14 iul. 2011

Cataracta si implantul de cristalin

Cataracta legată de vârstă, însemnând opacifierea degenerativă sau „încărunțirea” lentilei intraoculare, un fenomen de altfel absolut normal, reprezintă una dintre principalele cauze de scădere reversibilă a vederii, pe plan mondial. 

În Occident și Statele Unite, această patologie beneficiază de tratament chirurgical precoce, adică realizat într-un stadiu incipient al bolii, când medicul oftalmolog poate examina fundul de ochi, evaluând astfel în mod corect potențialul vizual postoperator. În țara noastră, din păcate, chirurgia cataractei se realizează încă, de multe ori, în stadii avansate ale bolii, când se ajunge la o vedere invalidantă, ce nu permite desfășurarea activităților cotidiene; uneori, pacientul se prezintă la medicul oftalmolog din cauza complicațiilor unei cataracte „trecute de termen”, respectiv cu o inflamație intraoculară severă sau chiar cu glaucom, o afecțiune mult mai gravă, care poate duce la orbire.





Nu mai trebuie amintite cazurile în care, și în zilele noastre, extragerea cristalinului cataractat se desfășoară fără implantare de cristalin artificial, prin metode vechi, riscante, operație urmată de portul inevitabil de ochelari cu lentile de dioptrie mare, groase, inestetice.

În ultimul deceniu, operația de cataractă se realizează în mod performant prin metode sigure, moderne, cu ajutorul ultrasunetelor și printr-o agresiune minimă a structurilor oculare, atât de sensibile. Operația este nesângerândă, durează câteva minute, iar anestezia necesară se realizează periocular, deci nu interesează ochiul în sine. Operația este atât de netraumatizantă, încât la unii pacienți este suficientă anestezia cu picături locale.


Pe de altă parte, chirurgia cataractei este una dintre cele mai spectaculoase operații, percepută ca o adevărată minune, ca o vindecare miraculoasă, de către pacientul care până mai deunăzi nu vedea aproape deloc și dintr-o dată vede ca în tinerețe. Nu puțini sunt pacienții care își manifestă această încântare la primul control care urmează operației, adică a doua zi după intervenție.


Perfecționarea continuă a tehnicilor operatorii și a tehnologiei implanturilor de cristalin a dus în ultimii ani la apariția unor cristaline artificiale extrem de performante, cu proprietăți optice deosebite, ce se introduc în ochi prin incizii foarte mici. Designul special al cristalinului sporește mult contrastul, vederea nocturnă sau permite vederea clară atât la distanță, cât și de aproape (cristalinele multifocale sau acomodative). Multe dintre cristalinele de ultimă generație au înglobat în structura proprie un filtru pentru radiația ultravioletă, nocivă altfel pentru retină, filmul fotografic al ochiului. Într-un cuvânt, toate acestea înseamnă creșterea calității vederii și a calității vieții pacientului.




Cataracta legată de vârstă rămâne o problemă de sănătate națională, prin amploarea fenomenului. Diagnosticată și tratată în timp util, boala nu afectează șansele pacientului de a-și recăpăta „vederea din tinerețe”. Ignorată însă și lăsată să ajungă până în stadii avansate, cataracta se tratează mai greu și, în unele cazuri, poate ascunde subtil afecțiuni oftalmologice evolutive mult mai grave și iremediabil invalidante.


Sursa: romedic.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu