17 mar. 2011

Produsele lactate, secretul unei alimentatii sanatoase si a unei siluete de invidiat

Cati dintre noi nu avem in meniul zilnic un pahar cu lapte, un iaurt sau o felie de branza? Insa putini dintre noi stiu ca produsele lactate se dovedesc a fi un adevarat ajutor pentru silueta si pentru intregul corp. 

Laptele, de exemplu, este un aliment hranitor, special creat pentru hrana sugarilor speciilor de mamifere. Laptele de vita este hiperproteic pentru sugar si de aceea numai laptele matern este hrana ideala a sugarului, pana la cel putin 6 luni.

Un adult poate consuma circa o jumatate de litru lapte de vaca pe zi, dar atentie! Laptele nu poate inlocui apa, deoarece este un aliment fluid care aduce calorii, spre deosebire de apa naturala.

Laptele si derivatele din lapte nu se asociaza cu alte alimente. Exceptie tolerata – asocierea cu paine. Derivatele din lapte fermentate, proaspete, iaurtul, kefirul, laptele batut, naturale, fara adaosuri sunt alimente probiotice sanatoase.


Branzeturile proaspete sunt recomandate!
  • Branza telemea contine sare in exces, nefiind recomandata suferinzilor de boli cardiovasculare, hipertensiune, hepato-renale. Branzeturile cu sau fara mucegai sunt hipercalorigene, astfel ca un consum nepotrivit poate determina supraponderabilitate si obezitate.
  • Parmezanul se foloseste in cantitati mici, la condimentarea unor mancaruri.
  • Branzeturile topite contin saruri de topire, fosfati, citrati care impiedica fixarea calciului in oase, fiind contraindicate copiilor, adolescentilor, batranilor, femeilor si barbatilor expusi la osteoporoza. De asemenea, au densitate calorica mare, ingrasa, aduc aport de grasimi si sare ascunse.
  • Branzeturile cu mucegai au un continut foarte ridicat de grasime si sare, cu efect de ingrasare atunci cand se consuma frecvent si in cantitati mari.
  • Urda este un produs valoros deoarece nu contine aproape deloc cazeina, proteina majoritara din lapte care nu poate fi digerata de corect de tubul digestiv al omului. Proteinele din urda contin aminoacizi formatori de fibra musculara, crescand masa negrasa a corpului, marind in acest fel arderile si prevenind supraponderabilitatea si obezitatea. Urda are si o cantitate mica de grasimi, acceptabila si din punctul de vedere al aportului caloric si efectului mai scazut de ingrasare.
  • Branza de burduf consumata in cantitati mici si in asociere corecta cu alte alimente poate fi prezenta la mesele traditionale.
  • Cremele de branza industriale sunt uneori puternic aditivate, nefiind indicate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu