Pancreasul este o glanda situata inapoia stomacului si intestinului, care secreta atat enzime digestive cat si hormoni importanti. Sucurile digestive se varsa in duoden (portiunea initiala a intestinului) unde sunt activate, si intervin in digestia alimentelor. Hormonii (insulina si glucagonul) sunt produsi in pancreas si apoi trec in circulatia sanguina unde controleaza nivelul de zahar din sange (glicemia).
Pancreatita reprezinta inflamatia pancreasului si poate fi:
* acuta - inflamatia se instaleaza rapid in decurs de cateva ore, si de regula dispare fara daune permanente; poate fi uneori fatala daca apar complicatii (5% din cazuri)
* cronica - debuteaza adesea cu episoade de pancreatita acuta, si ulterior devine o afectiune permanenta; pancreasul devine inflamat constant
Cauzele cele mai frecvente ale pancreatitei sunt calculii biliari si consumul excesiv de alcool.
Optiunile de tratament includ abstinenta de la alcool, dieta adecvata pana la reducerea inflamatiei, medicamente si interventie chirurgicala.
Cauze
Pancreatita acuta
Calculii biliari si alcoolul produc aproximativ 80% din cazuri.
Calculii biliari sunt cea mai intalnita cauza a pancreatitei acute. Ei se pot bloca uneori in ductul biliar sau in zona de varsare comuna a ductului biliar si pancreatic in duoden, ingreunand varsarea enzimelor digestive in intestin. Aceast fapt poate afecta pancreasul si cauza pancreatita.
Alcoolul reprezinta o alta cauza frecventa a pancreatitei acute. Nu este inca inteles pe deplin cum alcoolul determina aceasta conditie, insa pancreatita se instaleaza des dupa episoade de consum exagerat de alcool.
Cauzele mai putin comune ale pancreatitei acute includ: infestatii parazitare, traumatizarea pancreasului, infectii virale, nivele crescute de grasimi sau calciu in sange.
Pancreatita cronica
Consumul excesiv de alcool cauzeaza aproximativ 80% din cazurile de pancreatita cronica, desi, ca si in cazul pancreatitei acute, nu se cunoaste precis mecanismul de producere. Este clar totusi ca inflamatia determina cu timpul lezarea pancreasului.
Majoritatea persoanelor cu aceasta conditie consuma cantitati excesive de alcool de cel putin 10 ani pana apar simptomele bolii. Barbatii cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani sunt cel mai frecvent afectati.
Foarte rar pancreatita cronica nu este determinata de consumul de alcool, insa in unele cazuri poate fi ereditara, iar uneori cauza nu este cunoscuta.
Semne si simptome
Pancreatita acuta
Pancreatita acuta se manifesta ca un atac brusc si debilitant de durere puternica in portiunea superioara a abdomenului.
Cea mai comuna cauza a pancreatitei acuta o reprezinta blocajul ductelor pancreatice de catre calculi. Ea se poate instala chiar si cand calculul a fost indepartat anterior. Cand este declansata de consumul excesiv de alcool, pancreatita acuta dispare de regula de la sine prin odihna si abstinenta de la alcool.
Simptomele comune ale atacului acut includ:
* durere abdominala puternica, ce iradiaza frecvent la spate
* meteorism
* febra
* transpiratii
* greata
* varsaturi
* colaps
Manifestarile pancreatitei acute pot fi uneori confundate cu simptomele altor urgente medicale precum atac de cord, colica biliara sau perforatia unui ulcer gastric sau duodenal.
Pancreatita acuta cauzeaza in general dureri severe iar bolnavul va necesita tratament de urgenta la spital. Prin internare si tratare in spital, si daca nu apar complicatii ulterioare, manifestarile dispar de regula (in 4 din 5 cazuri) in aproximativ o saptamana.
Complicatiile includ insuficienta respiratorie, renala sau cardiaca, ce pot fi fatale.
Pancreatita cronica
Pancreatita cronica este caracterizata prin episoade recurente de inflamatie pancreatica, adesea chiar si cand factorii declansatori cunoscuti sunt eliminati. Alcoolicii prezinta un risc crescut de a dezvolta aceasta conditie.
Principalul simptom al pancreatitei cronice il reprezinta ca si la cea acuta durerea abdominala, care iradiaza la spate. Este o durere constanta, ce poate fi initial slaba, insa se poate inrautati la unele persoane.
Scaderea in greutate se intalneste frecvent la pacientii cu pancreatita cronica, si apare din mai multe motive:
* mancatul poate inrautati senzatia de durere, si deci scade pofta de mancare
* cand pancreasul este afectat nu poate produce corespunzator enzimele digestive, si astfel este afectata si digestia
* pancreatita cronica poate provoca de asemenea varsaturi, si greata si stare generala de rau, efecte care diminua apetitul
Cu timpul portiuni din pancreas pot fi lezate sever prin inflamatia continua. Lezarea este de regula permanenta.
Daca o portiune extinsa a pancreasului a fost afectata, scade producerea de insulina ce poate duce la diabet. Pancreatita cronica poate de asemenea contribui la dezvoltarea cancerului pancreatic.
Complicatii
Pancreatita acuta
Majoritatea cazurilor sunt considerate usoare, in sensul ca, cu tratament in spital, simptomele dispar dupa cateva zile, si nu exista afectari permanente.
Insa, 1 din 5 cazuri este sever, si alte organe pot fi lezate de catre enzimele pancreatice care patrund in circulatia sanguina. Aceasta poate provoca afectiuni grave, precum insuficienta respiratorie sau renala, si poate fi fatala.
Pancreatita cronica
Daca pancreatita cronica este cauzata de consumul excesiv de alcool, iar daca consumul continua, afectiunea poate deveni severa. Aceasta reduce durata de viata cu 10 sau chiar 20 de ani. Renuntarea la alcool curand dupa diagnostic poate imbunatati sansele de a controla afectiunea.
Insa, in urma lezarii pancreatice se pot dezvolta complicatii, precum:
* diabet - complicatie frecventa a pancreatitei cronice. Aproximativ 1 din 3 persoane cu pancreatita cronica dezvolta aceasta afectiune. Aceasta se intampla pentru ca pancreasul afectat nu poate produce corespunzator insulina.
* pseudochisti - acesti chisti se dezvolta deoarece lichidele pancreatice incep sa se acumuleze atunci cand un duct pancreatic este blocat. Aproximativ 25% dintre persoanele cu pancreatita cronica vor dezvolta pseudochisti la un moment dat. Acestia pot fi drenati sua indepartati chirurgical daca nu dispar cu timpul.
* cancer pancreatic - persoanele cu pancreatita cronica prezinta un risc mai crescut de a dezvolta cancer de pancreas. Fumatul contribuie de asemenea la aparitia cancerului.
Diagnostic
Pancreatita acuta
Pancreatita acuta este adesea diagnosticata pe baza simptomelor prezente. Durerea este frecvent atat de puternica incat pacientul este trimis la spital pentru tratament.
In cursul internarii se vor efectua diverse teste pentru cofirmarea diagnosticului:
* teste de sange - pentru a descoperi nivele crescute ale enzimelor amilaza si lipaza. Nivelele acestor enzime sunt adesea de pana la 10 ori mai crescute la 24 de ore de la debutul simptomelor
* ecografie abdominala - un dispozitiv cu ultrasunete este pozitionat pe abdomen si prin emiterea undelor sonore se obtine o imagine pe monitor. Permite medicului sa descopere (detecteze) prezenta calculilor biliari si inflamatia pancreatica
* computer tomografie - poate fi utilizata daca ecografia nu a oferit o imagine destul de clara pentru a pune un diagnostic. Aceasta se poate intampla cand pacientul este obez sau balonat
Pancreatita cronica
Pancreatita cronica este mai dificil de diagnosticat deoarece simptomele sunt mai putin severe decat in cea acuta desi sunt prezente constant.
Daca medicul suspecteaza pancreatita cronica bazandu-se pe simptomele prezente, pe istoricul medical, si dupa excluderea altor afectiuni, el poate recomanda efectuarea unei ecografii abdominale sau tomografiei computerizate pentru a confirma diagnosticul.
Tratament
Pancreatita acuta
Pancreatita acuta este de regula tratata in spital, deoarece durerea este severa, iar diagnosticul poate fi confirmat prin diferite teste pe masura ce se incearca calmarea durerii.
Tratamentele pancreatitei acute "blande" includ:
* medicamente antialgice - administrate de regula injectabil
* interzicerea consumului de alimente sau lichide - pentru a evita agravarea durerii, si preveni varsaturile. De regula, se utilizeaza o perfuzie pentru a oferi lichidele si nutrientii necesari organismului. De asemenea, se poate folosi un tub introdus prin nas pana in stomac pentru a oferi substante nutritive si pentru a preveni inflamatia gastrica
Daca pancreatita acuta devine severa pacientul va fi mutat la sectia de terapie intensiva a spitalului, in caz ca apar complicatii precum probleme renale sau respiratorii. De asemenea:
* daca afectiunea se datoreaza calculilor biliari este necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea acestora
* uneori este necesara o operatie pentru a indeparta portiunile lezate ale pancreasului
* se pot prescrie antibiotice pentru a combate infectia pancreatica (in caz ca aceasta exista)
Pancreatita cronica
Tratamentul pancreatitei cronica poate include:
* renuntarea la alcool - cea mai importanta cale pentru a reduce efectele pancreatitei cronice este renuntarea completa la alcool
* renuntarea la fumat - aceasta ajuta la prevenirea cancerului pancreatic
* antialgice - pentru a controla durerea
* medicatie de inlocuire a enzimelor - pentru a inlocui enzimele pe care pancreasul nu este capabil sa le produca in mod corespunzator
* injectii cu insulina daca diabetul apare ca o complicatie a pancreatitei