Bronsita acuta se caracterizeaza printr-o inflamatie cronica a bronhiilor, care debuteaza de obicei in contextul unei infectii virale si evolueaza fara complicatii.
Simptomul principal este tusea chinuitoare. Tratamentul bronsitei acute se face cu expectorante si antitusive. Uneori se impune administrarea de antibiotice. Complicatiile apar datorita evolutiei spre pneumonie sau bronsita cronica.
Definitie
Bronsita acuta reprezinta inflamarea mucoaselor de la nivelul cailor respiratorii inferioare. De obicei sunt afectate mai ales bronhiile, cu toate ca inflamatia poate sa se extinda de la nivelul traheei (traheonbronsita) pana la nivelul celor mai mici unitati (bronhiolele). Bronsita acuta se declanseaza de obicei datorita unei infectii virale, care poate fi agravata de influente de mediu (poluare, fum de tigara) sau de suprainfectii bacteriene.
Prevalenta
Infectiile acute ale cailor respiratorii superioare, inclusiv bronsita acuta, sunt cele mai frecvente patologii. Bronsitele si celelalte boli respiratorii ating un varf al incidentei mai ales primavara si toamna.
Etiologie
Cea mai frecventa cauza a bronsitei acute este atacul viral ( cam 90%). In cazul adultilor, boala este declansata adesea de virusi ca : virusul gripal, virusul paragripal, rino- si adenovirusi. In cazul copiilor, boala este declansata de anumiti virusi respiratori, de adenovirusi, coxsackievirusi si echovirusi. Bronsita acuta poate sa apara si ca urmare a contractarii virusului rujeolic.
Infectia bacteriana survine destul de rar. De cele mai multe ori bacteriile suprainfecteaza mucoasa bronhiala care a fost deja supusa atacului viral. Cei mai frecventi agenti patogeni ai bronsitei bacteriene sunt streptococii, virusul Haemophilus influenzae, virusul Mycoplasma pneumoniae si Moraxella catarrhalis in cazul adultilor, iar la copiii si sugari clamidiile. Bronsita acuta poate sa apara si secundar unui episod de tuse convulsiva.
Infectiile acute ale bronhiilor cu ciuperci apar foarte rar, la persoanele cu sistem imunitar slabit.
Sursa: romedic.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu