Unele alimente, de altfel bogate in vitamine si sanatoase, au efecte secundare asemanatoare celor cauzate de medicamente. Iata o lista cu neplacerile pe care le pot crea aceste alimente, dar retine: exceptand persoanele asupra carora au efecte neplacute, ele reprezinta o sursa inestimabila de vitamine si sunt esentiale pentru mentinerea echilibrului metabolic al organismului.
Alergii
In teorie, orice aliment poate produce alergii. In practica, lucrurile nu stau chiar asa, existand doar o categorie destul de restransa de produse care provoaca astfel de neplaceri:
* produsele fainoase care contin gluten
* ouale
* produsele din soia
* pestele
* alunele si semintele de susan
* kiwi si portocalele
* laptele - cel mai des intalnita alergie este cea la laptele de vaca. Organismul uman nu este in stare sa perceapa proteinele din continutul laptelui drept nevatamatoare. Pot aparea edeme la nivelul buzelor, urticarie, respiratie greoaie
* capsunele si fructele de padure
* rosiile si usturoiul
* ciocolata.
Constipatie
Una dintre cele mai comune cauze ale constipatiei este dieta slaba in fibre si bogata in grasimi. Alimente vinovate pot fi:
* orezul - fiertura din orez chiar se foloseste pentru tratarea diareei
* carnea, in special cea de porc si de vita grasa
* preparatele din faina procesata - biscuiti, paste
* prajituri, paine, snackuri
* produsele lactate si mezelurile
* alimentele cu continut mare de zahar.
Diaree
Multe persoane se plang de episoade neplacute de diaree fara sa sufere de enterocolite sau de sindrom de colon iritabil. De vina par a fi:
* alimentele bogate in sorbitol - suc de mere, suc de pere - si cele bogate in grasimi
* fructele si legumele proaspete
* lactatele
* spanacul, deoarece are efect purgativ puternic
* prunele - tocmai de aceea sunt recomandate proaspete sau uscate celor care sufera de constipatie.
Gastrita si ulcer
Desi o dieta drastica poate determina aparitia acestor boli, consumul de alimente contraindicate va duce la agravarea simptomelor. Cand esti insarcinata sau suferi de aceste afectiuni, trebuie sa elimini din alimentatie:
* condimentele - piper, boia, ardei iute
* cafeaua
* lamaia si portocalele
* ananasul
* rosiile
* alcoolul
* produsele tip fast-food.
Candida
Nu este o infectie, ci o dereglare intervenita in flora microbiana a organismului. Anumite alimente pot favoriza cresterea exagerata a florei:
* zaharul si mierea;
* fructele uscate si sucurile de fructe
* otetul si produsele care contin otet
* painea, berea si ciupercile.
Sursa: femeia.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu