10 iul. 2011

Remodelarea smaltului si a dintilor

Remodelarea dintilor sau reconturarea smaltului poarta numele de odontoplastie, fiind un procedeu ce consta in slefuirea unor zone din smaltul dintilor pentru a li se modifica lungimea, forma sau aspectul exterior.

Odontoplastia este o tehnica relativ noua in estetica dentara, utilizata in reconturarea si remodelarea dintilor. A fost dezvoltata de catre doctorul italian Prof. Lorenzo Vanini ca o metoda plastica de corectare a dintilor prin adaugarea unor straturi aditionale de portelan laminat pe acestia. Cum aceasta metoda nu produce vatamarea smaltului dentar, este chiar mai blanda decat aplicarea de fatete dentare. In plus nu determina alte costuri de laborator suplimentare.

In cazul in care este necesar, ulterior medicul dentist poate decide refacerea fetei afectate a dintelui (in cazul unei fracturi) cu materiale compozite sau cu fatete ceramice laminate.
Bonding-ul dentar este procesul prin care un material compozit, asemanator smaltului este aplicat pe suprafata dintelui, sculptat pe acesta pentru a-i da o forma naturala, intarit apoi cu o lumina laser speciala si apoi slefuit si lustruit.
In acest scop sunt utilizate materiale compozite in situatii ca:


- dinti cu spatii intre ei;
- dinti ciobiti, sparti, cu lipsa de substanta;
- dinti abrazati;

Fatetarea dentara presupune confectionarea la comanda, intr-un laborator specializat, a unei pelicule laminate foarte subtiri, si apoi aplicarea acesteia direct pe suprafata exterioara, frontala a dintilor. Este o optiune adecvata pentru a elimina spatiile dintre dinti si a masca discromiile dentare, asupra carora procedurile de albire nu au avut efectul scontat.

Odontoplastia este folosita frecvent pentru a oferi armonie si echilibru zambetului. Reconturarea dintilor se numara printre cele mai simple, conservative (din punct de vedere al structurii dintelui) si eficiente tratamente din acest domeniu. Procedura este rapida si nedureroasa, iar rezultatele sunt vizibile imediat. Este extrem de utila in ceea ce priveste corectarea micilor imperfectiuni, cum ar fi:

1. repararea sparturilor, fracturilor, fisurilor de dimensiuni reduse;
2. netezirea denivelarilor sau a portiunilor gaurite din smalt;
3. ajustarea formei neregulate pe care o pot avea unii dinti, ca urmare a cresterii gresite;
4. corijarea dintilor inegali;
5. ajustarea lungimii caninilor, rotunjirea colturilor ascutite ale acestora;
6. corectari minore ale problemelor de inghesuire ale dintilor;
7. ajustarea formei dintilor, pentru ca zambetul sa urmeze conturul buzei de jos.

Limite:

Remodelarea dentara nu este un substitut al bonding-ului dentar sau al fatetarii dentare ci doar o alternativa de corectare a imperfectiunilor minore. In aceste conditii, medicul dentist va va prezenta fotografii cu ceea ce este capabila aceasta procedura sa faca sau chiar o simulare pe calculator, pentru a-i oferi clientului posibilitatea de a aprecia cum ar arata dintii sai dupa realizarea procedurii.


Desi este o metoda conservativa de modelare a danturii, indepartarea unui strat fin de smalt de pe suprafata dintelui, poate afecta sanatatea acestuia pe termen lung. Stratul de smalt subtiat, este afectat de si de eroziune, datorita trecerii timpului, iar aplicarea repetata a acestei proceduri poate dauna grav dintelui.
Remodelarea nu este recomandata in cazurile cu probleme dentare serioase - cum ar fi sparturile de mari dimensiuni, fracturile sau imperfectiunile majore. Adesea, aceasta procedura se foloseste in combinatie cu tratamente mai dificile, fatetari, reconstruiri coronare, pentru a asigura rezultate optime.
Daca va ganditi la posibilitatea de a va remodela dantura, discutati intai cu medicul stomatolog pentru a stabili procedura adecvata pentru dumenavostra.

Etapele urmarite in reconturarea dintilor

Consultatia initiala si pregatirea
Aceasta procedura poate fi realizata doar daca pacientul are o structura dentara generala stabila si sanatoasa. Pentru a stabili daca puteti beneficia de aceasta metoda, medicul va trebui sa analizeze radiografia dentara pentru a afla informatii despre marimea si localizarea pulpei dintelui (zona in care se afla nervii si vasele de sange) .
Daca stratul de smalt al dintelui este prea subtire sau daca pulpa se afla prea aproape de suprafata dintelui, remodelarea sa nu va fi posibila - si trebuie sa va reorientati catre alte proceduri.

Procedura
Odata stabilita continuarea procedurii, dentistul va modela dintii prin slefuiri selective, pentru a crea echilibrul sau proportiile dorite, dupa care se vor adauga geluri fluorurate si dintii vor fi slefuiti si lustruiti. Atunci cand imperfectiunile sunt localizate intre dinti, se foloseste o banda abraziva speciala, foasrte subtire (precum o coala de hartie) pentru a da forma necesara si a netezi lateralele dintilor.



Procedura de remodelare a smaltului nu implica pulpa dentara, astfel incat anestezia nu este in principiu necesara, decat in situatia unei hipersensibilitati.

Perioada imediat urmatoare
Reconturarea dentara nu implica utilizarea unor materiale artificiale si de aceea nu este necesara o ingrijire speciala dupa realizarea procedurii. Se recomanda totusi cateva sedinte de fluorizare pentru pastrarea sanatatii dintelui respectiv.
In cazul combinarii cu alte metode de tratament (bonding sau fatetare) exista o perioada de supraveghere post-tratament, iar medicul va va oferi instructiuni de ingrijire adecvata.

Riscurile asociate remodelarii dentare

Deoarece smaltul nu este regenerabil, supunerea la o astfel de procedura implica o decizie bine fundamentata. Singurul risc pe care ea il implica este subtierea smaltului - un lucru care nu este recomandat decat in cazuri de necesitate evidenta. Daca smaltul dintelui remodelat devine prea subtire sau expune stratul de dentina poate genera aparitia unei hipersensibilitati dentare.
Aceasta procedura nu afecteaza in nici un fel pulpa dentara.

Scopul cosmetic al remodelarii smaltului este de a corecta micile probleme in armonia esteticii faciale si de a crea un echilibru in cavitatea bucala in vederea obtinerii unui aspect placut si atragator.
In afara de acesta, reconturarea smaltului contribuie la imbunatatirea sanatatii dentare prin eliminarea fisurilor si a defectelor minore de suprapunere a dintilor, zone susceptibile de a fi afectate de carii (datorita acumularii de particule alimentare, bacterii si formarii de tartru)
Desi este o procedura relativ simpla, remodelarea smaltului poate asigura o vizibila imbunatatatire in estetica zambetului.

Sursa: romedic.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu