Cu atat de multe stiri despre agricultura moderna prezentate in presa, sistemul organic este frapant pentru multi fermieri, iar sentimentul de incredere in metodele contemporane de productie s-a pierdut. A fi mai organic in gradina presupune o perspectiva pe termen lung, nu una pe termen scurt, creand un viitor sustenabil.
Nu trebuie sa credeti ca a fii organic inseamna o abordare genul “totul sau nimic”. Cea mai mica schimbare de la chimicale la metode naturale de gradinarit face diferenta, fiecare picatura fiind importanta. Poate parea un chin sa mergi pe calea organica atunci cand esti obisnuit cu solutiile chimice pentru gradina, dar de fapt este usor si plin de satisfactii. Asa ca de ce nu sa incercam? Aveti nevoie de rabdare, dar este posibil.
Tinerea pe loc, in loc de eradicarea completa, este cheia managementului unei gradini organice. Trebuie tolerat un anumit numar de daunatori, deoarece ei sunt hrana pentru pradatori. Ucideti toti daunatorii si nu mai ramane nimic pentru pradatori. Aceste insecte benefice sunt cheia controlului daunatorilor, desi mai exista si alte strategii pe care le puteti adopta.
Spre exemplu, puteti creste flori anuale cu nectar pentru a atrage mustele si viespii. Viespiile mananca paduchi de flori si omide, in cantitati foarte mari. Bazandu-va pe substante chimice veti obtine, pe termen lung, o rezistenta a daunatorilor la pesticide, daunarea fiintelor care nu dauneaza si afectarea mediului.
Daunatori care pot fi adunati cu mana
Desi se crede ca chimicalele sunt cea mai simpla si rapida cale de a scapa de daunatori, este mai simplu si mai eficient sa ii culegeti, cand ii vedeti. Un astfel de exemplu sunt gandaceii de crin. Este foarte simplu sa ii culegi si sa ii strivesti, in loc de a folosi substante chimice toxice. Larvele, care afecteaza puternic, pot fi indepartate cu jet de apa, care spala si mizeria facuta de excrementele lor.
Cel mai bine este sa verificati plantele regulat, mai ales pe spatele frunzelor, unde daunatorii au tendinta sa se adune si sa se ascunda inainte ca infestatia sa atinga asemenea proportii incat sa inceapa sa colonizeze si suprafata. Este bine sa le verificati si noaptea, deoarece multe insecte si melci apar numai la intuneric. Prin combaterea invaziei daunatorilor din timp va puteti descurca mult mai usor cu ei.
Instalarea barierelor si capcanelor
Exista mai multe tipuri de capcane si bariere care pot fi puse in jurul gradinii pentru a preveni invaziile daunatorilor si daunele facute de acestea, cum ar fi plase pentru a impiedica porumbeii sa ajunga la la legumele din familia brassicaceae sau mustele de morcovi sa ajunga la ei si sa isi depuna ouale.
Capcane rezistente
Montand plase in zonele in care daunatorilor le place sa se adune, puteti reduce semnificativ numarul acestora. Spre exemplu, rolele de carton ondulat sunt o capcana excelenta si rezistenta pentru urechelnite si omizi, carora le place sa se ascunda in caneluri. In mod similar, vase puse invers, umplute cu hartie de ziar pot fi o ascunzatoare atractiva pentru urechelnite.
Bariere impenetrabile
Vopsirea trunchiurilor copacilor cu benzi de grasime, toamna, pentru a preveni urcarea insectelor femele pentru a-si depune ouale. O banda de vaselina in jurul copacilor si la baza ghivecelor va opri multi daunatori care se tarasc. Se mai folosesc si alte feluri de bariere, cum ar fi custi pentru cresterea plantelor, pentru a impiedica pasarile sa se hraneasca cu ele. Lana de gradina si plasele impotriva insectelor sunt ideale pentru protectia culturilor de legume fragile impotriva daunatorilor sub forma de insecte. Se mai pot pune sticle de plastic taiate peste legumele proaspat sadite. Impotriva melcilor se recomanda inconjurarea legumelor vulnerabile cu un strat de coji de ou sfaramate sau un alt material peste care daunatorilor nu le place sa treaca.
Control biologic
Acesta reprezinta utilizarea unor creaturi micute, adesea microscopice, care ataca si eventual ucid insectele. Procedeul seamana cu unul din filmele de groaza, in care vedem cum un organism micut intra in unul mai mare si il mananca din interior.
Pesticide organice
Exista o gama de insecticide organice care utilizeaza acizi grasi naturali si nu persista in mediul inconjurator. Unii fermieri organici sunt fericiti utilizandu-i, dar ecologistii puri nu sunt de acord.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu