20 mar. 2011

Slabeste mancand

Dietele drastice care permit mai puţin de 1.000 de kilocalorii zilnic oferă rezultate doar pe perioade scurte de timp, susţin nutriţioniştii. Potrivit acestora, persoanele care apelează la un astfel de regim de slăbit riscă să se îngraşe peste greutatea pe care au avut-o anterior începerii dietei.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, oferă pentru gândul câteva ponturi despre cum poţi slăbi mâncând pe săturate. 

“Nimeni nu a explicat clar faptul că, atunci când ţii o dietă, nu numai cantitatea caloriilor este importantă. Calitatea biologică a caloriilor este hotărâtoare pentru persoanele care doresc să scape de kilogramele în plus sau să îşi menţină greutatea”, spune medicul nutriţionist.

Potrivit expertului, o calorie dintr-un aliment nu este echivalentă cu o calorie dintr-un alt aliment din punct de vedere al efectului metabolic. Astfel, unele alimente accelerează arderea grăsimilor, în timp ce altele încetinesc metabolismul, îngreunând astfel procesul de slăbire.


Dimineaţa – momentul în care pot fi satisfăcute poftele

Atunci când doriţi să scăpaţi de excesul de kilograme, nutriţionistul Mencinicopschi recomandă porţii mici de mâncare la intervale scurte de timp.

“În primul rând trebuie să vă fixaţi un program de mese, care se vor lua la ore fixe. Zilnic trebuie să mâncaţi de cinci-şase ori. Astfel, veţi reuşi să

vă controlaţi mai bine senzaţia de foame”, menţionează specialistul în nutriţie.  În acelaşi timp, micul dejun trebuie să fie consistent şi trebuie luat în fiecare dimineaţă. “Metabolismul funcţionează diferit în cursul zilei, iar alimentele mâncate la micul dejun au efectul cel mai scăzut de îngrăşare. Dimineaţa este singura perioadă a zilei în care vă puteţi satisface câteva pofte”, indică prof. dr. Mencinicopschi.

Potrivit specialistului, alimentele mâncate seara sau noaptea duc la supraponderalitate sau la obezitate. Astfel, cina trebuie să aibă cel mai mic conţinut caloric, deoarece în acest moment al zilei arderile sunt încetinite, iar pancreasul şi ficatul nu trebuie încărcate cu grăsimi.


Caloriile de slabă calitate îngreunează procesul de slăbire

Medicul spune că, atunci când urmaţi o dietă, trebuie să alegeţi alimentele care au calorii negative, respectiv legumele, anumite fructe, peştele, carnea de pui sau de curcan şi anumite lactate. “Zahărul alb, glucoza, fructoza, siropurile de glucoză-fructoză, grăsimile rafinate şi artificiale, alcoolul, alimentele industriale care combină făinurile albe cu grăsimi rafinate de origine animală sau de origine vegetală, băuturile carbogazoase, conservele de legume şi carne şi produsele de tip fast-food conţin calorii de slabă calitate care încetinesc metabolismul şi îngreunează procesul de slăbire”, menţionează nutriţionistul.

Grăsimile nu trebuie eliminate din alimentaţie. Medicul spune că ponderea zilnică necesară este de 20 la sută. “Evitaţi însă consumul de grăsimi artificiale care se ascund de regulă în margarină, excesul de grăsimi animale saturate, grăsimi râncede şi pe cele din prăjeli”, indică nutriţionistul. Potrivit specialistului, peştele gras oceanic, datorită conţinutului bogat în acizi graşi Omega 3 şi 6, uleiul de măsline, in şi cânepă sunt surse de grăsimi benefice pentru organism.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu