Pentru multi dintre noi, sezonul estival inseamna distractie, soare si mare. Copiii sunt in vacanta, adultii isi programeaza si ei vacantele si activitatile in aer liber. Anotimpul cald ne ofera oportunitatea de a petrece mai mult timp in aer liber si a desfasura mai multe sporturi si plimbari.
Vara este insa si un anotimpul in care apar numeroase probleme de sanatate si in care creste riscul de afectiuni precum cancerul de piele si infectii grave. Chiar si in vacanta, trebuie sa tii cont de anumite reguli de sanatate, sa te alimentezi sanatos si sa respecti regulile de igiena, evitand astfel aparitia infectiilor.
Infectii micotice
Caldura si umezeala excesiva pot favoriza aparitia infectiilor micotice. Cele mai frecvente infectii de acest fel, sunt onicomicozele (infectiiile fungice ale unghiilor). Acest tip de infectie este usor de contactat, in special in cazul persoanelor care frecventeaza piscine. Gresia, gratarele de lemn sau prosoapele murdare favorizeaza raspandirea acestei infectii.
Onicomicoza si celelalte infectii micotice sunt recidivante, chiar daca sunt tratate corespunzator. Incaltamintea nepotrivita, care favorizeaza umezeala, precum si igiena deficitara, predispun la aparitia onicomicozei piciorului.
O alta infectie micotica care este frecventa in sezonul cald este tinea pedis. Aceasta se manifesta prin roseata, mancarime si arsura intre egetele de la picioare si talpa. Pot aparea si fisuri dureroase, vezicule si piele ingrosata.
Pentru a preveni aceaste infectii evita sa umbli cu picioarele goale la strand, piscina sau dusuri comune. Spala bine picioarele cu apa curata.
Infectii bacteriene
In timpul verii, excesul de apa din canalul auricular poate duce la o infectie dureroasa a urechii. Aceasta infectie este o forma de otita extrena. Se manifesta prin mancarime, durere si roseata a canalului auricular. In cazuri grave apar dureri intense, senzatia de presiune, secretii locale, scaderea auzului.
Pentru a evita aceasta afectiune este indicat sa folosesti casca pentru inot, sau sa scuturi bine capul dupa iesirea din apa si sa clatesti urechea cu apa curata.
Conjunctivita este o alta infectie des intalnita in sezonul cald. Aceasta infectie se manifesta prin inrosirea ochiului, durere, mancarime si secretie locala. Daca infectia s-a declasnat este indicat sa mergi la medicul oftalmolog care iti va prescrie tratamentul corespunzator.
Pentru a preveni aceasta infectie este indicat sa folosesti ochelari de inot si sa speli bine fata dupa iesirea din piscina, cu apa curata.
Infectii respiratorii
Si in sezonul estival poti contacta numeroase infectii respiratorii. Acestea se manifesta prin febra, nas infundat, secretia nazala, durere in gat, tuse.
Infectii digestive
Vara este si un anotimp in care tentatiile culinare sunt la tot pasul. Vara insa alimentele sunt foarte perisabile si pot duce la toxiinfectii alimentare. Acestea se manifesta prin greturi, varsaturi, dureri abdominale, diaree si febra. Fii atent la alimentele pe care le consumi si spala-te frecvent pe maini.
Vara trebuie sa fii atent si la intepaturile de tantari si muscaturile de capuse. De asemenea, ai grije unde faci baie. Apele murdare adapostesc numeroase bacterii periculoase, care pot duce la infectii fatale.
Sursa: sanatate.acasa.ro