Constipaţia este o problemă frecvent întâlnită, iar
principala cauză a ei este alimentaţia proastă şi un consum insuficient
de fibre. Ca să ai o digestie bună trebuie să ţii cont de câteva reguli
alimentare.
Potrivit medicului nutriţionist Mihaela Bilic, constipaţia este o afecţiune care presupune să nu ai scaun mai mult de trei zile.
"Este greşit să considerăm defecaţia ca pe un obicei zilnic,
obligatoriu, deoarece există variaţii de la o persoană la alta în
funcţie de viteza digestiei şi a tranzitului intestinal. Alimentele
parcurg lungimea tubului digestiv într-un interval variabil de timp -
între 18-24 de ore", explică specialistul.
Din ce cauze apare constipaţia?
Medicul Mihaela Bilic preciza în cartea sa "Sănătatea are gust" că o primă cauză a apariţiei constipaţiei este consumul insuficient de fibre, urmată apoi de alţi factori care stau la baza acestei afecţiuni:
- consumul scăzut de apă;
- lipsa exerciţiului fizic;
- consumul cronic de laxative;
- sarcina;
- depresia şi anxietatea;
- efectul secundar al unor medicamente;
- hipotiroidismul;
- deficienţa de calciu şi magneziu;
- afacţiuni ale sistemului digestiv.
Patru reguli alimentare de bază
Ca
să nu ai probleme cu constipaţia şi să ai un scaun regulat, medicul
nutriţionist Mihaela Bilic susţine că este esenţial să urmezi câteva
reguli alimentare:
1. Consumă mai multe fibre solubile şi insolubile
Acestea
reţin apa, măresc volumul şi favorizează reflexul de defecaţie, explică
specialistul în cartea sa. Cele mai bune surse de fibre sunt fructele
şi legumele cu coajă, cerealele, tărâţele, seminţele de in, tărâţele de
psyllium şi orezul integral.
2. Nu uita să te hidratezi!
Trebuie
să bei în fiecare zi minim un litru şi jumătate de apă. Un truc
recomandat de medicul nutriţionist şi pe care poţi să aplici dimineaţa
este de a consuma pe stomacul gol apă călduţă cu lămâie, deoarece
băuturile calde stimulează intestinul.
3. Consumă fructe uscate!
Prunele,
caisele, smochinele, curmalele şi stafidele au un uşor efect laxativ,
atunci când ţii cont şi de recomandarea de a consuma cât mai multe
lichide pe parcursul zilei. De asemenea, reţine faptul că prunele şi
smochinele sunt laxative naturale pentru că au sorbitol, o substanţă
care ameliorează constipaţia.
4. Evită alimentele care nu conţin fibre
Zahărul,
dulciurile, alimentele rafinate, făina albă şi carnea nu conţin fibre
şi este de preferat să le consumi mai rar. Potrivit nutriţionistului o
alimentaţie bazată în mare parte pe aceste alimente are efect
constipant. "Excepţie face ciocolata cu conţinut mare de cacao (70%)
care este bogată în fibre solubile şi insolubile", susţine
nutriţionistul care adaugă completează că ciocolata neagră are de 2 ori
mai multe fibre decât pâinea integrală.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu