1 feb. 2012

Cei mai periculosi 5 factori care iti distrug creierul

Dacă vrei să eviţi tulburările de memorie care pot să apară odată cu înaintarea în vârstă trebuie să te fereşti de câţiva factori de risc care îmbătrânesc prematur creierul. Află de la Dr. Oz care sunt acesşti factori pentru a-ţi proteja creierul!

Tulburările de memorie (de exemplu boala Alzheimer, numită şi boala uitării) pot să apară la orice vârstă, de aceea este important să ne "antrenam" în permanenţă creierul pentru a menţine celulele nervoase sănătoase şi a îmbunătăţi circulaţia cerebrală. "Memoria este un proces psihic fundamental fară de care viaţa pe pământ nu este posibilă. Toate organismele au capacitatea de a-şi dezvolta instinctele şi de a se adapta în viaţă, cu atât mai mult omul. Însă, ca să am o memorie bună trebuie să o alimentez permanent, să o creez", precizează prof. dr. Radu Rogozea, medic primar neurolog la Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni.

Dacă vrei să încetineşti procesul de îmbătrânire trebuie să ai grijă de creierul tău. Potrivit experţilor, îmbătrânirea fiecărui organism în parte ţine de modul în care îmbătrâneşte creierul. De aceea, deşi puţini sunt cei care îşi pun problema «tratării» creierului, acesta este lucrul care ar trebui să ne preocupe cel mai mult atunci când ne gândim la asigurarea unei încetiniri a procesului de îmbătrânire, când ne gândim la o îmbătrânire frumoasă, care să ne permită să ne bucurăm de viaţă.

"Ca să prevenim şi să întârziem procesul de deteriorare cerebrală trebuie să îmbunătăţim circulaţia cerebrală prin modalităţi terapeutice care intensifică debitul sanguin spre creier", explică dr. Rogozea. Un lucru util pentru sănătatea creierului este să ai un regim de viaţă echilibrat şi să respecţi câteva reguli de bază:

* să ai o viaţă activă social;
* să ai o activitate intelectuală şi aici trebuie să retţi că privitul la televizor nu intră în această categorie;
* să urmezi un regim alimentar adecvat, limitând consumul de alcool şi tutun;
* să ai un program echilibrat de somn de 8 ore pe noapte;
* să faci mişcare, deoarece s-a demonstrat că activitatea fizică este benefică pentru creier, cu rezultate imediate, dar şi cu îmbunătăţiri pe termen lung.


Pe lângă aceste reguli de care trebuie să ţii cont, mai există câţiva factori de risc - unii posibil de modificat - la care trebuie să fii atentă, avertizează celebrul Dr. Oz:


1. Diabetul

Studiile recente arată că persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2 sunt de două ori mai expuse riscului de a dezvolta Alzheimer.


2. Loviturile violente la cap

Aceste lovituri însoţite de pierderea cunoştinţei pot să reprezinte un factor de risc pentru îmbătrânirea creierului.


3. Vârsta

Riscul de a fi diagnosticat cu Alzheimer, boala uitării, este dublu după ce trecem de vârsta de 65 de ani. Statisticile arată cu mai mult de jumătate dintre persoanele cu vârsta peste 85 de ani suferă de Alzheimer.


4. Moştenirea genetică

Dacă ai cazuri de Alzheimer în familie, riscul de a suferi de tulburări de memorie este mai ridicat în comparaţie cu o persoană care nu are această boală în istoricul familial.


5. Bolile de inimă

Specialiştii au constatat că 80% dintre persoanele care suferă de Alzheimer se confruntă şi cu probleme cardiovasculare. Explicaţia pe care au găsit-o cercetătorii constă în faptul că nivelul ridicat de colesterol rău stimulează producţia exagerată de beta-amiloid, proteina responsabilă de apariţia simptomelor asociate cu maladia Alzheimer.


Alimente pe care trebuie să le consumi


Unul dintre factorii importanţi care-ţi afectează sănătatea creierului este alimentaţia nesănătoasă, hrana de tip fast food, produsele modificate genetic, alimentaţia neregulată.

Este esenţial să respecţi un program de masă: 3 mese principale (ora 8-10, micul dejun; ora 13-14, prânz; ora 19, cină) şi 2 gustări (ora 11 şi ora 16). De asemenea, nu uita să incluzi în dieta ta următoarele alimente:

* Pâine făcută în casă sau pâine din făină integrală;
* Ouăle care au efect neuroprotector;
* Peştele care este bogat în omega 3 şi 6, având un efect antioxidant şi cardioprotector;
* Fructele proaspete: afine, mure, mere, portocale, kiwi, grepfrut, lămâi;
* Legumele proaspete: ţelină, pătrunjel, linte, mărar, fasole verde, fasole uscată;
* Grăsimile sănătoase: avocado, nuci, ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui presat la rece, nuci braziliene, unt de arahide fără grăsimi hidrogenate şi trans.

Sursa: eva.ro

1 comentarii:

Anonim spunea...

Am inteles despre ce e vorba ,,mersi de sfat

Trimiteți un comentariu