12 ian. 2012

6 gustări sărate care nu îngraşă

Ai găsit opţiuni sănătoase şi hipocalorice care-ţi astâmpără pofta de dulce. Dar ce te faci atunci când pofteşti la ceva sărat şi eşti la cură de slăbire? Află câteva idei pentru gustări sărate care consumate în cantitate mică nu îngraşă.

Gustările dintre mese au rolul de a ne potoli foamea şi de a ne ajuta să mâncăm mai puţin la mesele principale de la prânz sau cină. De aceea, atât cantitatea, cât şi calitatea sunt aspecte foarte importante atunci când ne alegem gustările. O gustare înseamnă un măr, dar şi un pumn mic de migdale sau nuci sau un iaurt simplu mic. Pe lângă faptul că trebuie să fie gustul nostru, o gustare trebuie să aibă valoare nutriţională pentru a controla senzaţia de foame. De regulă atunci când ai poftă de sărat te gândeşti la chipsuri, popcorn, bake rolls, sticksuri, însă aceste gustări nu sunt nici sănătoase, nici sărace în calorii şi îţi pot periclita dieta.


Atenţie la excesul de sare care-ţi afectează inima!

Sarea (clorura de sodiu) este un mineral esenţial pentru buna funcţionare a organismului, însă numai în cantităţi moderate, precizează dr. Anda Avramescu, medic specialist medicină generală. Potrivit specialistei, un consum moderat de sare înseamnă:

* 2,3 g pe zi în cazul unei persoane sănătoase este echivalentul unei linguriţe;
* 1,5 g pe zi în cazul persoanelor care prezintă un risc ridicat de boală cardiovasculară, precum şi orice persoană care are peste 50 de ani.


Ai mare grijă pentru că produsele din comerţ au un conţinut ridicat de sare care se adaugă. De exemplu, mezelurile, peştele afumat, brânzeturile, sosurile şi conservele sunt foarte bogate în sare. De aceea, trebuie să fii atentă la consumul zilnic de sare, iar gustările să le alegi cât mai naturale şi sănătoase posibil.

Iată câteva idei pentru gustări sărate, dar care nu îngraşă dacă sunt consumate în cantităţi mici:


1. Măsline

Deşi sunt bogate în sare, poţi să le scufunzi puţin în apă rece înainte de a le mânca. Sau mai poţi să alegi variante de măsline mai puţin sărate. Important este să nu mănânci mai mult de 4-5 măsline cât să-ţi potoleşti pofta de sărat.


2. Castraveţi cu sare de mare

Un castravete cu sare marină poate să constituie o gustare numai bună în cazul în care pofteşti la ceva sărat. De asemenea, poţi să alegi şi o altă legumă în funcţie de preferinţele tale.


3. Biscuiţi (crackers) săraţi din făină integrală

Un biscuit cu o felie de brânză slabă de vaci este perfect pentru o gustare luată între prânz şi cină.


4. Un măr cu unt de arahide

Untul de arahide este o combinaţie delicioasă de dulce şi sărat care te poate scăpa de pofta de dulce şi sărat. Combină o linguriţă de unt de arahide combinată cu un măr sau o banană mică.


5. Migdale, nuci, fistic

Ca să eviţi nucile şi seminţele prăjite şi sărate din comerţ, deoarece au un conţinut mult prea ridicat în sare şi grăsimi hidrogenate este mai simplu să le cumperi în stare crudă. Este mult mai indicat să le consumi ca atare sau să le prăjeşti puţin la cuptor şi să foloseşti puţină sare de mare.


6. Sardine

Sardinele cu un biscuit din făină integrală sunt delicioase pentru o gustare. În plus, aduc un aport însemnat de acizi graşi omega 3 care sunt benefici pentru sănătatea inimii şi a creierului.

Sursa: eva.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu