Constipaţia este o problemă din ce în ce mai întâlnită în zilele noastre, însă din păcate foarte multe persoane nu ştiu cum să o trateze fără să apeleze la tot soiul de medicamente. Ce poţi să faci în această situaţie şi ce te poate ajuta?
De curând am început să citesc o carte scrisă de renumitul medic Bernard Jensen care, de 45 de ani, se ocupă cu studiului colonului şi a factorilor care ne influenţează în mod negativ tranzitul intestinal. Cartea se numeşte “Ghidul Dr. Jensen pentru detoxifiere intestinală” şi vă recomand să o citiţi pentru că veţi afla multe lucruri interesante despre cum funcţionează sistemul nostru digestiv şi cum putem să-l ajutăm să lucreze fără probleme, de la cele mai puţin grave (cum ar fi constipaţia, diareea, sindromul de colon iritabil) la cele care pot să-ţi pună în pericol sănătatea (gastrita, ulcerul, cancerul).
După ani de cercetare, dr. Jensen care mai este supranumit părintele detoxifierii intestinale este sigur de faptul că toxicitatea colonului are repercusiuni asupra tuturor celorlalte organe, astfel că foarte multe dintre bolile cu care ne confruntăm astăzi pot fi ameliorate sau chiar tratate dacă avem grijă de sănătatea colonului. Aici se acumulează cele mai multe dintre toxinele cu care intrăm zilnic în contact şi nu este de mirare că se mai numeşte “groapa de gunoi” a organismului. Cercetările sale demonstrează că există o legătură clară între un colon intoxicat şi multe boli precum astmul, artrita, bolile de inimă, durerile de cap, durerile de spate şi multe multe altele.
Ca să nu ai un colon intoxicat trebuie să scapi de constipaţie, iar laxativele nu reprezintă o soluţie, deoarece pe termen lung afectează intestinul. Pe lângă schimbările pe care trebuie să le faci în alimentaţie şi stilul de viaţă, poţi să apelezi la câteva trucuri care îţi vor fi utile în situaţiile de urgenţă:
1. Bea dimineaţa pe stomacul gol un pahar cu apa călduţă cu sau fără zeamă de lămâie.
2. După apa călduţă poţi să bei un pahar cu apă în care să adaugi 1 linguriţă de tărâţe de psyllium şi 1 linguriţă de seminţe de in măcinate pe care le găseşti în orice magazin naturist şi nu sunt scumpe.
3. Prepară-ţi apoi o cană cu ceai de muşeţel, chimen sau fenicul.
4. Poţi să mai bei apoi o cană cu ceai din seminţe de in. Pune 250 mililitri de apă la fiert şi adaugă 1 linguriţă de seminţe de in întregi. Lasă să dea în clocot, opreşte focul şi lasă 2-3 minute la infuzat. Se poate consuma ca atare sau poţi să strecori seminţele, după cum precizează dr. Jensen în cartea sa.
5. Mănâncă 5-6 prune uscate sau o linguriţă de magiun natural de prune (neapărat fără adaos de zahăr).
În funcţie de situaţie este recomandat să faci o pauză de la mesele copioase până vei regla tranzitul intestinal. Poţi să consumi salate în stare crudă, să-ţi faci un suc verde, să faci supe folosind legume crude puse în blender, să mănânci fructe proaspete, sa bei multă apă plată şi ceaiuri medicinale. De asemenea, dacă ai probleme frecvent cu constipaţia înseamnă că:
- nu consumi fibre alimentare (fructe, legume, seminţe de in, tărâţe de psyllium);
- consumi prea multe grăsimi;
- consumi în exces lactate pasteurizate;
- faci exces de făină;
- faci abuz de zahăr.
Ce înseamnă alimentaţie echilibrată şi care nu pune probleme tranzitului intestinal? Dr. Jensen spune că trebuie să consumăm cât mai multe alimente naturale, integrale, hrană crudă în proporţie de 60% (legume, fructe, seminţe, nuci), să avem o dietă variată, să nu exagerăm cu mâncatul şi să facem combinaţiile corecte dintre alimente.
Sursa: eva.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu