29 mar. 2011

Tot ce trebuie sa stim despre produsele traditionale

Alimentele traditionale trebuie sa fie fabricate din materii prime si ingrediente specifice, conform tehnologiilor autentice, practicate indelungat in anumite zone si regiuni, putand purta denumiri de origine controlata si denumiri geografice controlate. Astazi, desi domeniul alimentelor traditionale este reglementat continua sa apara produse asa-zis "traditionale" fara insa a indeplini cerintele necesare pentru a putea fi denumite astfel. 
 
Produsele traditionale nu trebuie sa contina organisme modificate genetic, aditivi, alimentari de sinteza, arome artificiale. Tehnologiile de fabricatie trebuie sa respecte carecteristicile de traditionalitate si nu procesarea industriala. Materiile prime trebuie sa fie cele autentic traditionale, de exemplu prune din culturi nestropite cu pesticide de sinteza, carne de la rase primitive, lapte de vaca, oaie, capra, bivolita. 
In prezent supermarket-urile sunt pline de asa zise produse traditionale, care practic sunt falsuri grosolane, pacalind si incalcand drepturile consumatorilor. Putem gasi cozonac traditional, produse din carne traditionale, feluri de mancare pregatite traditional, muraturi traditionale, care la simpla citire a etichetei ne dezvaluie minciuna, deoarece contin o serie intreaga de aditivi alimentari de sinteza, E-uri, grasimi artificiale, edulcoranti de sinteza, arome artificiale, iar tehnologiile de productie si retetele nu au nimic in comun cu cele specifice adevaratelor alimente traditionale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu