29 apr. 2012

5 porţii de legume, fructe şi suc de fructe, dar ce este o porţie?

Mănâncă cinci porţii de fructe şi legume pe zi. E mai uşor de zis decât de făcut, nu-i aşa? Apare o întrebare de bază - ce  înseamnă o porţie? Cum o  măsurăm, cum o cântărăm?

Pentru a urma o dietă bine echilibrată, trebuie să mâncăm zilnic cinci porţii de legume, fructe sau sucuri de fructe1.  Ce înseamnă o porţie? Pentru măsurători, ajunge doar... mâna ta!  Da, da, nu e o glumă. O porţie este atât cât poţi cuprinde în mâna ta. Poate fi un măr, o pară, o portocală. Interesant, sucul de fructe poate înlocui complet fructele şi legumele. Un pahar cu suc de fructe este de asemenea o porţie. Pentru a rezuma – compunând zi de zi câte 5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe, urmează o regulă simplă: O porţie este un fruct, o legumă, sau un pahar cu suc de fructe!

Aici sunt alte câteva exemple de porţii:

Legume: o roşie,  un ardei,  un castravete, o salată sau o farfurie cu supă de legume.
Fructe: un măr, o pară, un ciorchine de struguri, o portocală.
Sucuri (un pahar, deci aproximativ 200 ml): de mere, de portocale, de morcovi.

După cum vezi, măsurarea unei porţii este foarte simplă. Cum îţi convingi familia să mânânce şi să bea cinci porţii pe zi? Propune-i copilului tău un joc de-a "cântăritul. Mâinile lui vor deveni scale de cântar pe care vei pune diferite fructe şi legume. În acest fel, prin joc, poţi accesa imaginaţia copilului tău şi-i poţi transmite informaţii cu privire la ceea ce este cel mai important. Cum să-i convingi pe ceilalţi membri ai familiei să consume legume, fructe şi sucuri de fructe de cinci ori pe zi? Spune-le că aceasta este cea mai bună sursă de vitalitate şi bună dispoziţie pentru întreaga zi (necesare pentru a funcţiona atât acasă cât şi la serviciu). Și... că există înca un argument foarte puternic, care cucereşte cu siguranţă imaginaţia oricărui părinte - consumul de legume, fructe şi sucuri de fructe de către adulţi este un exemplu minunat pentru copii. Nu uita să povesteşti familiei despre metoda "cântăririi în palmă", adică un mecanism simplu pentru alegerea celor cinci porţii pe zi.

Bineînţeles că va apărea un sceptic în familie care va considera că ajunge să mănânci o farfurie întreagă de legume sau de fructe dintr-o dată şi... gata. Nu e chiar aşa! Corpul nostru nu înmagazinează ingrediente conţinute în fructe şi legume, cum ar fi vitaminele. Graţie unui regim alimentar regulat, bazat pe cele cinci porţii pe zi, deci pe ideea de a mânca legume şi fructe la intervale de timp, vom oferi organismului nostru un nivel adecvat de vitamine necesare bunei sale funcţionări. Astfel, câte o porţie de 5 ori pe zi şi... o mie de motive de bucurie.

Sursa:eva.ro 

Foto:eva.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu