Super-alimentele sunt recunoscute din vremuri stravechi pentru proprietatile lor curative, fiind folosite ca tratament adjuvant in numeroase maladii. Dar iata cateva dintre ele care trebuie consumate cu precautie.
Dar sa nu uitam ca grepfrutul este o sursa excelenta de vitamina C, fibre, vitamina A, potasiu, folati, vitamina B5 si licopen. Daca este consumat cu moderatie si nu in fiecare zi, grepfrutul poate sa aduca beneficii sanatatii. Nu uita sa discuti cu medicul tau, in cazul in care esti sub tratament, deoarece anumite substante din grepfrut pot influenta actiunea medicamentelor.
Potrivit expertilor este suficient sa consumam 140 g de peste gras pe saptamana, iar femeile insarcinate si copiii pot sa manance doua portii saptamanal.
Datorita substantei active - curcumina - turmericul usureaza simptomele sindromului de colon iritabil, protejeaza ficatul si imbunatateste digestia grasimilor. Ultimele cercetari au scos la iveala efectele anticancerigene ale curcuminei si rolul pe care o are in protectia impotriva maladiei Alzheimer.
Soia: afecteaza metabolismul
In afara de tofu, lapte si sos, o gasim in peste 60% dintre alimentele procesate. Pe langa numeroasele beneficii pe care le aduce, soia contine o cantitate insemanata de substante chimice care impiedica digestia proteinelor, blocheaza absorbtia mineralelor si afecteaza metabolismul, ne avertizeaza dieteticianul Catherine Collins. De asemenea, genisteina si daidzeina din soia care au o actiunea identica cu a estrogenului pot afecta fertilitatea. Fundatia Britanica de Nutritie recomanda un consum moderat de soia, nu mai mult de o portie dintr-un produs pe baza de soia neprocesat.
La capitolul beneficiile demonstrate pe care le are soia, dieteticianul spune ca este buna pentru sanatatea inimii, iar boabele de soia crude contin cei sapte aminoacizi necesari pentru sanatatea tesuturilor.
Ardeiul iute: creste riscul de cancer stomacal
Desi este recunoscut pentru imbunatatirea circulatiei sanguine si reducerea tumorilor canceroase, capsaicina din ardeiul iute poate sa creasca riscul de cancer stomacal cu 15% la persoanele care consuma un ardei iute zilnic, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Yale.
Asadar, ai mare grija la cantitatea consumata: nu mai multe de 3 ardei iuti pe saptamana, avertizeaza dieteticianul. Se pare ca ardeiul iute altereaza bariera protectoare a stomacului, conducand la un risc crescut de ulcer, acid gastric, indigestie si arsuri stomacale.
Grepfrutul: risc crescut de cancer la san
Datorita continutului ridicat de naringenina care are rolul de a echilibra nivelul zaharului in sange, grepfrutul te poate ajuta sa previi sindromul metabolic, afectiunea precursoare diabetului zaharat. Insa, din cauza faptului ca mareste nivelul de estrogen in organism, grepfrutul nu este indicat femeilor in varsta, deoarece creste riscul de aparitie a cancerului mamar. Astfel, un sfert de grepfrut consumat zilnic creste riscul de cancer mamar cu pana la 30%, potrivit cercetatorilor americani.Dar sa nu uitam ca grepfrutul este o sursa excelenta de vitamina C, fibre, vitamina A, potasiu, folati, vitamina B5 si licopen. Daca este consumat cu moderatie si nu in fiecare zi, grepfrutul poate sa aduca beneficii sanatatii. Nu uita sa discuti cu medicul tau, in cazul in care esti sub tratament, deoarece anumite substante din grepfrut pot influenta actiunea medicamentelor.
Pestele gras: risc crescut de diabet
Macroul, sardinele si somonul au un continut ridicat de acizi grasi omega 3 care sunt recunoscuti pentru protectia impotriva bolilor cardiovasculare si neurologice. De asemenea, nu lipsesc nici vitaminele A si D. "Pestii grasi sunt printre putinele alimente care contin vitamina D, pe care o obtinem doar prin expunerea la soare", sustine Catherine Collins, dietetician la Spitalul St. George din Londra pentru publicatia britanica DailyMail. Insa, trebuie sa tinem cont de faptul ca un consum ridicat creste riscul de diabet zaharat, din cauza pesticidelor care se gasesc in mare si se acumuleaza in grasimea de peste, impiedicand abilitatea organismului de a produce insulina.Potrivit expertilor este suficient sa consumam 140 g de peste gras pe saptamana, iar femeile insarcinate si copiii pot sa manance doua portii saptamanal.
Turmericul: risc crescut de ulcer
Un consum mai ridicat de 100 g de turmeric pe zi creste riscul de a dezvolta ulcer stomacal si poate sa subtieze sangele, potrivit dr. Catherine Collins care ne recomanda sa nu depasim 1 lingura de turmeric pe saptamana.Datorita substantei active - curcumina - turmericul usureaza simptomele sindromului de colon iritabil, protejeaza ficatul si imbunatateste digestia grasimilor. Ultimele cercetari au scos la iveala efectele anticancerigene ale curcuminei si rolul pe care o are in protectia impotriva maladiei Alzheimer.
Soia: afecteaza metabolismul
In afara de tofu, lapte si sos, o gasim in peste 60% dintre alimentele procesate. Pe langa numeroasele beneficii pe care le aduce, soia contine o cantitate insemanata de substante chimice care impiedica digestia proteinelor, blocheaza absorbtia mineralelor si afecteaza metabolismul, ne avertizeaza dieteticianul Catherine Collins. De asemenea, genisteina si daidzeina din soia care au o actiunea identica cu a estrogenului pot afecta fertilitatea. Fundatia Britanica de Nutritie recomanda un consum moderat de soia, nu mai mult de o portie dintr-un produs pe baza de soia neprocesat. La capitolul beneficiile demonstrate pe care le are soia, dieteticianul spune ca este buna pentru sanatatea inimii, iar boabele de soia crude contin cei sapte aminoacizi necesari pentru sanatatea tesuturilor.
Ardeiul iute: creste riscul de cancer stomacal
Desi este recunoscut pentru imbunatatirea circulatiei sanguine si reducerea tumorilor canceroase, capsaicina din ardeiul iute poate sa creasca riscul de cancer stomacal cu 15% la persoanele care consuma un ardei iute zilnic, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Yale. Asadar, ai mare grija la cantitatea consumata: nu mai multe de 3 ardei iuti pe saptamana, avertizeaza dieteticianul. Se pare ca ardeiul iute altereaza bariera protectoare a stomacului, conducand la un risc crescut de ulcer, acid gastric, indigestie si arsuri stomacale.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu