24 sept. 2012

Zahăr rafinat versus nerafinat: 5 diferenţe




Zahăr brun, zahăr alb, zahăr brut (nerafinat), zahăr cubic... avem atâtea opţiuni de zahăr încât nu mai ştim ce să alegem. Află care este diferenţa între zahărul rafinat şi cel nerafinat!

Specialiştii ne avertizează că zahărul hrăneşte cele mai periculoase boli din zilele noastre: bolile cardiovasculare, cancerul şi diabetul zaharat.

De aceea, trebuie să ai grijă la consumul zilnic de zahăr şi să alegi variantele cele mai puţin nocive pentru sănătatea ta.

Ce înseamnă consum moderat de zahăr?

  • 8 linguriţe pe zi pentru persoanele sănătoase;
  • 2 linguriţe pe zi în cazul persoanelor care au probleme cu hipertensiunea arterială.

Atenţie! Dacă zahărul este brun, nu este neapărat şi nerafinat!

Citeşte întotdeauna eticheta produsului pe care să fie clar specificat cuvântul "nerafinat". Iată prin ce anume se diferenţiază zahărul rafinat de cel nerafinat:


1. Zahărul rafinat îşi pierde toţi nutrienţii în urma proceselor la care este supus, în vreme ce zahărul nerafinat sau brut îşi păstrează intacte aceste substanţe benefice.

2. Zahărul rafinat furnizează organismului "calorii goale", după cum le numesc nutriţioniştii, în vreme ce zahărul nerafinat aduce proteinele, vitaminele şi substanţele minerale (fosfor, potasiu, calciu, fier, magneziu) de care are nevoie corpul nostru.

3. Prin rafinare, în compoziţia zahărului se formează şi alte substanţe dăunătoare, cum ar fi acid fosforic, dioxid de sulf, acid formic. Acestea nu există în zahărul nerafinat sau brut.

4. Nu confunda zahărul brun nerafinat cu zahărul brun pe care îl găseşti în magazine, deoarece culoarea mai închisă poate să fie obţinută prin amestecarea zahărului alb cu melasă. În funcţie de cantitatea de melasă folosită, zahărul poate să fie mai închis sau mai deschis la culoare. Conţinutul nutriţional este asemănător cu cel al zahărului alb rafinat.

5. Zahărul nerafinat sau brut necesită o procesare minimă, lucru care-l face mai natural, mai uşor de digerat pentru organism şi cu un aport mai mic de calorii spre deosebire de zahărul rafinat.

Cum să reduci zahărul din alimentaţia ta?

  • bea ceaiurile şi cafeaua neîndulcite
  • ai grijă la cantitatea de dulciuri consumată
  • citeşte eticheta alimentelor
  • evită să îţi aprovizionezi dulapul de alimente cu biscuiţi, dulciuri, ciocolată, siropuri. 
Sursa: eva.ro 

Foto: eva.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu