2 apr. 2012

Alimentaţie sănătoasă: Grăsimi pe care poţi şi trebuie să le consumi

Mulţi oameni consideră că într-o alimentaţie sănătoasă n-au ce căuta grăsimile. Însă sunt şi alte persoane care spun că argumentele pentru care grăsimile au fost exluse din alimentaţia sănătoasă nu stau în picioare la o examinare atentă.


Grăsimile bune dintr-o alimentaţie sănătoasă


Grăsimile mononesaturate

Acestea se găsesc în alimentele precum nuci, alune, avocado, ulei de măsline, ulei de canola şi carne de pui. Grăsimile mononesaturate reduc nivelul colesterolului şi, astfel, scad riscul dezvoltării bolilor de inimă. Iar un studiu publicat in Jurnalul Asociaţiei Medicilor din SUA, a arătat că înlocuirea dietei bogate în carbohidraţi cu una bogată în grăsimi mononesaturate poate reduce atât nivelul colesterolului şi al bolilor de inimă cât şi al tensiunii arteriale.


Grăsimile polinesaturate

Acestea se găsesc în peştii graşi precum somon şi macrou şi în uleiul de soia. Şi aceste grăsimi reduc nivelul colesterolului şi scad riscul dezvoltării bolilor de inimă. Una dintre grăsimile din această categorie este omega 3, care se găseşte în peşte, nu trebuie confundată cu omega 6 care se găseşte în carne şi ulei de măsline.
Grăsimile care pot fi consumate cu moderaţie într-o alimentaţie sănătoasă


Grăsimi saturate

Se găsesc în carne şi în produsele lactate precum caşcaval, unt şi lapte. În ultimii 10 ani am fost sfătuiţi să mâncăm cât mai puţine grăsimi saturate pentru că ridică nivelul colesterolului rău şi, astfel, creşte riscul unui atac de cord. Însă, cercetătorii au început să-şi schimbe părerile. În mai multe studii publicate în 2010 în Jurnalul American de nutriţie, oamenii de ştiinţă n-au putut să stabilească o legătură directă între consumul de grăsime saturată şi bolile de inimă. Ba chiar unii dintre cercetători îi sfătuiesc pe oameni că un mix de grăsimi îi ajută să evite carbohidraţii rafinaţi. 

Asiguraţi-vă că majoritatea grăsimilor din alimentaţie sunt nesaturate.


1 comentarii:

anticelulita spunea...

Grasimile nu trebuiesc eliminate complet din alimentatie!

Trimiteți un comentariu