care sunt aceştia:

Aceeași poziție menținută mai mult timp (statul în picioare sau statul pe scaun);
Adoptarea unei poziții greșite atunci când ridicăm sau ducem greutăți;
Prea mult timp petrecut în mașină și prea puțină mișcare;
Perioadele lunigi petrecute în spații umede, reci sau în care este curent.

Sursa: eva.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu