6 iul. 2011

Alimente cu efect energizant

Oboseala şi stresul sunt cele mai frecvente afecţiuni ale perioadei contemporane. Mulţi dintre noi încercăm să combatem aceste stări prin odihnă şi relaxare. Ceea ce nu ştim, însă, este faptul că putem trata lipsa de energie consumând unele alimente naturale extrem de eficiente!

Legumele verzi

Legumele proaspete verzi conţin întreg complexul de vitamine B, magneziu şi fier, substanţe esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Poţi extrage aportul zilnic necesar de vitamine consumând broccoli, sparanghel sau spanac. Broccoli are un conţinut important de coenzima Q10, substanţă care ajută la producerea energiei la nivel celular.

Cerealele

Cerealele, aflate în topul alimentelor energizante, eliberează zahărul din corp treptat, păstrând cantitatea necesară pentru energizarea organismului. Dincolo de acest lucru, cerealele conţin o cantitate semnificativă de vitamine B, indispensabile în buna funcţionare a splinei, numită de către specialişti „bateria de energie”. Datorită acestor proprietăţi, e important ca masa de dimineaţă să conţină cât mai multe cereale, pe care le poţi combina cu lapte degresat, de exemplu.

Pătrunjelul

Pătrunjelul are un conţinut ridicat de vitamina B12 şi vitamina C. Specialiştii susţin chiar că pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât citricele. Datorită acestor substanţe, pătrunjelul poate avea un efect mai energizant chiar şi decât cel al cofeinei, de exemplu. Pătrunjelul echilibrează şi stimulează energia organelor, îmbunătăţindu-le capacitatea de asimilare a nutrienţilor. Nu ezita, aşadar, să introduci pătrunjelul în alimentaţia ta zilnică, folosindu-l la diverse salate sau mâncăruri gătite.
Piersicile
Piersicile, alt tip de alimente energizante, dincolo de gustul plăcut şi aromat, au şi numeroase proprietăţi curative. Datorită cantităţii mari de apă (87% din conţinut este apă), acestea au efecte laxative. Consumul regulat de piersici reglează funcţionarea intestinelor, îmbunătăţind, în acelaţi timp, compoziţia sângelui. Odată ce a asimilat substanţele din compoziţia piersicilor, organismul uman este regenerat şi revigorat. Piersicile contribuie şi la echilibrarea sistemului nervos şi la întărirea imunităţii organismului. Dacă îţi doreşti să urmezi o cură de detoxifiere sau chiar de slăbit, foloseşte piersicile!
Seminţele de floarea-soarelui
Consumul zilnic al seminţelor de floarea-soarelui poate constiui doza necesară de energie. Seminţele de floarea-soarelui conţin o cantitate impresionantă de vitamina B şi magneziu, substanţe esenţiale pentru menţinerea bunei dispoziţii. Astfel, aproximativ 30-40 de grame de seminţe de floarea-soarelui contribuie cu succes la atenuarea stresului, a stărilor depresive şi a oboselii.
Alte alimente cu efect energizant
În categoria alimentelor energizante intră şi strugurii, seminţele încolţite, dovleceii, ovăzul, pirul şi algele marine. Toate aceste alimente naturale, prin compoziţia bogată în vitamine şi minerele, fortifică organismul, ajutând la buna funcţionare a organelor şi la eliminarea stărilor de indispoziţie, oboseală şi stres. Aşadar, dacă te simţi lipsit/ă de putere, astenic/ă şi fără energie, poţi începe să tratezi aceste stări consumând cât mai multe legume şi fructe de acest tip.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu