3 nov. 2013

6 trucuri utile de slăbit

Eliminarea consumului de alimente procesate industrial şi conceperea unui meniu care are la bază doar alimente proaspete este un principiu pe care nimeni nu ar trebui să-l omită. Iată ce alte idei îţi pot fi de folos din această dietă!

Dieta Paleo există din anii '80, însă a intrat in vizorul marelui public în anul 2002 când a fost lansată cartea "The Paleo Diet: Lose Weight and Get Healthy by Eating the Food You Were Designed to Eat", scrisă de Loren Cordain, profesor la Universitatea din Colorado.
Principiul după care se ghidează această dietă este acela de a te consuma doar alimente proaspete. Se evită cerealele, leguminoasele, alcoolul, zahărul şi produsele lactate. În schimb, se consumă carne (de preferat vânat sau vită/pui/peşte proaspăt), fructe şi legume.

"Studiile clinice arată că dieta Paleo este un regim sănătos care scade riscul de boli cardiovasculare, reduce hipertensiunea arterială şi inflamaţiile, ajutând la slăbit", explică autorul cărţii Loren Cordain. Însă, alţi experţi sunt îngrijoraţi de consumul excesiv de carne pe care-l presupune acest regim, avertizând că există şi riscuri pentru sănătate.

Deoarece orice dietă are bune şi rele, nu strică să luăm trucurile utile din acest regim pentru a le include în planul alimentar. Iată care sunt lucrurile bune pe care le putem prelua din dieta Paleo:

1. Evită produsele procesate industrial

Toate mezelurile şi dulciurile din comerţ trebuie consumate foarte rar, spre deloc dacă este posibil. Nu te ajută cu absolut nimic, nu au nicio valoare nutriţională, ci din contră sunt "îmbălsămate" cu tot soiul de aditivi care îţi fac rău. Optează pentru cârnaţii de casă sau prăjitura cât mai simplă pe care o poţi face în casă.


2. Combină alimentaţia sănătoasă cu sportul


Activitatea fizică este esenţială ca să te menţii la o greutate corporală normală, dar şi pentru a păstra musculatura tonifiată. Acest lucru te va scuti de multe dureri inutile care sunt legate de sedentarism şi pot să fie combătute, alegând să faci mişcare cu regularitate şi constant.


3. Atenţie la consumul de sare!

Dacă ai eliminat din dietă mezelurile procesate industrial şi conservele, înseamnă că ai limitat foarte mult consumul de sare. Acestea conţin cantităţi exagerate de sare care îţi poate afecta inima şi rinichii. Sodiul în combinaţie cu potasiul pe care-l găseşti în legume şi fructe fac echipă bună şi ne protejează inima de boli.


4. Alege grăsimile bune

Evită grăsimile hidrogenate care se regăsesc în produsele de patiserie, cofetărie şi snacks-uri. Citeşte întotdeauna eticheta produsului pe care-l cumperi şi renunţă la el dacă are grăsimi (parţial) hidrogenate sau trans. În schimb, poţi să alegi surse de grăsimi bune, cum ar fi avocado, uleiul de măsline presat la rece, seminţele de in/dovleac şi uleiul de cocos nerafinat.


5. Găteşte acasă

Limitând numărul meselor luate în oraş şi cu puţină organizare vei ştii exact ceea ce mănânci. Mâncarea gătită acasă, cu ingredientele pe care le preferi este mult mai sănătoasă, deoarece pui cantitatea de sare normală şi nu foloseşti aditivi care îi potenţează aroma. Găteşte simplu, nu te complica, dar să fie pe gustul tău!


6. Nu te obosi cu număratul caloriilor

În loc să te oboseşti cu număratul caloriilor este de preferat să te gândeşti la valoarea nutriţională a alimentelor pe care le consumi. Înainte de a face o alegere proastă doar pentru că îţi este poftă, gândeşte-te ce nutrienţi îţi poate oferi acea mâncare. Este o strategie mai sănătoasă, în comparaţie cu număratul caloriilor pe care le poţi ţine sub control dacă nu faci excese culinare. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu