14 ian. 2012

7 plante salvatoare

Musetel

Are proprietati digestive, antidiareice, antispastice gastrice si intestinale, carminative, tonice, aperitive, calmant-sedative si antipiretice.

Prepari o infuzie din flori: umezeste doua lingurite cu flori uscate cu sase lingurite cu apa rece; dupa cinci minute, adaugi 200 ml de apa clocotita, infuzezi 15-20 de minute, strecori, indulcesti dupa gust. Bei cate 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale, cu efecte senzationale impotriva colicilor abdominale cu gaze, pentru stimularea digestiei, impotriva crampelor stomacale, gastritelor, diareii, enterocolitelor. Ajuta si daca te incearca o raceala.


Sunatoare

Este excelenta ca sedativ, dar si ca tratament eficace al diareii. Este un pansament ideal pentru ficatul obosit de atatea petreceri. Mai mult, infuzia ajuta la inlaturarea dereglarilor ciclului menstrual.

Prepari o infuzie: oparesti o lingurita (cu varf) de plante cu ¼ litru de apa clocotita si lasi sa stea. Bei doua cani pe zi, dupa masa. Florile de sunatoare tinute in ulei de in reprezinta un leac la indemana contra arsurilor si a oparirilor (se aplica putin pe arsuri). Acest ulei se foloseste si pentru a linisti sugarii cu dureri de burta (colici), masandu-le burtica cu ulei de sunatoare.


Menta

Ajuta, dupa cum stie toata lumea, in diaree, dar este foarte buna si impotriva durerilor reumatice (sub forma de infuzie) sau pentru calmarea colonului iritabil. Pulberea obtinuta din frunze uscate si macinate (de doua ori) cu rasnita de cafea e buna la refacerea mucoasei intestinale si calmarea colonului iritabil; se ia de 3-4 ori pe zi, amestecata cu miere sau lapte (pana devine pasta), cate o lingura rasa.


Tei

Nu trebuie sa-ti lipseasca din casa florile de tei. Infuzia preparata dintr-o lingura cu flori uscate la o cana cu apa clocotita te scapa de durerile de cap (o cana dimineata, pe stomacul gol) sau de greutatea simtita in timpul unei crize biliare (in acest caz, are efect vomitiv si te ajuta sa eliberezi colecistul). Un ceai de tei te destreseaza si scade tensiunea arteriala.

Tot infuzia de tei favorizeaza expectoratia, provocand eliminarea din bronhii si din plamani a substantelor daunatoare si, de asemenea, diminueaza congestia. Se beau 2-3 cani pe zi. Provoaca transpiratia, deci scaderea febrei.


Scortisoara

Distruge bacteriile care provoaca diareea. Prepari o infuzie din pulbere, o lingurita cu pulbere la doua cani cu apa clocotita. Lasi acoperit zece minute, apoi bei cate o cana cu ceai caldut inainte de masa.


Coada-soricelului

Imbunatateste peristaltismul tubului digestiv, amplifica secretia de sucuri gastrice, reduce senzatia de greata si inapetenta. Este antispastic. Prepari un decoct din 10 g de planta uscata la 1 litru de apa, lasand sa fiarba pana scade apa la jumatate. Bei cate trei cani pe zi impotriva diareii, colicilor abdominale si ulcerului.


Galbenele

Fac parte din asa-numitele plante medicinale blande si nu trebuie sa-ti lipseasca din casa. Infuzia de galbenele (o lingurita cu flori uscate la o cana cu apa clocotita) ajuta ficatul, bila si intestinele sa functioneze cum se cuvine. Mai mult, imbunatateste digestia si alunga colicile bebelusilor.

Sursa: femeia.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu