Indiferent de vârstă, sex sau constituție fizică, durerea lombară este resimțită, mai mult sau mai puțin intens, de majoritatea dintre noi, în diverse etape ale vieții.
Din fericire, această problemă de sănătate poate fi relativ ușor prevenită prin educație și exercițiu, sau ameliorată și chiar vindecată atunci când se intervine prompt și corect. „Școala spatelui” nu este doar un mit inventat de specialiști, ci o realitate construită din lucruri concrete pe care le putem face zilnic, cu efect major asupra sănătății noastre vertebrale.
1. Poziția șezândă reprezintă o mare solicitare a coloanei, astfel încât o ținută corectă este foarte importantă. Dacă lucrezi mult timp la birou, reglează corect înălțimea mesei și a scaunului. La fiecare jumătate de oră, schimbă-ți poziția sau fă exerciții pentru spate. Pune sub birou un scăunel sau o cutie pe care să-ți așezi picioarele, astfel încât genunchii să fie mai sus decât șoldurile. Dacă trebuie să stai mult la volan, folosește un suport pentru spate.
2. Dacă stai mult în picioare (la bucătărie, de exemplu), poți să sprijini un picior pe un suport mai înalt și să menții spatele drept. Dacă masa de lucru este mai joasă, îndoaie puțin genunchii, dar nu te apleca din coloană.
3. Încearcă să-ți controlezi poziția la intervale regulate pe parcursul zilei, astfel încât să-ți formezi deprinderea corectă de ședere, indiferent dacă stai la birou sau întins pe o canapea. Specialiștii sunt de părere că pozițiile defectuoase în care stăm reprezintă o cauză importantă a durerilor de spate.
4. Deși coloana vertebrală este flexibilă, unele mișcări bruște de aplecare și rotire pot adesea declanșa durere. Evită pe cât posibil să ridici obiecte de peste 5 kg. Dacă ești însă nevoit(ă) să o faci, învață procedura corectă de ridicare a obiectelor grele: te lași în jos „pe vine", îndoind genunchii și nu spatele, apuci obiectul și te ridici folosindu-te de musculatura picioarelor și nu de acțiunea coloanei vertebrale. Evită mișcările de rotație sau de aplecare laterală. Păstrează coloana dreaptă în timp ce te ridici și ține greutatea cât mai aproape de corp, echilibrat pe ambele mâini. Pentru a căra greutăți, învață să porți un rucsac, astfel încât să echilibrezi greutatea pe ambii umeri. Pentru a deplasa greutăți, preferă întotdeauna să împingi obiectele mari, nu să le tragi!
5. Odihnește-te pe un pat ferm, nu exagerat de tare, cu o pernă mică sub cap. Evită poziția pe burtă cu capul ridicat pe o pernă.
6. O greutate corporală normală și practicarea în mod regulat de exerciții fizice nu rezolvă doar problemele estetice și de tonus general, ci și problemele lombare. Sedentarismul poate cauza dureri de spate. Rezervă-ți zilnic 30 minute pentru câteva exerciții de relaxare și întărire a musculaturii dorsale și abdominale. Sporturi recomandate: înotul, ciclismul, plimbarea, mersul alert, vâslitul.
7. Doamnele și domnișoarele vor avea de câștigat dacă vor prefera să poarte pantofi confortabili, cu toc de până la 5cm.
8. Dacă durerea de spate a apărut deja, îți recomandăm câteva posturi relaxante: întins pe spate cu genunchii flectați și o pernă sub ei; întins pe burtă, cu mâinile în lungul corpului și o pernă sub burtă; întins pe o parte, cu genunchii flectați și o pernă între ei. Încearcă să faci exerciții ușoare; întinderile ajută la relaxarea musculaturii încordate.
NU UITA: șederea la pat poate amâna însănătoșirea!
NU UITA: șederea la pat poate amâna însănătoșirea!
9. Dacă durerea persistă mai mult de 2 zile sau se însoțește și de alte simptome (iradiere în picior, senzația de amorțeală sau furnicături, greutate la mers), adresează-te neapărat medicului specialist.
10. Nu lăsa durerea de spate să devină parte a vieții tale. Reține că există un serviciu de Recuperare Medicală și Kinetoterapie care te poate ajuta, orienta și învăța cum să învingi sau să previi această problemă. Ne naștem sănătoși. De noi depinde să trăim sănătoși!
Sursa: romedic.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu