9 iul. 2011

Entorsa: primul ajutor

Ligamentele sunt fascicule rezistente de fibre elastice care leaga oasele intre ele si stabilizeaza  articulatiile. Entorsa este o leziune traumatica a unui ligament cauzata de intinderea excesiva. Ligamentul poate prezenta mici leziuni sau se poate rupe complet.


Zonele cele mai afectate de entorse sunt glezna, incheietura mainii, genunchiul si laba piciorului. Ligamentele afectate se umfla si sunt dureroase. In general, cu cat durerea este mai puternica, cu atat entorsa este mai severa. Entorsele minore pot fi tratate chiar de catre pacient.


Masurile de prim-ajutor in cazul entorselor constau in:




1. Protejarea zonei afectate. Folosirea atelelor sau carjelor protejeaza articulatia.
2. Repaus. Nu trebuie insa sa renuntati complet la activitatea fizica. Daca ati suferit o entorsa de glezna, puteti sa lucrati alti muschi pentru a nu va pierde conditia fizica. De exemplu, puteti pedala la o bicicleta medicala, folosind doar piciorul sanatos.
3. Aplicarea unui pachet cu gheata. Puneti un pachet cu gheata pe zona afectata imediat dupa producerea leziunii traumatice pentru a limita tumefactia. Nu lasati gheata prea mult timp deoarece poate afecta tesuturile.
4. Compresie. Se utilizeaza bandaje elastice sau fase compresive.
5. Ridicati membrul afectat atunci cand este posibil pentru a preveni sau limita tumefactia.


Cereti ajutorul serviciilor medicale de urgenta atunci cand:


● Auziti o pocnitura in momentul producerii entorsei, sau nu puteti folosi articulatia afectata. Acest lucru poate insemna ca ligamentul este complet rupt. Cat timp asteptati ajutorul medical, aplicati o compresa rece pe zona afectata.
● Aveti febra, iar zona afectata este rosie si fierbinte. Aceste semne pot indica o infectie.
● Ati suferit o entorsa severa. Tratamentul inadecvat sau aplicat cu intarziere poate provoca instabilitate pe termen lung a articulatiei sau durere cronica.
● Entorsa nu se vindeca dupa primele doua sau trei zile.


Sursa: romedic.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu