6 iul. 2011

Trebuie sa renuntam la carne?

Carnea rosie si mezelurile sunt tot mai des acuzate ca ar favoriza aparitia unor tipuri de cancer. Dar acest lucru inseamna ca trebuie sa renuntam complet la carne? Nu neaparat. Caci produsele din carnea sunt o sursa de vitamine, minerale si proteine.

Excesul de carne rosie poate dauna sanatatii. Conform unor studii, la marii consumatori riscurile de cancer sunt cu 40% mai mari decat in cazul celor care consuma carne rosie doar o data sau de 2 ori pe saptamana. In schimb, carnea de pui si pestele nu maresc acest risc. Explicatia consta in faptul ca fierul din carnea rosie determina aparitia compusilor nitrati, care sunt cancerigeni. Astfel, carnea alba si pestele, care au un continut mai scazut de fier, nu prezinta aceleasi riscuri.




Dar, daca excesul de carne rosie este nociv, nici excluderea produselor de origine animala nu este o solutie. De altfel, renuntarea completa la o parte importanta din alimentatie poate provoca tulburari grave ale starii de nutritie. Iar carnea rosie este o sursa de proteine, fier si de vitamine din complexul B. Deci, putem reduce consumul de carne rosie (maxim o data sau de 2 ori pe saptamana) si sa consumam mai multa carne de pui si peste.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu