10 iul. 2011

Scapa de fumat cu ajutorul gumei de mestecat

Cu ajutorul gumei de mestecat cu nicotina, fostul fumator poate decide momentul ingerarii de nicotina, ceea ce permite o reactie imediata in starile de lipsa de nicotina.

Guma cu nicotina este un substituent cu actiune rapida ce patrunde in organism prin mucoasa bucala. Se gaseste in doua variante de doze: de 2 mg pentru cei cu dependenta moderata sau 4 mg pentru fumatorii cu dependenta puternica. Nu necesita prescriptie medicala.

Ingestia de alimente poate afecta modul de absorbtie a nicotinei. Cu cel putin 15 minute inainte si timpul utilizarii gumei, trebuie evitate alimentele si bauturile acide: cafea, sucuri, etc.

Persoanele care fumeaza peste un pachet de tigari pe zi, sau la fiecare 30 minute pot incepe cu doza de 4 mg. Cantitatea maxima este de 20 gume pe zi si trebuie scazuta progresiv timp de 1 – 3 luni. Utilizarea gumei cu nicotina nu trebuie sa depaseasca 6 luni. 

Un avantaj al gumei de mestecat este posibilitatea de a controla dozele de nicotina. Guma poate fi mestecata "la nevoie" sau in functie de un program fix (la 1- 2 ore). Datele recente arata ca dozele programate sunt mai eficiente.



Efectele secundare posibile:


 - gust neplacut
 - iritarea gatului
 - greturi si varsaturi
 - tahicardie

Dependenta pe termen lung este un posibil risc al gumelor cu nicotina. De fapt, studiile arata ca intre 15 % si 20% din fostii fumatori continua sa consume gume cu nicotina timp de un an sau chiar mai mult. Desi durata maxima de utilizare recomandata este de 6 luni, consumul gumelor este considerat a fi mai putin periculos decat intoarcerea la fumat. 

Efectele asupra sanatatii cauzate de utilizarea prelungita a gumelor cu nicotina nu sunt inca cunoscute.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu