4 ian. 2012

Orezul brun te apara de diabet

Inlocuind orezul alb din alimentatie cu cel brun poti reduce riscul de a suferi de diabet de tip 2, sustin oamenii de stiinta americani.

Cercetatorii de la Scoala de Sanatate Publica Harvard a descoperit ca prin consumul saptamanal de doua sau mai multe portii de orez brun poti reduce cu 11% riscul de diabet tip 2. Pe de alta parte, dieta bogata in orez alb (5 sau mai multe portii pe saptamana) favorizeaza dezvoltarea afectiunii, crescand riscul de diabet cu 17%, sustin coamenii de stiinta. Una dintre posibilele explicatii este ca orezul alb creste nivelul de zahar din sange. Studiul a analizat obiceiurile alimentare a aproximativ 200.000 de americani, scrie DailyMail.

"Indexul glicemic ridicat al orezului alb poate fi consecinta procesului de rafinare. O alta consecinta este ca prin rafinare pierde din continutul de fibre, vitamine, magneziu si alte minerale, iar multe dintre acestea au rol protector impotriva diabetului," explica cercetatorii. Acestia recomanda inlocuirea orezului alb si a altor produse rafinate cu orez brun pentru prevenirea diabetului.

Orezul integral contine complexul vitaminic B (mai ales B6), vitamina E, magneziu, cupru, fier, niacina, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, are mai multa fibra si mai multi acizi grasi esentiali nesaturati. Substantele care fac orezul hranitor sunt depozitate preponderent in straturile superioare, care sunt inlaturate in timpul prelucrarii si rafinarii.

Inlocuind cerealele rafinate, precum orezul alb, cu cele integrale, inclusiv orezul brun, reprezinta un pas important in prevenirea diabetului, sustin cercetatorii. Este recomandat ca cel putin jumatate din carbohidrati sa provina din cereale integrale. Statisticile arata ca peste 70% din orezul consumat in tarile dezvoltate este alb.

Cea mai buna modalitate de a tine diabetul de tip 2 la distanta este sa ne mentinem activi si sa urmam o dieta echilibrata, saraca in grasimi, sare, zahar si bogata in legume si fructe, spun cercetatorii.


Diabetul de tip 2 este o boala de metabolism

In intreaga lume sunt diagnosticati aproximativ 246 de milioane de pacienti diabetici, majoritatea suferind de diabet zaharat de tip 2. Specialistii estimeaza ca pana in 2025 numarul va creste pana la 380 milioane, reprezentand 7.1% din populatia adulta a planetei.

Diabetul de tip 2 este o boala de metabolism. In fiecare zi mancarea pe care o consumi este transformata in glucoza prin digestie. Glucoza trece in sange de unde ajunge in celule prin actiunea insulinei, un hormon deschizator de usi pentru glucoza. Celulele au nevoie de glucoza ca sa functioneze. In diabetul de tip 2 organismul produce prea putin insulina sau nu o poate folosi corect. Oricare din aceste cauze face ca glucoza sa ramana in sange pana se elimina in urina, in loc sa fie folosita de celule.

Dintre factorii de risc care favorizeaza aparitia diabetului zaharat fac parte:

* istoric de diabet zaharat in randul rudelor de gradul I;
* anumite grupuri etnice;
* istoric de afectare a tolerantei la glucoza sau a glicemiei post-prandiale;
* muschii si celulele grase devin rezistente la actiunea insulinei;
* celule pancreasului nu produc insulina suficienta pentru celule;
* ficatul pompeaza prea multa glucoza in sange.


Cu toate ca factorii genetici joaca un rol deosebit de important in diabetul zaharat, lipsa sau activitatea fizica insuficienta, alimentatia inadecvata sau cresterea ponderala, reprezinta principalele cauze care favorizeaza aparitia acestei boli.

Sursa: eva.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu