24 sept. 2012

Sănătatea ta: 7 greşeli pe care le faci la sala de fitness. Evită-le!




Dacă ai profitat toată vara de o zi lungă şi ai stat până târziu afară, toamna vine cu zile mai scurte, mai friguroase şi mai puţin îmbietoare pentru mişcare în aer liber. Acum că ne întoarcem la aparatele de fitness, sunt câteva lucruri de care trebuie să ţinem cont pentru a nu risca o întindere de muşchi sau, mai rău, o ruptură.

Iata care sunt  7 riscuri la care trebuie să fim atenţi când ne întoarcem în sala de sport.


1. Încălzirea 

 Mulţi fac greşeala de a începe lucru la aparate direct. Aceasta este una din cele mai mari şi frecvente greşeli, mai ales atunci când abia ne-am întors din vacanţă. Trebuie să începem într-un ritm mai lent şi, treptat, să intensificăm ritmul, dând şansa muşchilor, dar şi inimii, să se adapteze. Chiar dacă vorbim de fitness, aerobic, zumba sau tae-bo, începutul este întotdeauna mai ponderat.

2. Poziţia corectă a corpului 

De multe ori, în efortul de a face faţă aparatelor de fitness, ne încovoiem spatele sau adoptăm o poziţie incorectă a picioarelor, punând presiune inutilă asupra acestor zone şi riscând chiar să forţăm articulaţiile. Antrenorul personal poate să îţi atragă atenţia asupra poziţiei.

3. Efect dublu-pozitiv 

 Este uşor să îţi faci un program greşit de exerciţii dacă nu este cineva care să te direcţioneze. Cel mai simplu exemplu este că ai putea să lucrezi inegal bicepsul şi tricepsul. De aceea aparatele dublu-pozitive, precum cele hidraulice, lucrează ambele grupe de muşchi în acelaşi timp. Braţul va depune efort la ridicare şi coborâre, lucrând în mod egal.

4. Mişcările prea rapide 

Chiar dacă vrem să avem rezultate rapid, excesul de zel nu duce la rezultatele dorite. Dacă ridici greutăţi în ritm alert apare tensiunea arterială şi riscul de injurii ale articulaţiilor. O soluţie ar fi să facem mişcările într-un ritm care să permită muşchilor să se tensioneze şi detensioneze normal, iar o alta să lucrăm la aparate hidraulice. Dacă ritmul de lucru se intensifică, acestea opun mai multă rezistenţă, astfel încât să nu suprasoliciţi muşchii sau inima.

5. Aparate nereglate corespunzător 

Multe dintre cliente mărturisesc că pentru ele este o uşurare faptul că nu mai trebuie să îşi seteze aparatele înainte de a lucra la ele. Aparatele de fitness fie cu greutăţi sau electronice au nevoie de o ajustare pe care fie nu ştiau să o facă, fie nu o făceau corect. Aparatele hidraulice sunt “ready-for-work”, cu alte cuvinte se adaptează singure la ritmul şi forţa utilizatorului, solicitându-l la nivelul optim.

6. Lucru inegal al muşchilor  

Atunci când avem de ales dintre o mulţime de aparate de fitness, s-ar putea să nu facem alegerile corecte pentru muchii noştri în timpul unei şedinţe la sală sau să combinăm greşit exerciţii cardio, de tonifiere, echilibru. Pentru a evita riscul, e bine să stabileţi cu antrenorul aparatele pe care urmează să lucrezi.

7. Final de antrenament  

La finalul antrenamentului nu trebuie să ne întindem pe jos, să ne tragem sufletul. Important este să avem o retrogradare a ritmului de lucru. Puteţi încheia prin stretching sau mişcări în ritm mai lent, astfel evitaţi apariţia febrei musculare pentru că permiteţi eliminarea acidului lactic acumulat în timpul exerciţilor. În plus, şi activitatea cardiacă revine la normal în acelaşi ritm cu corpul. 

Sursa: eva.ro  

Foto: eva.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu