21 feb. 2011

Vinul ca si medicament

Medicii din toate timpurile incepand cu Hipocrate “parintele medicinei” au recunoscut si recunos inca, calitatile curative si nutritive ale “alimentului” vin. Hipocrate recomanda anumite vinuri pentru a scapa de febra, anumite vinuri cu rol diuretic, anumite vinuri pentru a dezinfecta ranile sau ca si suplimente alimentare in jurul anului 450 i.Hr. Multe studii din intreaga lume au concluzionat ca majoritatea persoanelor sanatoase care beau vin regulat si cu moderatie traiesc mai mult si sunt mai sanatoase. Timp de secole, vinul a fost considerat mai mult un remediu si un aliment decat o toxina. Bautura extrem de populara si preferata bucatariilor europene si mediteraneene, vinul este un produs gasit in multe varietati, in functie de sol, de clima si de cultura din care face parte. In regiunile din Franta unde dieta era deosebit de bogata in grasimi s-a constatat ca incidenta atacurilor de cord era mai scazuta, comparativ cu incidenta atacurilor de cord la alte popoare, iar din acel moment, multe studii s-au facut in intreaga lume, in special in America, furnizand probe conform carora vinul baut bineanteles cu moderatie, are efect pozitiv asupra sanatatii.

Multe alte studii medicale au mai demonstrat si alte beneficii si remedii ale consumului moderat si regulat de vin, printre care se numara: riscul scazut de atacuri de cord, tumori colorectale, anumite tipuri de cancer, mentinerea sanatatii inimii chiar si in raceala. Efectul de protectie cardiaca a fost atribuit antioxidantilor care se gasesc in pielita si semintele strugurilor rosii si negri. Cercetatorii cred ca antioxidantii, numiti flavonoide, reduc mult riscul bolilor cardiace coronariene. Alte studii au aratat ca, vinul rosu consumat cu moderatie, poate inhibe dezvoltarea tumorala in anumite tipuri de cancer si poate ajuta si in tratamentul unor boli la fel de grave, precum Alzheimer si Parkinson. In Cabernetul Sauvignon s-a gasit cea mai mare concentrare de flavonoide, dupa cum au demonstrat cercetatorii de la o universitate californiana. Cu cat vinul este mai dulce, cu atat cantitatea de flavonoide este mai mica, vinurile rosii seci sunt cea mai buna alegere pentru continutul mare de flavonoide. S-a mai demonstrat si faptul ca sucul de struguri sau vinul rosu fara alcool contine acelasi tip de antioxidant ca si vinul rosu.
Vinul rosu ca si remediu

Scaderea colesterolului LDL- vinul rosu scade colesterolul LDL (colesterolul “rau”) prin flavonoidele pe care le contine si creste nivelul colesterolului HDL (colesterolul “bun”). Sucul de struguri si vinurile fara alcool nu scad nivelul colesterolului LDL (colesterolul “rau”), in comparatie cu vinul rosu.

Flavonoidele pe langa cresterea colesterolului HDL (“bun”), previn formarea cheagurilor de sange, formarea placilor in artere si reduc obstructionarea vaselor de sange cauzate de depozitele de grasime. Este important sa mentionam ca acest consum de vin ar trebui limitat la doua pahare pe zi in cazul barbatilor, si la un singur pahar pe zi in cazul femeilor, in vederea culegerii a maximum de beneficii. Consumul de vin ar trebui limitat doar la persoanele fara probleme sociale sau de sanatate. Persoanele cu probleme medicale si sociale, datorate consumul de alcool, nu ar trebui sa mai consume alcool deloc.

Subtierea sangelui-resveratorul are un rol important si in subtierea sangelui. El actioneaza prompt, impiedicand trombocitele sa se alipeasca. Prin acest mecanism, resveratrolul poate impiedica aparitia infarctului miocardic.

Mentinerea siluetei- vinul ii ajuta si pe cei care-si doresc sa-si mentina silueta. Cercetatorii demonstreaza in ultimul timp ca resveratrolul, un antioxidant continut de struguri, inhiba stocarea grasimilor in celule si previne astfel si afectiuni ca diabetul, iar in privinta caloriilor nu va faceti probleme; 100 g struguri rosii au doar 60 calorii.

Osteoporoza sau menopauza prematura- se datoreaza lipsei de estrogen si se banuie ca vinul rosu tot prin resveratorul pe care il contine ar putea ajuta. Daca nu va place vinul rosu , resveratorul se mai gaseste si inalte fructe precum afinele si macesele.

Prevenirea cancerului- studiile de laborator au scos in evidenta faptul ca resveratorul are si proprietati anti cancer. Actiunea resveratorului a fost observata in urmatoarele directii: micsorarea mutatiilor de ADN care produc cancerul, distrugerea celulelor bolnave concomitent cu blocarea crearii de vase de sange in jurul tumorii, vase prin care era alimentata tumoarea. Acest antioxidant are si capacitatea de inhibare a raspandiri celulelor bolnave in alte zone (metastaza).

Disfunctii sexuale- dincolo de atributele afrodiziace consacrate de cultura stramoseasca vinul, si in special vinul rosu datorita flavonoizilor actioneaza ca un antioxidant, imbunatatind circulatia sangelui in in zonele periferice. Vinul este unul dintre aceste bauturi savuroase folosite in disfunctii sexuale, si este cel mai des folosit afrodiziac in toata lumea, in special vinul rosu.Vinul actioneaza atat la barbati, cat si la a femei. Barbatii sunt mai putini inhibati dupa consumarea unui pahar-doua de vin si se pot apropia cu mai multa usurinta de femeia dorita. Si femeile devin mai deziinhibate de un consum moderat de alcool si in plus li se mareste nivelul de testosteron, crescandu-le astfel libidoul.

Pentru a spori efectul vinului, acesta poate fi combinat cu alimente afrodiziace: avocado, ciocolata, mierea, dar mai ales capsuni.

Se spune ca vinul de Porto este cea mai afrodiziaca bautura din lume. Originar din Portugalia, se considera ca ar avea efecte maxime atunci cand este servit alaturi de capsune. Clasicul vin alb de Porto are mai multe proprietati afrodiziace decat cel rosu. Vinul alb include ingrediente ca scortisoara, ghimbir, cuisoare, vanilie, zahar.

Atentionari in legatura cu vinul

Femeile sunt mult mai expuse decat barbatii riscurilor provocate de alcool, motivele fiind inca neclare, partile negative ale vinului sunt legate in principal de cantitatea de alcool bauta, nu de particularitatile vinului rosu, cu o singura exceptie: durerea de cap cauzata de vinul rosu. Durerea este cauzata de catre tanin (substanta chimica care da culoare rosie si gust puternic vinului rosu). Taninul se gaseste in pielita strugurilor rar gasindu-se in vinul alb. Taninul poate provoca migrene sau poate cauza dureri de cap chiar si persoanelor fara astfel de probleme in acest sens. Sensibilitatea la tanin variaza insa de la persoana la persoana, problemele sunt legate in general de cantitatea de alcool prezenta in vinul rosu, taria vinului trebuie luata in seama neaparat. Citesti eticheta!

In cantitati mari alcoolul reduce capacitatea de concentrare si atentia, incetineste activitatea cerebrala si intarzie reflexele. El contribuie la accidente rutiere, casnice, etc.

Se stie ca alcoolul nu face casa buna niciodata cu medicamentele, oricare ar fi tipul acestora. Motivul este simplu; alcoolul este metabolizat in ficat si poate interactiona cu substantelor medicamentoase in mod nedorit sau functie de cantitate, fatal. Combinatia dintre somnifere si bautura este periculoasa si ea.

Afectiuni provocate de consumul excesiv

* hipertensiune arteriala
* distrugerea ficatului (ciroza)
* osteoporoza
* riscul crescut de cancer de diferite tipuri: de gat, de ficat, de san, de esofag
* ulcer la stomac
* afectarea muschiului inimii
* pancreatita acuta si cronica
* nivelul trigliceridelor marit (un tip de grasime care circula in sange)
* obezitate.

1 comentarii:

resveratrol spunea...

De fapt, avantajul major data de resveratrol, continut in vin, de aici cica vine efectul terapeutic al vinului

Trimiteți un comentariu